I propositionen tas frågan upp om en utvidgning av stimulansbidraget. Det är emellertid också mycket viktigt att det bidrag som staten ger fungerar på ett bra sätt ute i kommunerna, dels för flyktingarnas skull, dels också för kommunernas skull. Till Landskrona, som i dessa frågor får betraktas som tillhörande storstadsområde (Malmöregionen), har det under 1994 kommit ca 850 flyktingar. Det skall jämföras med det avtal på 200 flyktingar som kommunen tecknat med Statens invandrarverk. Med tanke på bl.a. att Landskrona har tomma lägenheter beräknas mottagandet vid årets slut uppgå till 1 200--1 300 personer.
De senaste månaderna har en påtaglig ökning av anknytningsärenden noterats. Någon avmattning förmärks inte.
Fram t.o.m. september har ca 100 sekundärflyktingar kommit. Hälften av dessa har bott mer än sex månader i annan kommun varför Landskrona kommun ej erhåller stimulansbidraget. De flesta av dem har dessutom ej påbörjat sfi-undervisning i sin tidigare kommun.
Arbets- och socialnämnden i Landskrona har för 1994 antagit ett program för flyktingmottagandet som tillförsäkrar flyktingar kvalitet och effektivitet i mottagandet.
Under maj månad kunde förvaltningen konstatera att de flesta kvalitets- och effektivitetsmål satts ur spel.
Under våren har administrationen förstärkts med nya tjänster.
Idag behövs ytterligare personal. Vid senaste rekryteringen saknas sökande med erfarenhet av flykting/invandrarfrågor. Lokalerna är nu utnyttjade till bristningsgränsen så att mycket stora problem med exempelvis sekretess föreligger.
Möjligheter att expandera i nuvarande lokaler finns inte. Socialbidragshanteringen dras med kvalitetsbrister p.g.a. den stora tillströmningen. Arbetsförmedlingens resurser räcker inte till. Komvux, som ansvarar för sfi, saknar idag kompetenta lärare efter att under innevarande år ha ett tjugotal sfi-grupper igång. Nämndens mål att starta sfi en månad efter ankomst går ej att uppnå.
Många flyktingar är i stort behov av psykiatrisk behandling, både vuxna och barn, men dessa behov kan inte tillgodoses på grund av bristande resurser inom sjukvården. Två socialsekreterare har som huvudinriktning i flyktingmottagningen att besöka barnfamiljer. Första delrapporten för 1994 ger en mycket allvarlig bild av barnens hälsotillstånd.
Förutom att sjukvården har bristande resurser för både fysisk och psykisk barnhälsovård, dras skolan också med kvalitetsproblem med tanke på att allt sker snabbt utan några förutsättningar för planering. Samma problem föreligger också inom barnomsorgen.
Exempelvis har elever fått vänta två-tre månader innan gymnasieutbildning kunnat erbjudas.
Från flyktingfamiljerna kommer nu också kritik för att de anser att deras behov ej kan tillgodoses inom rimlig tid.
Jag vill på detta sätt uppmärksamma riksdagen och berört utskott på att förutsättningarna för att fullfölja flyktingmottagandet enligt de mål som uppsatts av riksdagen ej längre föreligger. Att på kort sikt inte kunna erbjuda vuxna och barn adekvat sysselsättning, utbildning och vård innebär på lång sikt uppenbara risker för svårigheter i integrationsarbetet och därmed motsättningar i samhället.
Att föreslå lösningar på ett sådant komplext problem är naturligtvis svårt. Invandrarverket anvisar en väg i sin anslagsframställning.
En generös flyktingpolitik måste som grund ha en acceptans hos folkflertalet. Genom kontakter mellan majoritetsbefolkningen och invandrarna ges möjlighet för ökad tolerans. Därför har den hittills tillämpade Hela- Sverige-tar-emot-strategin varit en bra grund för den förda politiken. På sistone har den dock mött problem genom att vissa kommuner (storstäderna och vissa grannkommuner) fått ta emot fler flyktingar än de slutit avtal om och andra kommuner, främst i Norrland, inte fått det antal flyktingar de velat ta emot. Denna situation leder till att vissa resurser för svenskundervisning, daghem, skola m.m. inte utnyttjas medan väntetiden blir lång och kvaliteten sämre i de kommuner vars resurser inte räcker till på grund av planerad inflyttning.
Systemet med generalschablonen till kommunerna tar inte hänsyn till att följdinvandringen på detta sätt också blir större till storstadsområden och att dessa därmed får bära en större andel än andra kommuner av de ökade kostnaderna.
Enligt verkets mening skulle man kunna komma till rätta med en del av dessa problem genom att göra systemet med introduktionslön som ersättning för deltagande i mottagningskommunens introduktion (sfi, kompletterande yrkesutbildning m.m.) obligatoriskt. Genom hänvisning till att en invandrare har sin försörjning knuten till introduktion i en annan kommun kan storstadskommuner motverka strömmen av oförutsebara inflyttningar. En sådan ändring skulle också understödja Hela-Sverige-strategin.
Introduktionens mål är ett arbete som ger försörjning. Introduktionsplanen -- ett samarbete mellan flyktingen, kommunen och arbetsförmedlingen -- är det tekniska hjälpmedel som används för att planera vägen till arbete. Introduktionsplanen är i dag en förutsättning för utbetalning av generalschablonen. Det är dock planens innehåll och genomförande som är det avgörande -- inte att en planering skett. Därför menar verket att dess uppföljningsansvar gentemot kommunerna borde innehålla en möjlighet att innehålla/reducera samt återkräva schablonersättning helt eller delvis gentemot kommuner vars introduktionsplaner inte har ett innehåll och genomförande som överensstämmer med prop 1989/90:105.
En annan väg är att bidraget verkligen följer flyktingen. En nackdel med detta är naturligtvis risken för segregation om alltför många flyktingar samlas i samma ort eller bostadsområde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att undvika en alltför stor koncentration av invandrare till vissa kommuner.
Stockholm den 18 oktober 1994 Bo Nilsson (s)