Lagen om Allmän försäkring kap. 8, ALF 8:2 stipulerar bl.a. rätt till barnpension i samband med studier.
En förutsättning för rätt till barnpension är att barnet bedriver studier när det fyller 18 år eller återupptar studier innan det fyller 19 år.
De ungdomar som har möjlighet att studera utomlands väljer ofta att göra det antingen efter det första eller det andra gymnasieåret. För en studerande ungdom som uppbär barnpension/efterlevandepension kan de ekonomiska konsekvenserna bli mycket kännbara.
Exempel 1.
En studerande som under ett studieår i USA fyller 18 år. USA är inte ''godkänt'' studieland och ungdomen fråntas helt rätten till barnpension under studieåret.
Exempel 2.
Hemkommen efter ett år i USA återupptas gymnasiestudierna i Sverige. 19-årsdagen infaller före terminsstarten (skolan börjar i augusti). Enligt nuvarande regler upphör då rätten att erhålla barnpension. Men om den nittonde födelsedagen infaller efter terminsstarten hade de återupptagna studierna berättigat till sådan.
Studiestödslagen (1973:349) är däremot anpassad till skolåret ''rätt till barnpension även för sådan tid dock längst t.o.m. juni månad det år då barnet fyller 20 år''.
Nuvarande regel i ALF kap 8:2 vad gäller att åldersregeln utgår ifrån när på året man är född upplevs som mycket orättvis. Man kan inte återuppta studierna på våren när det nya läsåret börjar på hösten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvisare regler för barnpension och efterlevandepension.
Stockholm den 25 januari 1995 Barbro Hietala Nordlund (s) Iréne Vestlund (s) Arne Mellqvist (s) Leo Persson (s) Per Erik Granström (s) Laila Bäck (s)