För att åstadkomma ytterligare besparingar i syfte att sanera statens finanser, föreslås inom föräldrarförsäkringens område, att de s.k. kontaktdagarna tas bort. (Prop. 1994/95:100 Bil.6.) Dessa dagar är bl.a. avsedda för besök i och kontakt med barnets vardagliga miljö, t.ex. barnomsorg och skola. Föräldrarna har möjlighet att varje år disponera två sådana dagar per barn och år fr.o.m. det kalenderår barnet fyller fyra år t.o.m. det kalenderår barnet fyller 12 år.
Denna kontakt har varit värdefull i arbetet att öka föräldrars engagemang i barnets dagliga verksamhet. Framför allt har detta uppskattats inom skolan, där den naturliga kontakten vid lämnande och hämtande av barn, inte är lika vanlig. Därför är det viktigt att möjligheten till ledighet finns kvar.
Med nu gällande regler, kan garantidagarna i föräldraförsäkringen användas för detta ändamål, fram till att barnet fyller åtta år. Det innebär att möjlighet till ledighet för att besöka skolan efter åtta års ålder försvinner.
För att möjliggöra detta även i framtiden föreslår vi att åldersgränsen för utnyttjande av garantidagar förlängs t.o.m. det kalenderår barnet fyller 15 år. Det ger föräldrarna denna rätt också under de första, känsliga tonåren. Det är väl motiverat av att man i grundskolans senare del ofta arbetar på ett annorlunda sätt än i de tidigare årskurserna. Det är viktigt att föräldrarna får insikt i barnens vardag också då.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att åldersgränsen för utnyttjande av garantidagar förlängs t.o.m. det kalenderår barnet fyller 15 år.
Stockholm den 20 januari 1995 Christina Zedell (s) Eva Johansson (s)