Under benämningen Finspångsprojektet har en förstudie vad gäller rehabilitering och förebyggande insatser i Finspångs kommun genomförts. I förstudien har arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsinstitutet, hälso-och sjukvården, försäkringskassan, arbetslivsfonden och kommunen deltagit. I deras rapport redovisas bedömningar och förslag om samverkan och samordning av insatser och resurser.
Förstudien har bedrivits under tiden december 1993 -- september 1994.
Samhällsekonomins försvagning ställer allt högre krav på att offentliga aktörer effektiviserar sin verksamhet. I nuläget arbetar olika offentliga verksamhetsgrenar ganska slutet även om samverkan förekommer. Denna samverkan gäller dock inte gemensam finansiering eller utvärdering utanför den egna organisationen. Drivkrafterna, incitamenten, att uppnå bästa möjliga resultat ur ett totalt perspektiv är svaga. Ett antagande har varit att det sker en ''rundgång'' där enskilda människor vandrar mellan hälso- och sjukvård, socialtjänst, försäkringskassa eller arbetsförmedling/arbets marknadsinstitut utan tillfredsställande resultat för den enskilda individen eller samhället. Därför är det mycket viktigt att dessa olika aktörer kan samverka i sina respektiva insatser.
Särskilt tydligt blir det vid långvariga sjukskrivningar eller arbetslöshet. Samhällets insatser i dessa fall fördelar sig mellan olika ansvariga myndigheter: hälso- och sjukvården, arbetslöshetskassa, arbetsförmedling, försäkringskassa och tyvärr i kommunens socialtjänst.
Det man skulle kunna vinna med en samfinansieringsmodell kan bedömas utifrån de fördelar som redovisas inom ramen för Stenungsundsprojektet. Fördelarna är inte enbart ekonomiska. I Stenungsundsprojektet framhålls bl.a. att modellen innebär förenklingar för invånarna, en effektivare användning av resurser och ett förmodat bättre resultat av olika insatser samt att ekonomiska incitament för att samarbeta och åstadkomma besparingar stöds genom något slag av belöningssystem.
Vi motionärer vill understryka att Finspångsprojektet skiljer sig från Stenungsundsprojektet så till vida att länsarbetsnämnden också ingår.
Vid riksdagens behandling av förslaget om försöksverksamhet med finansiell samordning beslutades att regeringen skulle återkomma i frågan om utvidgad samfinansiering till att även omfatta Arbetsmarknadsstyrelsens länsarbetsnämnder.
En fyrpartssamverkan skulle öka möjligheterna att nå bättre resultat vad gäller rehabilitering och förebyggande insatser, vilket förstudien i Finspångsprojektet visar.
Det som nu krävs är att regeringen återkommer till riksdagen med förslag till en utökad lagstiftning beträffande försöksverksamhet med finansiell samordning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökad lagstiftning beträffande rehabiliterande och förebyggande insatser.
Stockholm den 20 januari 1995 Inge Carlsson (s) Sonia Karlsson (s)