Försäkringskassorna har en nyckelroll i rehabiliteringsarbetet genom sitt samordningsansvar för att rehabiliteringsinsatser genomförs. Försäkringskassornas roll i rehabiliteringsarbetet beskrivs i propositionen Rehabilitering och rehabiliteringsersättning (1990/91:141). Enligt denna sägs följande:
Försäkringskassan skall samordna och utöva tillsyn över de insatser enligt AFL som behövs för rehabilitering av de försäkrade. Vid behov skall försäkringskassan också ta initiativ till sådana insatser. I speciella fall skall försäkringskassan överta ansvaret för att rehabiliteringsutredning kommer till stånd.
Försäkringskassan har enligt propositionen en initiativroll och ett samordningsansvar. Initiativ- och samordningsrollen ska utgå från den försäkrade. Försäkringskassan har också ansvar för utvärdering och uppföljning av rehabiliteringsinsatserna.
Arbetsgivarens ansvar för att en rehabiliteringsutredning kommer till stånd har inte givit de resultat man hoppades på när förändringarna trädde i kraft. Tyvärr har inte heller försäkringskassornas samordning och tillsyn blivit vad man hoppades.
Anledningen till att kassorna inte kunnat leva upp till förhoppningarna är säkert flera. Ett tungt vägande skäl är bristande personella resurser men också bristande kunskaper i hur aktivt rehabiliteringsarbete bör bedrivas.
Riksrevisionsverket (RRV) har i en rapport ''Att återupprätta'' -- om försäkringskassornas rehabiliteringsverksamhet (RRV 1994:18) granskat försäkringskassornas rehabiliteringsverksamhet och påpekat ett antal brister nämligen:
1. Försäkringskassorna har i förvånansvärt hög grad fortfarande en arbetsorganisation som baseras på de försäkrades födelsedagar. Detta kan enligt RRV inte vara ändamålsenligt. En ändrad arbetsorganisation och annorlunda arbetssätt borde ge betydande effektivitetsvinster.
2. Enligt RRV finns det idag brister i informations- och teknikstödet.
3. Rehabiliteringsutredningarna fyller inte den centrala funktion som det var tänkt. RRV gör bedömningen att det finns oklarheter i regelverket när det gäller ansvarsfördelningen mellan försäkringskassa och arbetsgivare. Försäkringskassans skyldighet att bedöma och dokumentera behovet av rehabiliteringsutredningar bör, enligt RRV, uppmärksammas.
4. Det finns allvarliga brister i det medicinska beslutsunderlaget. RRV föreslår att socialstyrelsen och försäkringskassorna utvecklar samverkan för att följa upp läkares sjukskrivningar.
5. Den centrala roll som den enskild har i rehabiliteringsarbetet uppmärksammas inte i tillräckligt hög utsträckning.
6. RRV föreslår att riksförsäkringsverket (RFV) utvecklar en systemtillsyn över försäkringskassornas rehabiliteringsverksamhet.
RRV föreslår också att försäkringskassorna upprättar policydokument där man beskriver sin strategi och vilka moment av kvalitetssäkring som ingår i verksamheten.
RRVs förslag till åtgärder är av vitalt intresse för att försäkringskassorna ska kunna bli den aktiva samordnare och initiativtagare som avses i prop 1990/91:141. En aktiv rehabilitering är rent samhällsekonomiskt lönsamt samtidigt som det sparar mänskligt lidande.
Försäkringskassornas något oklara roll, som självständiga juridiska enheter i förhållande till riksförsäkringsverkets tillsynsansvar, komplicerar ytterligare bilden. Riksdagen bör därför uppdra åt regeringen att vidta lämpliga åtgärder i syfte att åtgärda de av RRV påtalade bristerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder rörande försäkringskassorna med anledning av RRV:s rapport.
Stockholm den 24 januari 1995 Roland Larsson (c)