Propositionen
I propositionen föreslås en rad ändringar i utlänningslagen, bl.a. bestämmelser om att utlänningars förväntade levnadssätt skall beaktas vid prövningen av uppehållstillstånd och vidgade möjligheter att återkalla ett uppehållstillstånd vid bristande skötsamhet och hederlighet. Det föreslås även en viss uppmjukning av det generella kravet att uppehållstillstånd skall ha beviljats före inresa till Sverige samt något vidgade möjligheter att bifalla en ny ansökan om uppehållstillstånd.
Inledning
Det är en utomordentligt olämpligt vald tidpunkt att just nu genomföra viktiga förändringar av vilken betydelse vandeln skall tillmätas vid beviljande och återkallande av uppehållstillstånd. Den flyktingpolitiska kommittén har till uppgift att bl.a. göra en översyn av grunderna för beviljande av uppehållstillstånd och kan förväntas föreslå betydande förändringar på detta område. Kommittén borde i detta sammanhang också se över vandelsreglerna eftersom dessa har ett mycket nära samband med hur reglerna om uppehållstillstånd utformas.
Ett liknande resonemang skulle i och för sig kunna föras om de föreslagna förändringarna av reglerna om uppehållstillstånd efter inresa. Tillämpningen av dessa regler har emellertid mycket ofta kommit i konflikt med grundläggande humanitära principer varför en uppmjukning av bestämmelserna inte kan anstå.
Allmänt om vandelsregler och uppehållstillstånd
Vid tillämpningen av förordningen den 14 april 1994 om uppehållstillstånd i vissa utlänningsärenden (den s.k. barnpraxisförordningen) har de sökandes vandel kommit att tillmätas en betydelse som i många fall lett till orimliga konsekvenser. FARR har gjort mycket belysande sammanställningar av utlänningsnämndens praxis på området.
Uppehållstillstånd för asylberättigade utlänningar
Det är bra att det blir klargjort att det inte är ett särskilt skäl mot att få uppehållstillstånd som de factoflykting att ha ''verkat för organisation som gjort sig skyldig till grova övergrepp''. Den förra regeringen utvecklade en sådan praxis i strid med utlänningslagens förarbeten.
Det framgår inte av lagtexten att andra allvarliga anmärkningar mot utlänningens levnadssätt inte ensamt utgör grund för avslag när det gäller de factoflyktingar och krigsvägrare. De uttalanden som görs i propositionen måste återspeglas i lagtexten för att de rättstillämpande myndigheterna skall få tillräckligt tydlig vägledning om lagens innebörd. 3 kap 4
§ 2 st 2 bör därför ges följande lydelse: ''...det beträffande en utlänning som omfattas av 1
§ 2 eller 3 på grund av brottslighet eller brottslighet i förening med någon annan omständighet finns särskilda skäl att inte bevilja asyl''.
Uppehållstillstånd för andra än asylberättigade
Här föreslås att det vid prövningen av ansökan om uppehållstillstånd skall beaktas om utlänningen kan förväntas leva skötsamt och hederligt. Denna regel kan vid ett hastigt påseende förefalla rimlig. Men det är nödvändigt att i detta sammanhang ta hänsyn till att Sverige gör en oerhört restriktiv tolkning av 1951 års flyktingkonvention. Det får här räcka med att peka på att av asylsökande från Bosnien har Sverige givit flyktingstatus till mellan 2 och 3 procent medan Frankrike har givit flyktingstatus till ca 60 procent och Nederländerna till mellan 80 och 90 procent. Bland asylsökande som i Sverige fått status som humanitära fall finns många som våldtagits eller torterats på annat sätt av polis eller militär i hemlandet. Att det skulle vara möjligt att med stöd av utlänningslagen vägra en sådan människa uppehållstillstånd med hänvisning till förväntad bristande skötsamhet vore förödande för det normsystem som vårt samhälle hittills byggt på. Vilka signaler ger det våra ungdomar om människovärdet? Vilken trovärdighet kommer politikers uttalanden om kamp mot främlingsfientlighet och rasism att få om en sådan lag antas?
Det bör också noteras att regeringen i lagrådsremissen föreslog en helt annan lydelse av bestämmelsen, nämligen krav på en förväntad hederlig vandel. Lagrådet föreslog en förändrad lydelse och tillägg av krav också på skötsamhet. Det har emellertid inte någonstans preciserats vad skötsamhet betyder. Är det t.ex. slarvig städning, dålig läxläsning eller upprepade felparkeringar? Den föreslagna regeln är ett gungfly -- det är fullständigt omöjligt för lagstiftaren att ha någon uppfattning om i vilken riktning tillämpningen kan komma att utvecklas.
