Inledning
I dag finns det ca 450.000 personer i Sverige som uppbär förtidspension. Det utgör ca 7 procent av befolkningen. Den årliga kostnaden för förtidspensioner uppgår till ca 40 miljarder kronor. Utvecklingen av såväl antalet förtidspensionärer som kostnaderna inger stark oro. Moderata Samlingspartiet har också under flera år påpekat att förändringar och justeringar i bestämmelserna för förtidspensioner måste genomföras för att vi också i framtiden skall kunna erbjuda människor som av ett eller annat skäl inte kan arbeta ett fullgott skydd.
Förändringar i reglerna för förtidspensionerna handlar primärt inte om att spara pengar, utan om att undvika att ''slå ut'' människor från den ordinarie arbetsmarknaden. Det har i många fall varit lättare att förtidspensionera människor i stället för att satsa på rehabilitering och arbetsplatsanpassning. Människor har med andra ord aldrig fått en rimlig chans att visa att de faktiskt duger. Ett exempel på detta har varit att man närmast regelmässigt förtidspensionerat unga handikappade, utan att först pröva om de har en möjlighet att arbeta. Det är ett slöseri med mänskliga resurser som vi moderater inte kan acceptera. Det är mot den bakgrunden som Moderata Samlingspartiet, som första parti i riksdagen, arbetade för en utbyggd rehabilitering och arbetsplatsanpassning. Det är glädjande att konstatera att allt fler partier har insett vikten av detta.
I samband med dels regeringens ekonomisk-politiska proposition (1994/95:25), dels i budgetpropositionen (1994/95:100) presenterades förslag på kommande förändringar av reglerna för förtidspensioner. I moderata kommittémotioner har dessa förslag i stort sett bifallits och ytterligare åtgärder föreslagits.
Propositionen
I föreliggande proposition föreslår regeringen förändringar av lagen om allmän försäkring rörande förtidspensionen. Förändringarna är, enligt regeringen, i stort sett anpassning av rådande praxis. Men några större regeländringar föreslås också. I stort sett kan vi biträda de förslag som regeringen presenterar rörande förtidspensioner och sjukpenning, då dessa överensstämmer med de förslag som arbetsgruppen ''Rätten till förtidspension och sjukpenning'' Ds 1994:91 presenterade och Moderata Samlingspartiet i en partimotion 1994/95:Fi1 av Carl Bildt m.fl. föreslog skulle genomföras. Dock har vi ett par yrkanden på preciseringar och smärre justeringar som vi presenterar nedan.
Moderata förslag
Under den allmänna motionsperioden i januari 1995 presenterade Moderata Samlingspartiet en kommittémotion ''Förtidspensioner'' 1994/95:Sf205 av Gullan Lindblad m.fl. I denna motion föreslogs en lång rad förändringar av reglerna för förtidspensioner. Vi upprepar de förslag som återfinns i denna motion. Regeringen föreslår i föreliggande proposition att grundläggande förändringar när det gäller bl.a. förtidspensionerna bör avvaktas till dess att Sjuk- och arbetsskadeberedningens arbete är slutfört. Eftersom regeringen inte har klarat av att ge beredningen nya direktiv utan uppenbarligen väntar sig att riksdagen skall göra det, har arbetet tidsmässigt förskjutits. Detta är i sig allvarligt. Men att skjuta på nödvändiga förändringar för att sanera Sveriges mycket dåliga statsfinanser är närmast oansvarigt. Därför anser vi att de förslag som presenterades i motion 1994/95:Sf205 bör genomföras omedelbart i kombination med de förslag som regeringen presenterat och vad vi förslår i denna motion.
Dessa förslag om förändringar av reglerna i sjukförsäkringen kan vi biträda. När det gäller förslagen om förändringar av förtidspensionerna föreslår vi ett par förändringar i förhållande till regeringens förslag.
Avskaffade äldreregler
Regeringen föreslår att de särskilda regler som gäller för rätt till förtidspension för dem som är 60 år eller äldre skall avskaffas. Detta skall ske den 1 januari 1997.
Redan i samband med regeringens ekonomisk-politiska proposition 1994/95:25 föreslogs att äldreregeln skulle avskaffas. Vi biträdde det förslaget och vidhåller detta nu också. Däremot menar vi att tidpunkten för avskaffandet bör flyttas till den 1 januari 1996, d.v.s ett år tidigare än regeringen föreslår. Skälet för detta torde vara uppenbart för var och en. De senaste veckornas dramatiska utveckling av räntor och valutor som drabbat Sverige visar att de förslag på besparingar som regeringen tidigare presenterat inte på långt när anses tillräckliga. Att då skjuta på en besparing som regeringen föreslår, när inga tekniska hinder för ett tidigareläggande föreligger, är oansvarigt. Några övergångsregler anser vi inte behövs. De som söker förtidspension efter den 1 januari 1996 skall således bedömas enligt de nya reglerna.
Samtidigt som äldrereglerna avskaffas finns det en uppenbar risk att kostnaderna för personer som är över 60 år och som inte får anställning i det ordinarie arbetslivet och heller inte kvalificeras att få förtidspensioner blir hänvisade till kommunernas socialtjänst. Det är minst sagt anmärkningsvärt att regeringen i sitt förslag överhuvudtaget inte berör detta faktum och de problem som kan uppstå i samband med avskaffandet.
Vår utgångspunkt är att reglerna för förtida uttag av folkpension bör ses över och göras mer generösa för att människor över 60 års ålder inte skall drabbas orimligt hårt av de föreslagna förändringarna. Regeringen bör därför ges i uppdrag att utreda förutsättningarna för detta och återkomma till riksdagen senast under hösten 1995 med förslag på eventuella förändringar.
Utredning om rätt till förtidspension
Det är positivt att regeringen nu önskar precisera försäkringskassans skyldighet att utreda och ompröva redan givna förtidspensioner på samma sätt som i dag sker med sjukbidragen. Dock menar vi att det i lagen också bör framgå att en omprövning skall ske inom minst en viss tidsgräns. I motion 1994/95:Sf205 föreslår vi att detta bör ske minst vart femte år. Vi upprepar detta krav.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avskaffa äldreregeln i förtidspensionen (7 kap. 3 § AFL) fr.o.m. den 1 januari 1996 i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen begär att regeringen ser över reglerna för förtida uttag i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att omprövning av givna förtidspensioner skall ske minst vart femte år i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 mars 1995 Gullan Lindblad (m) Sten Svensson (m) Leif Carlson (m) Gustaf von Essen (m) Margit Gennser (m) Stig Grauers (m) Rolf Gunnarsson (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Tomas Högström (m) Annika Jonsell (m) Göte Jonsson (m) Inger Koch (m) Ulf Kristersson (m) Margareta E Nordenvall (m) Bertil Persson (m) My Persson (m) Birgitta Wichne (m) Liselotte Wågö (m) Anna Åkerhielm (m)