Regeringen föreslår i föreliggande proposition ett antal förändringar av den gällande utlänningslagen. Ändringarna berör det förväntade levnadssättet hos en utlänning som söker uppehållstillstånd och hur detta skall påverka hans möjligheter att få rätt att stanna i Sverige. Vidare finns förslag på förändringar när det gäller medborgarskapsfrågor.
I stort sett delar vi regeringens förslag, som i huvudsak bygger på den s.k. Utvisningsutredningens betänkande (SOU 1994:33). Dock har regeringen frångått utredningens förslag på ett par väsentliga punkter, vilket vi anser är betänkligt.
Regeringen föreslår att brottslighet skall kunna utgöra ett särskilt skäl för att inte bevilja asyl. I det sammanhanget skall vägran att ge uppehållstillstånd vägas mot den asylsökandes skyddsbehov. Vi anser att denna uppstramning av utlänningslagen är bra. Men vi menar att utredningens förslag att även s.k. ''incidentrapporter'' från flyktingförläggningarna skall vägas in vid bedömningen och att detta skall klargöras redan i lagstiftningen. Hot och trakasserier och andra icke acceptabla beteenden på en förläggning är ett tydligt tecken på att den asylsökande har uppenbara svårigheter att följa de regler och bestämmelser som är grunden för ett civiliserat samhälle -- och att vederbörande har en annan syn än den gängse på vad som är rätt och fel. Därför bör ''incidentrapporten'', i likhet med utredningens förslag, ingå som en del i lagen.
Vidare anser regeringen att en återkallelse av ett givet tillstånd inte bör vara en återspegling av förutsättningen för tillståndet. Regeringen anser att en återkallelse måste kräva en grövre förseelse än vad som skulle vara fallet om asylansökan skulle ha vägrats. Vi delar inte denna inställning. Det är av yttersta vikt att myndigheterna inte på några villkor accepterar att människor kommer till vårt land och söker skydd här, för att sedan missbruka vår gästfrihet. Att acceptera det är att skapa en grogrund för främlingsfientlighet. Därför menar vi att utredningens förslag att förutsättningarna för återkallelse skall vara en återspegling av förutsättningarna för tillståndet bör införas. Vi delar regeringens förslag att tiden för vilket uppehållstillståndet skall kunna återkallas utsträcks från två till tre år.
En fråga som tid till annan har dykt upp är om en person som erhållit svenskt medborgarskap på falska grunder kan fråntas detta. Hotet att fråntas ett medborgarskap bör, enligt vår mening, vara så avskräckande att det bör innebära att man tvekar att försöka erhålla det på falska grunder. Moderata Samlingspartiet har också i en kommittémotion (1994/95:Sf602) av Gullan Lindblad m.fl. föreslagit att ett medborgarskap som erhållits på falska grunder bör kunna återtas. Vi är medvetna om att det i praktiken kan vara svårt att generellt återta ett medborgarskap -- särskilt om personen i fråga därmed riskerar att bli statslös. Vi anser trots detta att möjligheten att göra det bör införas i lagstiftningen och utgöra huvudregel. Undantag bör dock kunna utnyttjas vid risk för statslöshet. I detta sammanhang vill vi också föreslå att tiden för att erhålla ett svenskt medborgarskap bör utsträckas från nuvarande fem år till sex år. Vi anser vidare att en person som skall erhålla svenskt medborgarskap skall ha kunskaper i svenska. Undantag kan dock göras för äldre invandrare.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att även incidentrapporter från flyktingförläggning skall vägas in vid bedömningen om uppehållstillstånd i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att återkallelse av uppehållstillstånd skall spegla förutsättningen för tillstånd i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att svenskt medborgarskap skall kunna återkallas i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regler för erhållande av svenskt medborgarskap.
Stockholm den 19 april 1995 Gullan Lindblad (m) Sten Svensson (m) Leif Carlson (m) Gustaf von Essen (m) Margit Gennser (m) Stig Grauers (m) Rolf Gunnarsson (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Tomas Högström (m) Annika Jonsell (m) Göte Jonsson (m) Inger Koch (m) Bertil Persson (m) My Persson (m) Birgitta Wichne (m) Liselotte Wågö (m) Anna Åkerhielm (m)