I Sverige har vi under många år haft ett högkostnadsskydd för avgifter i sjukvården. Anledningen till det är i huvudsak att ingen ska behöva komma i kläm som har ett stort vårdbehov. Vi har i stort sett varit överens om att sjukvårdens kostnader till huvuddelen ska bäras gemensamt. Ingen ska behöva avstå sjukvård av ekonomiska skäl. Detta är en mycket viktig grundprincip, som även fortsättningsvis med kraft måste försvaras.
De senaste åren har dock stora förändringar skett organisatoriskt i vård och omsorg. En del omsorgsfunktioner har förts över från landsting till kommun och vice versa. Detta har gjort att även betalningsprinciperna förändrats. Vem som är huvudman för viss verksamhet är inte det viktigaste utan det är innehållet och angelägenheten som är det avgörande. Det är dock viktigt att i en helhet se vad dessa organisationsförändringar har fått för konsekvenser för den enskilde när det gäller egenavgifter.
Ett annat område som det finns skäl att analysera är avgifterna för den förebyggande vården. De förebyggande åtgärderna har strukturerats på olika sätt. En del görs i form av generella hälsokontroller i hälsocenter eller liknande medan en del kontroller görs med den så kallde screeningmodellen. Avgifterna varierar. De flesta förebyggande insatser har visat sig vara effektiva och bra. Många landsting och kommuner har beslutat fortsätta med förebyggande arbete även om landstingets ekonomi är ansträngd.
För vissa människor kan det ekonomiskt vara svårt när man själv får stå för hela kostnaden både vad det gäller avgift för kontrollen och resan. Särskilt svårt är det för människor som bor på landsbygden där det är långa avstånd. De flesta landsting har i dag beställningscentraler där man maximalt utnyttjar samåkning. Men de som är kallade på hälsokontroll kan inte i nuläget få del av beställningscentralens service. Resultatet blir ofta att man uteblir från kontrollen av rent ekonomiska skäl, vilket står i strid med de övriga grundläggande principer vi har.
Ett annat område som genomgått förändringar är hjälpmedelshanteringen. Där finns inga nationella bestämmelser om kostnader för den enskilde. Detta har inneburit att kostnaderna för den enskilde blivit betydande i vissa delar av landet.
I flera landsting har man efter valet genomfört en sänkning av patientavgiften för läkarbesök och sjukvårdande behandling. Vid ett ytligt betraktande kan denna sänkning uppfattas som stöd för de sämst ställda grupperna. Men i verkligheten är det tvärt om. De som sällan har behov av sjukvård, enstaka besök under ett år, kommer genom dessa beslut att få en sänkt sjukvårdskostnad. Samtidigt kommer de patientgrupper som har de stora behoven, reumatiker, astmatiker, långtidssjuka äldre och barn med allergier att drabbas av höjningarna av högkostnadsskyddet.
Vissa deltagare i den politiska sjukvårdsdebatten har inte kontakt med verkligheten för de patientgrupper som är utsatta och i stort behov av stöd. Vi hävdar att nivån på högkostnadsskyddet och vad vi via politiska beslut inkluderar i detta högkostnadsskydd, är det som till sist är avgörande för en solidariskt finansierad hälso- och sjukvård. Tio eller trettio kronors sänkning av patientavgiften har för utsatta och pressade patientgrupper ingen betydelse. Det är högkostnadsskyddet som är helt avgörande för de patientgrupper som är i störst behov av sjukvård.
Vad i motionen anförts bör beaktas vid utformingen av regeringens proposition med anledning av HSU 2000.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högkostnadsskyddet.
Stockholm den 19 januari 1995 Chatrine Pålsson (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Inger Davidson (kds) Fanny Rizell (kds) Tuve Skånberg (kds)