Inledning
Propositionen föreslår ett antal ändringar i utlänningslagen. De flesta förslagen handlar om krav på ett skötsamt och hederligt levnadssätt för de utlänningar som önskar få uppehållstillstånd i Sverige eller ansöker om svenskt medborgarskap.
Andra förslag ska öka möjligheterna att bevilja uppehållstillstånd efter en utlännings inresa i Sverige eller efter ett lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning.
Kristdemokraterna anser det mycket positivt att uppehållstillstånd enligt förslaget ska kunna beviljas efter inresan i de fall det är uppebart att tillstånd på grund av anknytning skulle ha beviljats om prövningen skett före inresan till Sverige. I åtskilliga sådana anknytningsärenden har tillståndssökande helt i onödan tvingats lämna Sverige, därefter från utlandet ansöka om uppehållstillstånd, vänta på tillståndet och sedan återvända till Sverige.
Kristdemokraterna delar också den principiella grundsyn som propositionen uttrycker när det gäller att ställa vissa krav på de personer som önskar bosätta sig i landet eller söka svenskt medborgarskap. Det svenska samhällets reaktion mot brottslighet måste vara tydlig och konsekvent.
Lagarnas formulering ska befästa rättssäkerheten
Dock måste lagtexter och motiveringar vara sådana att rättstryggheten inte kommer i fara för utländska medborgare. Enligt vår mening är både lagförslagen och motiveringarna i flera fall alltför vagt formulerade. Om lagändringarna antas, kan det leda till att antalet godtyckliga beslut ökar i ärenden om uppehållstillstånd och medborgarskap.
Man kan redan idag finna en sådan utveckling som följd av tillämpningen av den s.k. barnpraxisförordningen (från 1994-04-14). I en del fall har bedömningen av de sökandes vandel lett till orimliga konsekvenser, vilket flera frivilligorganisationer påpekat.
I propositionens lagförslag finns ett antal formuleringar som inte är noggrannt definierade. Det gäller exempelvis
''...skall beaktas om utlänningen kan förväntas leva skötsamt och hederligt.'' (Utl 2 kap 4
§)
''...om han handlar på ett sådant sätt att det finns allvarliga anmärkningar mot hans levnadssätt ...'' (Utl 2 kap 11
§ 2)
''...på grund av brottslighet eller någon annan omständighet finns särskilda skäl att inte bevilja asyl.'' (Utl 3 kap 4
§ 2)
Kristdemokraterna anser att antingen måste dessa formuleringar i lagtexten ändras, eller också måste motiven utformas på ett tydligare sätt. Detta kommenteras i det följande.
Levnadssättets betydelse i ärenden om uppehållstillstånd
Asylberättigade utlänningar
Regeringen föreslår att det när det gäller de facto- flyktingar och krigsvägrare ska föras in en uttrycklig bestämmelse i utlänningslagen om att brottslighet kan utgöra ett särskilt skäl att inte bevilja asyl. Vi instämmer i denna del av förslaget.
Regeringen anser också att om brottsligheten ligger på gränsen till det som kan motivera ett avslag på asylansökan, så får även andra allvarliga anmärkningar mot utlänningens levnadssätt vägas in. Detta avspeglas inte på ett logiskt klart sätt i lagtexten, där det heter att ''det beträffande en utlänning som omfattas av 1
§ 2 eller 3 på grund av brottslighet eller någon annan omständighet finns särskilda skäl att inte bevilja asyl''. Det måste klart framgå att andra allvarliga anmärkningar mot den asylsökandes levnadssätt inte ensamt utgör grund för avslag när det gäller de factoflyktingar och krigsvägrare. Lagtexten eller motiveringen bör därför enligt vår mening ändras.
Andra tillståndssökande än asylberättigade
Propositionen föreslår att det i utlänningslagen förs in att utlänningens skötsamhet och hederlighet ska beaktas vid prövningen av ansökningar om uppehållstillstånd. Endast ''otvetydigt konstaterad misskötsamhet'' ska beaktas.
Det bör i detta sammanhang påpekas att Genèvekonventionen tolkas på skilda sätt i olika länder. En stor del av de flyktingar som i Sverige får uppehållstillstånd av humanitära skäl räknas i ett flertal andra länder som konventionsflyktingar. Under beteckningen ''humanitära skäl'' döljer sig alltså ett antal personer med lika starka skyddsbehov som de som i Sverige räknas som konventionsflyktingar. Hit räknas bl.a. majoriteten av dem som flytt undan kriget i Bosnien-Hercegovina. Som jämförelse kan nämnas att i Nederländerna har över 80 procent av dessa flyktingar fått flyktingstatus.
