Sverige befinner sig i en mycket bekymmersam ekonomisk situation. Arvet från den borgerliga fyrpartiregeringen är ett astronomiskt budgetunderskott i statens affärer, samt en statsskuld som tredubblats under föregående mandatperiod. En helt avgörande uppgift för oss socialdemokrater i regeringsställning är att återfå balans i statens affärer. Vi måste med all kraft göra det för att kunna skapa förutsättningar för framtida sociala trygghetssystem i vår strävan och fulla övertygelse om alla människors rätt till social trygghet, oberoende av egna ekonomiska resurser.
Fördelningseffekter
I den breda politiska uppgörelse som träffats om vårt framtida pensionssystem, ingår uppgörelsen att systemet på sikt fullt ut finansieras via egenavgifter. Till en början ganska blygsamma sådana, men i slutlig form relativt ansenliga belopp av intjänad lön. Likartad finansiering beslutades av den borgerliga regeringen gällande för den statliga arbetslöshetskassan. När nu denna avskaffats till förmån för återgång till enbart de fackliga arbetslöshetskassorna, så finns denna avgift kvar för att stärka statens finanser, vilket vi i och för sig har full förståelse för i rådande ekonomiska situation för staten. Vad vi dock mycket starkt oroar oss för är vilka konsekvenser dessa egenavgifter på sikt får rent fördelningspolitiskt i vårt samhälle. Vi tycker därför att det vore på sin plats att regeringen utreder effekterna ordentligt.
Utanförskap
Man kan heller inte blunda för det faktum att det framtida nya pensionssystemet skapar ett utrymme för tecknande av privata pensionsförsäkringar. Detta mot bakgrund av att pensionen till sin karaktär i mångt och mycket påminner om ett grundskydd. Det är inte svårt att förutse, att många människor kommer att komplettera den allmänna pensionen med ett eget finansierat pensionstilllägg. De som kommer att göra detta blir med all säkerhet personer med relativt goda inkomster.
Vi måste då ställa oss frågan: Vad händer med de lågavlönade grupperna i vårt samhälle? Kommer de att hamna i ett hopplöst utanförskap? Även denna problemställning borde utredas för att få ett bättre klarläggande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om effekter vid införandet av egenavgifter i det sociala skyddsnätet.
Stockholm den 19 januari 1995 Sven-Erik Österberg (s) Bengt Kronblad (s) Lars U Granberg (s) Ulf Kero (s)