Tidsbegränsade tillstånd
I propositionen föreslås att tidsbegränsade tillstånd skall meddelas i större utsträckning än idag när tveksamhet råder om den sökandes skötsamhet och hederlighet. En särskild bestämmelse om detta föreslås införas i utlänningslagen. Det vore olyckligt om dessa förändringar genomförs. Sannolikt får den som meddelas ett tidsbegränsat tillstånd ännu större svårigheter på arbetsmarknaden än andra invandrare. Risken är att man härigenom bidrar till en utslagningsprocess.
Återkallelse av uppehållstillstånd
I propositionen föreslås vidgade möjligheter till återkallelse av uppehållstillstånd. Allvarliga anmärkningar mot vederbörandes levnadssätt är den föreslagna återkallelsegrunden. Detta preciseras i propositionen bara med att det skall vara fråga om ett fängelsestraff av avsevärd längd eller otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet. Det anges inte från vem anmärkningarna skall komma eller om de skall vara allvarliga. Om en rasistisk grupp otvetydigt har anmärkt på mosaiska trosbekännares vana att besöka synagogan på lördagar och undvika att äta fläskkött så är det fråga om en otvetydigt konstaterad anmärkning i fråga om levnadssättet. Regeringen har säkert inte avsett ett sådant fall men exemplet visar att det vore farligt att införa en bestämmelse formulerad på detta sätt.
Regeringen föreslår att den tid under vilken ett uppehållstillstånd får återkallas skall utsträckas från två till tre år. Anledningen anges vara att SIV får kännedom om anmärkningar i utlänningens levnadssätt alltför sent. Detta problem kan enbart vara av administrativ art och föranleder därför inte en utsträckning av tidsfristen. Vänsterpartiet motsätter sig den föreslagna förlängningen av tidsfristen.
Utredning i ärenden om uppehållstillstånd
För att underlätta utredningar föreslår regeringen att Statens invandrarverk och Utlänningsnämnden skall få terminalåtkomst till vissa uppgifter ur polisregistret. Vänsterpartiet motsätter sig detta. All dataregistrering kan missbrukas och därmed kränka individens integritet.
Levnadssättets betydelse i medborgarskapsärenden
Här föreslås en förändring av 6 § 1 st 3 1 p så att lydelsen blir: ''... har levt skötsamt och hederligt och kan förväntas även i framtiden iaktta ett sådant levnadssätt.'' Genom dessa förändringar ges ökat utrymme för godtycke och rättsosäkerhet dels genom att kravet på hederlig vandel byts mot levt skötsamt och hederligt, dels genom att krav på förväntat sådant levnadssätt införs. Hederlig vandel betyder enligt svensk ordlista hederligt levnadssätt. Om lagrådet anser att ''hederlig vandel'' är ett uråldrigt begrepp bör det ersättas med hederligt levnadssätt''. Ett hederligt levnadssätt innebär laglydighet. Begreppet ''skötsamhet'' lämnar utrymme fritt för tolkningar eftersom det säkert finns lika många uppfattningar om vad skötsamhet är som det finns människor. Det har inte visats några starka skäl för att införa dessa kautschukbestämmelser i medborgarskapslagen och förslaget bör därför avvisas.
Uppehållstillstånd efter inresa
Vänsterpartiet välkomnar den förändring av utlänningslagen som innebär att uppehållstillstånd skall kunna beviljas efter inresan till Sverige om det är uppenbart att tillstånd på grund av anknytning skulle ha beviljats om prövningen skett före inresan till Sverige.
Förslaget om en begränsad utvidgning av möjligheten att få en ny ansökan om uppehållstillstånd beviljad är ett steg i rätt riktning, men steget borde ha varit något längre. Grundorsaken till de nuvarande stora humanitära problem som särskilt föreningen Återföreningen lyft fram och belyst är en orimligt restriktiv praxis beträffande bedömningen av asylansökningar.
Propositionens uttalanden om vad som skulle strida mot humanitetens krav tar inte tillräckliga humanitära hänsyn.
Verkställighet av ett avlägsnandebeslut varigenom ett minderårigt barn åtskiljs från en av sina föräldrar bör endast få ske om det föreligger synnerliga skäl.
Om vistelsetiden i Sverige efter lagakraftvunnet avvisningsbeslut blivit längre än sex månader utan den sökandes förskyllan bör ny ansökan bifallas. Samma sak bör gälla om den sökande riskerar att kvarhållas i sitt hemland längre tid än två år på grund av militärtjänst.
