För några år sedan tog riksdagen bort möjligheterna för personer mellan 18 och 20 år med eget hushåll att lånefinansiera sina gymnasiestudier (CSN).
Enligt föräldrabalken är föräldrar skyldiga att svara för försörjning tills barnet fyllt 18 år om det arbetar och till längst 20 år om barnet studerar på gymnasium.
I dag finns det barn över 18 år som är föräldralösa, de har ingen ny förmyndare i och med att de är fyllda 18 år och därmed myndiga och de går på gymnasium. Enligt CSN ska kommunen träda in i förälderns ställe och det innebär att de får socialbidrag för att studera.
Det är främst flyktingar som är omfattade av detta förhållande.
Det är inte för kommunen speciellt rimligt att kräva att en ung flykting utan gymnasial utbildning ska ställa sig till arbetsmarknadens förfogande med syfte att bli självförsörjande, speciellt inte nu efter att en ny principiell hållning intagits i och med vissa förslag i budgetpropositionen.
För deras självkänsla, för samhällsekonomin och för den allmänna opinionen vore det mer rimligt att de gavs möjlighet att fullfölja sina studier med studielån och slippa leva på socialbidrag.
Regeringen har nyligen tillsatt en kommitté som bl.a. skall se över studiestöden. Denna kommitté leds av Lennart Bodström. För att verkligen skaffa sig det helhetsgrepp som önskas föreslår jag att man som tilläggsdirektiv ger kommittén i uppdrag att se över möjligheten för ungdomar mellan 18 och 20 år med eget hushåll att lånefinansiera sina gymnasiestudier.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär tilläggsdirektiv för den kommitté som ser över studiestöden för gymnasiestudier.
Stockholm den 18 januari 1995 Carina Moberg (s)