Barsebäcks kärnkraftverk ligger på sämsta tänkbara ställe mitt i Öresundsregionen med Köpenhamn och Malmö, Lund, Helsingborg, Helsingör och andra tättbefolkade regioner alldeles inpå knutarna. De katastrofala följderna av en kärnkraftsolycka som i Tjernobyl kan inte nog understrykas. Evakuering skulle vara omöjlig. Den 28 juli 1992 inträffade den hittills mest allvarliga kända incidenten i Sverige just vid Barsebäck. Då blåste en ventil ned isoleringsmaterial i silarna och täppte igen kylvattenintaget.
Antalet incidenter ökar
Denna händelse ledde till en uppföljning i riksdagen, en hearing den 4 december 1992, varvid riskerna tydliggjordes liksom brister i säkerheten vid Barsebäck. Tendensen är dessutom att incidenterna ökar. Under 1994 passerade de 100 stycken. Tidigare år har de legat på ca 80 incidenter. Det allvarliga är att orsakerna inte bara beror på tekniska fel utan på kommunikationsbrister inom företaget. Den mänskliga faktorns betydelse vid felgrepp är uppenbar. SKI skall gå in och skärpa tillsynen, men den mänskliga faktorn kan aldrig opereras bort. Bakom varje tangentbord och dator sitter en människa. Rutiner och kontrollscheman kan förbättras, men en olycka i Barsebäck har Sverige och Europa inte råd med.
Säkerheten har minskat
Efter olyckshändelsen i juli 1992 tvingades de fem äldsta reaktorerna av samma typ att stängas. De genomgick en ''renovering'', men det kan konstateras att den tidigare säkerhetsmarginalen på 10 timmar vid denna typ av olycka, knappast har uppnåtts. Vid själva olyckan var tidsmarginalen ca en halv timme. En härdsmälta hade kunnat inträffa, men eftersom aggregatet var nystartat efter revision, var effekten ej så hög. Radioaktivt vatten släpptes emellertid ut i Öresund. Tyvärr finns inga bandupptagningar kvar från samtal mellan personal under själva händelseförloppet. De har raderats. Rutinen på detta område bör ändras, så att även kommunikationen mellan personalen sparas.
Baltic Cable
Miljöpartiet de gröna har i tidigare motioner krävt avstängning av Barsebäck pga dess ålder, läge och risk för omgivningen. Vi har förstått att det av bakomliggande ekonomiska intressen inte är aktuellt. Genom Baltic Cable ser Sydkraft marknaden öppna sig. Om så är fallet anser vi, att det är oerhört allvarligt. Ekonomiska intressen får inte gå före människors hälsa och miljö. Planer på att bygga flera liknande kablar, som är enormt dyra, måste tyda på att det trots allt är lönsamt, men på vems villkor?
PreussenElectra
Att den svenska elen är så eftertraktansvärd och orimligt billig har resulterat i att PreussenElectra, ett tyskt bolag, köpt in sig i Sydkraft. Idag äger de 17,2 % av kapitalet och har 22 % av rösterna. Även Electricité de France har köpt in sig i Sydkraft och har 10 % av kapitalet samt 6,6 % av rösterna. Detta är ett hot mot kärnkraftsavvecklingens genomförande. Genast kommer krav från fackföreningar att behålla och förlänga kärnkraften utan hänsyn tagen till risker med försprödning, utsläpp och ständig produktion av kärnavfall som ingen har någon lösning på hur det skall slutförvaras eller vet var det skall förvaras. De kortsiktiga ekonomiska vinsterna är cyniska om man betänker vad kommande generationer skall ta hand om. Det är djupt omoraliskt att överlåta allt det negativa åt dem och ''njuta frukterna'' idag. Beräkningar har gjorts att kärnkraften kostar Sverige minst 10 miljarder per år beräknat före 1988 (Gösta Walin). Facken talar om att det kostar att avveckla. Ord står mot ord.
Kärnkraften kan aldrig försvaras ur ekonomisk synvinkel. Skulle den betala sina reella kostnader med försäkringspremier, avfallskostnader, hälso- och ekologiska utgifter vid uranbrytning osv, skulle elpriset ligga skyhögt över dagens. Samhällsekonomiska kalkyler borde vara det mest realistiska att använda i detta sammanhang. Idag betalar samhället kärnkraftens risker medan kärnkraftsbolagen tar hem vinsterna.
Socialiserade risker men privatiserade vinster
Att socialisera riskerna och privatisera vinsterna är oförsvarbart -- därför anser vi att alla reaktorer borde förstatligas. De ekonomiska styrmedel som vi föreslår med skatteväxling innebär att kärnkraften får betala sina miljö- och hälsokostnader. Det anser vi är rimligt.
Avregleringen av elmarknaden
Ett annat hot mot avvecklingen av kärnkraften kan avregleringen av elmarknaden vara. Det kommer att betyda att ägarna vill sälja så mycket som möjligt till lägsta möjliga priser. Om vi misslyckas med att införa skatteväxling, kommer avregleringen att medföra fortsatt kärnkraftsdrift och maximera försäljningen av el. Vi avvaktar Energikommissionens resultat, men menar att den måste arbeta in krav och styrmedel som effektiviserar energianvändningen, stimulerar förnybara energislag och bygger oss ur sårbarheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Barsebäcks ogynnsamma läge,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om evakuering,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödkylsolycka i Barsebäck 2,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökande incidenter och behov av nya rutiner,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den mänskliga faktorn,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om säkerhet och tidsmarginaler,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Baltic Cable och eventuellt nya kablar,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utländskt uppköp av Sydkraft,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hot mot avvecklingen av kärnkraften,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kortsiktiga intressen före miljö och hälsa,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommande generationer,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den samhällsekonomiska kostnaden,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avregleringen som hot mot kärnkraftsavveckling,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om styrmedel för satsning på effektivisering av energianvändningen och förnybara bränslen.
Stockholm den 25 januari 1995 Eva Goe s (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp)