Sveriges energianvändning under 1993 var 374
TWh enl. NUTEKs rapport, Energiläget 1994, olja, kol och naturgas tillgodosåg 41 % av användningen och biobränslen inkl. torv 18 %. Endast 3
TWh eller 1 % av energianvändningen kom från torv. Torvbränslet användes företrädesvis i fjärrvärmeproduktionen som i sig var 11 % av den totala energianvändningen på 374
TWh. Torv användes också i växtförädling med ungefär lika stor mängd som den som åtgick för energiproduktion.
I Sverige är ca 1/4 eller ca 10 miljoner ha av landarealen täckt av torv. Den totala bruksarealen är endast ca 0,1 % av den torvtäckta arealen. Hälften av den torv som används för energiproduktion kommer från Härjedalen. Detta torvbränsle används för el- och värmeproduktion i Uppsala.
Torv betraktades i början på 1980-talet som ett mycket intressant bränsle och stora insatser gjordes för att bygga värmeproducerande anläggningar baserade på torv. Motivet till satsningarna var främst att torven uppfyllde kraven på att vara ett inhemskt och förnyelsebart bränsle. Under senare delen av 1980-talet startade debatten om växthuseffekten och i samband därmed om torvens påverkan på densamma. Många ifrågasatte om torv var att betrakta som biobränsle och påstod att torven bidrog negativt till växthuseffekten. Andra påvisade att utdikning och brytning av torv minskade utsläppen av växthusgaserna koldioxid och metan. Tyvärr har inte någon fullständig utredning gjorts som beaktar alla delar i processen och vilka antaganden som krävs för att dra säkra vetenskapliga slutsatser. En speciell svårighet i utvärderingen av torvens påverkan på växthuseffekten är också den långa tiden, ca 1 000
år, för bildande av mossa och torv.
En aspekt som tyvärr har kommit bort i diskussionen är vikten av hushållning och effektiv resursanvändning. Ett ökat användande av inhemska bränslen som torv innebär att man kan ytterligare minska importen av fossila bränslen vilket är gynnsamt för svensk ekonomi och för att skapa nya arbetstillfällen. Detta var ju grundbulten i omställningen i det svenska energisystemet och måste så förbli i framtiden.
Ett problem som tagits upp i samband med torvbrytning är dennas påverkan på växt- och djurliv. Detta bör noga beaktas och tas hänsyn till när nya bryttillstånd skall lämnas. Med den mycket måttliga brytning som det kan bli frågan om jämfört med den totala torvarealen, kan inte ens en 10- dubbling av brytarealerna innebära besvärande störningar i den svenska naturen. Av den torv som bryts i Härjedalen avsätts omkring 1 miljon kronor per år för efterbehandlingsåtgärder. Dessa pengar kommer att användas för att återställa våtmarker eller plantera skog där det går. Djur- och växtlivet kommer därmed att åter disponera de ytor som används till torvbrytning när produktionen är avslutad. En utökad torvbrytning innebär att man tar ytterligare tillgängliga och lämpliga små delar av mycket stora naturtillgångar och åstadkommer nyttigheter med så liten negativ påverkan som möjligt på naturen. Andra alternativ som står till buds är ofta sämre ur natursynpunkt.
I dag finns närmare ett 50-tal små och stora värmeproducerande anläggningar som kan använda torv. Dessa tillkom under 1980-talet, men med senare tids debatt har tveksamheter uppstått om torv är ett framtidsbränsle eller inte. Det har medfört att torvanläggningar byggs i betydligt mindre omfattning än tidigare. Detta är naturligtvis olyckligt, eftersom en mycket snabbare minskning av fossilbränsleanvändningen annars hade kunnat ske.
Torv är en inhemsk, rikt förekommande, naturlig och förnyelsebar energiråvara. Med ett begränsat torvuttag och med krav på återplantering av skog får man tillräckliga säkerheter för att inte bidra negativt till växthuseffekten.
Torvens roll i det svenska energisystemet behöver tydliggöras. Skatter, avgifter och bidragsmöjligheter bör utformas så att torv blir konkurrensneutralt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att torvens roll i energisystemet görs tydlig.
Stockholm den 25 januari 1995 Tone Tingsgård (s) Rune Berglund (s)