Försäkrade har rätt till förtidspension om arbetsoförmågan på grund av sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel och nedsättningen kan anses varaktig.
Kan nedsättningen av arbetsförmågan inte anses vara varaktig men kan antas bli bestående avsevärd tid, har den försäkrade rätt till folkpension i form av sjukbidrag. Sjukbidraget kan beviljas för en tid mellan ett till tre år.
Exempel på diagnoser kan vara psykiska sjukdomar som ofta sträcker sig över lång tid innan arbetsförmågan kan återvinnas. Andra fall kan vara skador där det är en kombination av medicinska och yrkesinriktade åtgärder som måste vidtas för att den försäkrade skall återfå arbetsförmågan.
Avsikten med att försäkringskassorna beviljar sjukbidrag är att det görs en bedömning att den försäkrade efter rehabiliteringsåtgärder, medicinska eller yrkesinriktade, skall kunna återgå till arbetslivet.
Allt för många av de som beviljas ett sjukbidrag blir passiva och rehabiliteringsåtgärder kommer inte till stånd. Vid omprövning av pensionsförmånen beviljas, i många fall, ytterligare en period med sjukbidrag eller så beviljas förtidspension som innebär att pensionsförmånen löper tills vidare.
För att göra tydligt att en period med sjukbidrag är en period när aktiva rehabiliteringsåtgärder skall vidtas och för att den försäkrade tydligt skall förstå att förmånen är beviljad under den tid det tar att återfå arbetsförmågan, föreslås att benämningen sjukbidrag byts mot rehabiliteringsbidrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av ordet sjukbidrag till rehabiliteringsbidrag.
Stockholm den 25 januari 1995 Birgitta Gidblom (s) Monica Öhman (s) Leif Marklund (s) Kristina Zakrisson (s) Ulf Kero (s) Lars U Granberg (s) Eva Persson Sellin (s)