Studier har visat att rehabilitering inte sker på lika villkor för män och kvinnor. Bl.a. har en studie vid Umeå universitet visat att:mäns rehabilitering påbörjas tidigare än kvinnors män erbjuds mer omfattande rehabiliteringsåtgärder vårdpersonal och personal med ansvar för rehabilitering inte är medveten om att kvinnor och män behandlas olika
Bland de erfarenheter som gjorts är att män oftare erbjuds t.ex. omskolning medan kvinnor erbjuds arbetsträning. Män får oftare förslag om yrkesinriktad rehabilitering. De har lättare att få gehör för sina förslag och fler återgår i arbete. Efter rehabilitering arbetar kvinnorna inte sällan deltid medan männen arbetar heltid.
Vid doktorandstudien i Umeå framkom vid en uppföljning att en kvinna inte fått någon rehabilitering alls. ''Det var inte så konstigt. Hon var reumatiker och gick och väntade på förtidspension.'' -- Med den inställningen är det inte att förundra sig över att antalet förtidspensionärer ökar!
Rehabiliteringsarbetet måste lyftas fram!
Det rapporteras från olika håll att tillgången till rehabilitering försämrats -- trots att rehabiliteringsarbetet lyfts fram som en av de viktigaste social- och vårdpolitiska åtgärderna det senaste decenniet. Den decentralisering som skett inom hälso- och sjukvården på senare år har medfört att utomlänsremisser för behandling och medicinsk rehabilitering på specialistsjukhus och möjligheten att komma till rehabiliterings- och rekreationsanläggningar, kurorter och klimatvård har minskat. De resurser som finns inom det egna landstinget prioriteras. Ändock vet vi att reumatiker och andra med långdragna sjukdomsförlopp behöver återkommande längre rekreations- och rehabiliteringsperioder -- gärna utanför traditionell sjukhusmiljö -- för att återhämta krafter, nå högre välbefinnande, minskat medicinbehov och krafter att orka med förvärvsarbete och hemarbete.
Reumatikersjukdomen tillhör de ''tysta sjukdomarna''. Sjukdomen är sådan att patienterna ofta inte orkar strida för sin sak. Ca 75 procent av reumatikerna är kvinnor som ofta snällt står tillbaka. Många förtidspensioneras i relativt unga år och får inte den hjälp som behövs för att bibehålla funktioner och/eller stöd i arbetsmiljön. Sådan hjälp kan vara ny teknik, ergonomi, arbetstekniska hjälpmedel. Här är kunskapen om reumatikers behov låg, och liten eller ingen forskning förekommer.
Det finns andra sjukdomar bland kvinnor med långvariga tysta sjukdomsförlopp, som lätt förbises i rehabiliteringsarbetet. Man ser svårigheterna för men inte möjligheterna till rehabilitering.
Lyft fram informationsteknologin för kvinnor!
Ett område som måste uppmärksammas mycket mera inom rehabiliteringsarbetet är de möjligheter som finns för kvinnorna med den nya informationsteknologin. Den nya tekniken är långtifrån självklar i rehabiliteringsarbetet, särskilt inte för den stora gruppen reumatikerkvinnor och andra som kan ha svårt att närma sig denna teknik. Vårdpersonal och andra nyckelpersoner i rehabiliteringsarbetet vet ännu inte hur kvinnor kan rehabiliteras med datastöd.
Kunskapsuppbyggnad om den nya tekniken och datorstöd måste ske så att även kvinnor i rehabiliteringsarbetet kan ta del av och delta i 2000-talets samhälle på samma villkor som män.
Rättvisa även åt kvinnor med långdragna sjukdomsförlopp!
Vi vill i denna motion åter peka på att kvinnor inte sällan får stå tillbaka i vården -- även när det gäller möjligheter till rehabilitering och återgång till förvärvsarbete. Det gäller inte minst kvinnor med tysta, långvariga sjukdomar som inte är ''spektakulära'' i den dagsaktuella debatten. Även ganska svårt sjuka kvinnor med långdragna sjukdomsförlopp -- som t.ex. de reumatiska sjukdomarna -- kan dock med aktiva rehabiliteringsåtgärder avpassade för det enskilda fallet och med användandet av ny teknik delta aktivt i förvärvslivet. Både med tanke på att underlätta mänskligt lidande och på att det lönar sig att rehabilitera istället för att förtidspensionera är satsning på rehabilitering en god investering.
Välutbildad personal -- en resurs i rehabiliteringsarbetet
Vi vill inte tro att det finns någon direkt avsikt med att kvinnor får stå tillbaka i jämförelse med männen i rehabiliteringsarbetet. Det torde snarare bero på bristande kunskap om kvinnors speciella situation och behov men ändock stora möjligheter att återgå i arbete på hel- eller deltid om rätt rehabiliteringsresurser sätts in. Inte minst gäller detta reumatiska och andra sjukdomar med utdragna sjukdomsförlopp, där vi vet att aktiva, individuellt utformade rehabiliteringsåtgärder kan göra att förtidspensionering och påtvingad passivitet kan undvikas. Den nuvarande flexibla sjukpenningförsäkringen medger t.ex. att en person med ganska svåra sjukdomsbesvär kan arbeta upp till tre fjärdedels tid istället för att som tidigare vara hel- eller halvtidssjukskriven.
Såväl anställda inom vården som vid försäkringskassorna har nyckelpositioner när det gäller rehabilitering. Det är viktigt att dessa personalgrupper ges tillräcklig och relevant utbildning och kompetensutveckling om olika patientgruppers speciella behov för en aktiv rehabilitering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rehabilitering bör ske på lika villkor för kvinnor och män,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rehabiliteringssituationen för kvinnor med reumatiska sjukdomar och andra ''tysta sjukdomar'' bör beaktas särskilt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att informationsteknologins betydelse inom rehabiliteringsarbetet bör uppmärksammas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att personal inom vården och socialförsäkringen ges ökad utbildning om olika patientgruppers behov samt kompetensutveckling för att åstadkomma en aktiv rehabilitering.
Stockholm den 24 januari 1995 Gullan Lindblad (m) Ingbritt Irhammar (c) Barbro Westerholm (fp) Rose-Marie Frebran (kds)