När Sverige gick med i EU så ökade därmed också antalet kärnkraftsländer i EU. Kärnkraftsfrågorna inom EU regleras inom Euratom som idag har en roll och inriktning som knappast kan stämma överens med den uttalade svenska ambitionen att avveckla kärnkraften till senast år 2010. Flera av de problem som skulle kunnat uppstå i samband med den svenska anslutningen till EU har emellertid kunnat undanröjas i samband med de svenska medlemsförhandlingarna och som en följd av Euratoms bristande livaktighet.
Detta senare får emellertid inte hindra Sverige från att nu offensivt i EU driva kraven på en energi- och kärnkraftspolitik som bättre stämmer med den inriktning som gavs i Sverige genom 1980 års folkomröstning.
Regeringen bör således i EU föra fram och driva sådana krav, politiska och organisatoriska, att EU:s energi- och kärnkraftspolitik kommer i bättre överensstämmelse med den syn som ligger bakom de svenska besluten att avveckla kärnkraften.
Regeringen bör i dessa frågor söka samverkan med andra likasinnade länder i EU.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det svenska agerandet avseende EU:s energi- och kärnkraftspolitik.
Stockholm den 25 januari 1995 Lennart Daléus (c)