Om det begärs av den sökande i ett ärende om ny ansökan att anknytningsutredning skall göras bör en sådan alltid genomföras här i landet före en eventuell verkställighet.
Regleringen i utlänningslagen av återreseförbud bör förändras så att de av Återföreningen påtalade konsekvenserna undanröjs. F.n. beviljar Statens invandrarverk inte uppskjuten invandringsprövning om det föreligger ett återreseförbud.
Det har visat sig föreligga ett mycket stort behov av rättshjälp i ärenden gällande rätt till uppehållstillstånd efter ny ansökan på grund av anknytning. Regeringen bör utfärda tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av rättshjälpen för att kommittén skall utreda denna fråga.
Vänsterpartiet välkomnar regeringens försök till att retroaktivt lösa de problem Återföreningens medlemmar upplever. Vänsterpartiet vill dock peka på två olika omständigheter som särskilt bör uppmärksammas. En utlänning som efter lagakraftvunnet beslut gömmer sig anses ha begått ett brott och beviljas därför inte uppehållstillstånd. För många av de utlänningarna med anknytning till Sverige har det varit nödvändigt att ''gå under jorden'' för att även fortsättningsvis kunna leva ihop med sin familj. För dessa får inte de nu föreslagna förändringarna någon verkan. Om undanhållande även fortsättningsvis skall betraktas som kriminellt måste karenstiden för dylik ''kriminalitet'' vara 0 dagar om regeringens förslag skall få avsedd verkan.
I skälen för regeringens förslag står: ''Tillstånd bör självfallet heller inte beviljas om det finns anledning att anta att sökanden har verkat för en organisation som gjort sig skyldig till övergrepp av olika slag...''. Vänsterpartiet anser att det måste krävas att utlänningen själv medverkat vid sådana handlingar. Det måste också krävas betydligt starkare bevis än ''anledning att anta'' för att avslå en ansökan. Vissa regimer efterlyser människor på falska anklagelser. Det måste också tas med i bedömningen om utlänningen numera tagit avstånd från organisationen eller inte. Det finns fall där svenska myndigheter stämplat utlänningar som terrorister trots att utlänningens hemland frikänt vederbörande.
Karenstider
Regeringen anger olika karenstider för när en utlänning kan tas upp till svensk medborgare. I t.ex. en nyligen utförd studie visas att domstolarnas rättstillämpning vad gäller rattfyllerilagen inte är tillfredsställande. Sålunda döms utländska medborgare till strängare straff än svenska medborgare för samma brott. Vänsterpartiet delar Hovrättens för Skåne och Blekinge och flera frivilligorganisationers åsikt att karenstider inte skall gälla vid påföljd i form av penningböter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår de föreslagna ändringarna av 2
kap. 4
§, 2
kap. 11
§ 1 och 2 och 3
kap. 4
§ samt den föreslagna nya 4
b
§ utlänningslagen,
2. att riksdagen beslutar att 3
kap. 4
§ andra stycket
2 skall ha följande lydelse: ''...det beträffande en utlänning som omfattas av 1
§ 2 eller 3 på grund av brottslighet eller brottslighet i förening med någon annan omständighet finns särskilda skäl att inte bevilja asyl'',
3. att riksdagen avslår förslaget att förlänga tidsfristen för återkallelse av uppehållstillstånd i 2 kap. 11
§ 3 utlänningslagen från två till tre år,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om terminalåtkomst för Statens invandrarverk och Utlänningsnämnden till vissa uppgifter ur polisregistret,
5. att riksdagen avslår förslaget till ändrad lydelse av lagen om svenskt medborgarskap 6
§ första stycket 3 p
1,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på synnerliga skäl för att åtskilja ett barn från en av dess föräldrar genom verkställighet av ett avlägsnandebeslut,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vistelsetid i Sverige efter lagakraftvunnet avvisningsbeslut utan den sökandes förskyllan som grund för bifall till ny ansökan om uppehållstillstånd,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om risk för kvarhållande i hemlandet för militärtjänstgöring som grund för bifall till ny ansökan om uppehållstillstånd,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomförande av anknytningsutredning här i landet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlänningslagens reglering av återreseförbud,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättshjälp genom offentligt biträde i ärenden om rätt till uppehållstillstånd efter ny ansökan på grund av anknytning,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om karenstiden grundad på att sökanden levt gömd i Sverige,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att sökanden verkat för organisation som gjort sig skyldig till övergrepp av olika slag som grund för avslag på en ny ansökan om uppehållstillstånd.
Stockholm den 19 april 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Ulla Hoffmann (v)