I dessa fall måste skyddsbehovet väga lika tungt som när det gäller konventionsflyktingar. Det skulle vara stötande för vår syn på människovärdet om exempelvis en person som vägrat delta i krig mellan två stater erhåller asyl som krigsvägrare, medan den som vägrat att skjuta på sina landsmän i ett inbördeskrig vägras uppehållstillstånd med hänvisning till förväntad bristande skötsamhet.
Både riksåklagaren och Rikspolisstyrelsen anser att det bör ges riktlinjer för var gränsen skall gå för att anmärkningar i fråga om levnadssättet skall medföra avslag på en ansökan. Utlänningsnämnden och flera frivilligorganisationer anser att endast lagförd brottslighet ska ha inverkan. Vi kristdemokrater delar denna uppfattning och anser att motiven bör ändras så att endast lagakraftvunna domar, alternativt lagförd brottslighet ska få inverka.
FARR framhåller att barnens bästa alltid måste sättas främst när man bedömer en ansökan om uppehållstillstånd och ska väga in brottslighet. Vi delar denna uppfattning och finner det därför glädjande att regeringen i motiven skriver : ''När det gäller anknytningsförhållanden där det finns barn med i bilden måste självfallet stor hänsyn tas till barnens situation och om de skulle drabbas av en separation från någon av föräldrarna''.
Återkallelse av uppehållstillstånd
Regeringen föreslår vidgade möjligheter att återkalla uppehållstillstånd om en utlänning inte lever skötsamt och hederligt. Regeringen skriver:
''Återkallande bör således komma i fråga endast om utlänningen dömts till fängelsestraff av avsevärd längd eller om det annars föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet.''
Den senare delen av meningen kan tolkas på många sätt. Olika grupper av invånare i Sverige kan framföra anmärkningar på andra människors levnadssätt. Dessa anmärkningar kan vara väl dokumenterade. Men om inte orden ''skötsamt levnadssätt'' är noga definierat, kan tolkningen av lagen bli synnerligen osäker.
Eftersom propositionen föreslår vidgade förutsättningar att döma till utvisning samt att bevilja tillfälligt uppehållstillstånd i de fall det finns tvekan om den sökandes skötsamhet, anser vi att en lagändring om återkallelse av uppehållstillstånd inte krävs. Vi instämmer dock i regeringens förslag att tidsfristen för återkallande ska förlängas från två till tre år.
Levnadssättets betydelse i medborgarskapsärenden
Också i medborgarskapsärenden vill regeringen föreslå en ändring av lagen med lydelsen: ''...har levt skötsamt och hederligt och kan förväntas även i framtiden iaktta ett sådant levnadssätt.''
De remissinstanser som torde ha den största erfarenheten av att bedöma framtidsutsikten för personer som varit brottsliga, Rikspolisstyrelsen och Brottsförebyggande rådet, framhåller svårigheterna i att göra en sådan prognos. Vi kristdemokrater anser det ofrånkomligt att ett visst mått av framtidsbedömning måste ingå i bedömningen i ett medborgarskapsärende. Men vi vill understryka de svårigheter som remissinstanserna påpekat.
I nuvarande medborgarskapslag gäller att utlänningen för att beviljas svenskt medborgarskap skall ha ''fört en hederlig vandel''. Vi anser att denna formulering är bättre än den föreslagna. Ordet vandel är visserligen ålderdomligt, men torde ha en mer allmänt omfattad tolkning inom rättsväsendet än ''skötsamt''. Vi föreslår därför att medborgarskapslagen på denna punkt inte ändras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med ändring av propositionen i denna del beslutar att andra allvarliga anmärkningar mot den asylsökandes levnadssätt inte ensamt utgör grund för avslag när det gäller de facto-flyktingar och krigsvägrare,
2. att riksdagen med ändring av propositionen i denna del beslutar att endast lagakraftvunna domar skall beaktas vid bedömning av utlänningars skötsamhet och hederlighet när det gäller uppehållstillstånd för andra än asylberättigade,
3. att riksdagen, med avslag på regeringens förslag till ändrad lydelse av 2
kap. 11
§ första stycket utlänningslagen, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återkallande av uppehållstillstånd,
4. att riksdagen beslutar att avslå förslaget till förändrad lydelse av 6
§ första stycket 3
p
1, lagen om svenskt medborgarskap.
Stockholm den 19 april 1995 Rose-Marie Frebran (kds) Inger Davidson (kds) Chatrine Pålsson (kds) Fanny Rizell (kds) Tuve Skånberg (kds)