Läkemedelskostnaderna
Läkemedelsverket arbetar med frågor som rör såväl över- som underutskrivning av läkemedel. Sedan några år tillbaka utvecklar man informationsprogram tillsammans med Norge. Det anordnas också årligen sex expertmöten för att diskuta olämpliga behandlingsmetoder, nya typer av behandlingar m.m. och från dessa utgår information till alla läkare. I samarbete med Apoteksbolaget och via verkets egen informationstidskrift sprider man information via 350--400 informationsapotekare som finns runt om i landet och via sjukhusens läkemedelskommittéer.
Ett stort problem som uppmärksammats på senare tid är överutskrivning av antibiotika och inom detta område avser Läkemedelsverket ta fram ett handlingsprogram. Förskrivning av tillväxthormoner har också uppmärksammats och för närvarande pågår en uppföljning av dessa förskrivningar.
Det kan vara svårt att mäta effekterna av informationskampanjer rörande förskrivning av läkemedel men man har dock noterat då information gällt förskrivning av ett olämpligt läkemedel har utvecklingen brutits.
Läkemedel skrivs normalt ut för en tremånadersperiod och patienten betalar en avgift för detta. Vid långtidsbehandling av vissa sjukdomar förekommer att man byter läkemedel inom tremånadersperioden, och då får medicin för kanske två månader kasseras. Även vid sjukdomar med extremt dyra läkemedel vore det lämpligt med förskrivning för kortare period än tre månader.
Det bör uppmärksammas att rabatteringssystemets konstruktion påverkar förskrivningen i negativ riktning och utgör inte något styrinstrument för att nedbringa läkemedelskostnaderna.
Ett annat rabatteringssystem bör prövas där man för en lägre avgift, exempelvis 50 kr, kan få läkemedel för en eller två månader eller t.o.m. medicin för ett par veckor till ett lågt pris. Det ger då möjlighet utröna om läkemedlet är lämpligt och dessutom kan läkemedelskostnaderna minskas. Vid vissa kroniska sjukdomar kan det ges läkemedel som är avgiftsfria medan andra läkemedel med samma verkan och för samma sjukdom är avgiftsbelagda.
För att nedbringa läkemedelskostnaderna bör bl.a.prövas en förändring av rabatteringssystemet samt att ytterligare utöka informationsinsatserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av rabatteringssystemet för att nedbringa läkemedelskostnaderna.
Stockholm den 20 januari 1995 Birthe Sörestedt (s) Iréne Vestlund (s)