I samband med regeringens proposition 1994/95:25 om vissa ekonomisk-politiska åtgärder föreslog Moderata Samlingspartiet i motion 1994/95:Fi1 av Carl Bildt m.fl. (m) att vissa förändringar skulle ske vad avser sjukpenningen.
I denna motion redogjorde vi för vår uppfattning att det är viktigt att inkomstbegreppet inom sjukförsäkringen ändras så att det blir mer rättvisande. I ESO-rapporten om social försäkring (DsFi 1994:81) föreslås att den sjukpenninggrundande inkomsten baseras på medelvärdet av de senaste 24 månadernas inkomst. Vi vidhåller detta förslag. Förändringarna av beräkningen av sjukpenninggrundande inkomst, SGI, bör genomföras från och med den 1 januari 1996.
I samband med krisöverenskommelsen hösten 1992 föreslog Moderata Samlingspartiet att ytterligare en karensdag skulle införas i sjukförsäkringen. Detta för att undvika att de långtidssjuka drabbades allt för hårt av de neddragningar som var och fortfarande är nödvändiga. Tyvärr fick vi inte gehör för att de ''långtidsfriska'' skulle bära en större börda än de långtidssjuka.
I och med att ersättningen för dem som är sjukskrivna mer än ett år nu föreslås skall höjas anser vi att ytterligare en karensdag bör införas i sjukförsäkringen. Det är centralt att få ned sjukskrivningarna ytterligare och starkare markera arbetslinjen. Vårt förslag om två karensdagar i sjukförsäkringen skall, precis som gäller med en karensdag, kombineras med ett tak på tio karensdagar under en ettårsperiod och med den begränsning som finns i dag om sjukfall som inträffar inom en 14-dagarsperiod.
Vi vill också återigen poängtera att de som är skiftarbetare eller har mer än en arbetsgivare, och som därför kan drabbas av fler karensdagar vid varje sjukfall än vad som de facto gäller, måste kompenseras. Regeringen bör få i uppdrag att till riksdagen redovisa ett förslag som innebär att ingen drabbas av fler än de två karensdagar som föreslås. Vidare bör möjligheten för småföretagare att återförsäkra sig hos försäkringskassan omarbetas så att det anpassas för två karensdagar. Den nya karensdagen bör införas från och med den 1 januari 1996. Införandet av ytterligare en karensdag innebär lägre kostnader för arbetsgivarna. Detta neutraliseras via arbetsgivaravgiften.
Detta innebär att vi avvisar förslaget att avskaffa den redan existerande karensdagen. Regeringens förslag är ytterst märkligt. För det första innebär det en kraftig ökning av företagens kostnader. För det andra kommer det att innebära att antalet sjukskrivningar ökar. Det visar tidigare erfarenheter.
Totalt innebär våra förslag på sjukförsäkringens område att utgifterna kan minskas med 4 300 miljoner kronor för budgetåret 1995/96. 1998 innebär våra förslag en minskad kostnad med 5 100 miljoner kronor.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att den sjukpenninggrundande inkomsten skall räknas på ett medelvärde av de senaste 24 månadernas inkomst i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar införa ytterligare en karensdag i sjukförsäkringen i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag på nödvändiga förändringar vid införandet av ytterligare en karensdag i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen under Socialdepartementets anslag B
1. Sjukpenning och rehabilitering för budgetåret 1995/96 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag minskat anslag med 4
300
000
000
kr i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Gullan Lindblad (m) Sten Svensson (m) Leif Carlson (m) Gustaf von Essen (m) Margit Gennser (m) Stig Grauers (m) Rolf Gunnarsson (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Tomas Högström (m) Annika Jonsell (m) Göte Jonsson (m) Inger Koch (m) Ulf Kristersson (m) Margareta E Nordenvall (m) Bertil Persson (m) My Persson (m) Birgitta Wichne (m) Liselotte Wågö (m) Anna Åkerhielm (m)