Försäkringskassorna fick 1991 rätt att upphandla sjukvård och sjukvårdande behandling genom avtal med sjukvårdshuvudmännen inom ramen för det s.k. Dagmar 400-projektet. Syftet var att sänka ohälsotalet så att utbetalningarna från sjukförsäkringen minskade minst med det belopp som härvid avsatts.
Genom detta samarbete har man kunnat komma bort från några av de obalanser i samhällets insatser på vårdområdet som blivit följden av att ett statligt organ, försäkringskassan, har kostnader för sjukskrivning och vissa rehabiliteringsinsatser, medan ett kommunalt organ ansvarar för sjukvården. Aktiv behandling i stället för lång sjukskrivningstid t.ex.
Resultatet har varit positivt. Samarbetet har inte enbart kommit att handla om upphandling av sjukvård. I Uppsala län har det t.ex. också kommit att handla om metodutveckling, utbildningsinsatser och bidrag till inköp av viss medicinsk utrustning för ökad poliklinisering.
Vid en samlad utvärdering har konstaterats att de gjorda insatserna varit samhällsekonomiskt lönsamma. Det är mycket viktigt att betona att de enskilda patienterna vinner på denna samordning som totalt sett innebär att skattemedel används på ett mer rationellt sätt. Det är också av vikt att framhålla att ingen patientgrupp ställts åt sidan som några befarade när arbetet startade.
Samarbetets omfattning inom respektive försäkringskas sas/sjukvårdshuvudmans område är begränsad av centrala beslut. Även om det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt, ja direkt kostnadsminskande för försäkringskassorna är de förhindrade att överstiga det belopp som fastställts av regeringen.
Mycket har kunnat uträttas hittills med de medel som avsatts inom bl.a. Uppsala län och det finns en stor vilja att utvidga samarbetet. Man ser stora möjligheter att i ett sådant vidgat samarbete få samma goda utfall för patienter och ekonomi.
Med de goda resultaten som vunnits hittills menar vi nu att det är dags att ändra de centrala besluten så att försäkringskassorna i respektive län själva i samråd med sjukvårdshuvudmännen kan besluta omfattningen och inriktningen av samarbetet inom ramen för Dagmar-medel. Förutsättningen skall naturligtvis vara att åtgärderna bedöms samhällsekonomiskt lönsamma och att inga patientgrupper ställs åt sidan. Systemet med i förväg fastställda belopp utgör ett hinder för att på bästa sätt använda de ekonomiska resurserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökat samarbete mellan försäkringskassa och landsting.
Stockholm den 23 januari 1995 Ingrid Andersson (s) Björn Kaaling (s) Barbro Andersson (s) Tone Tingsgård (s) Thomas Östros (s)