Redan hösten 1994 var det anslag för stöd till solvärmeanläggningar för bostäder som regeringen föreslår för budgetåret 95/96 intecknat och till dags dato har det därutöver kommit in ansökningar motsvarande bidrag på ca 20 miljoner. För att något så när täcka efterfrågan på investeringsstöd fram till halvårsskiftet 1996 -- då nuvarande ''program'' går ut och Energikommissionens förslag bör ha omsatts i beslut krävs ytterligare 45 miljoner.
Investeringsstödet är idag 25 %. Mervärdesskatten på investeringar i bostäder är också 25 %. Investeringsbidraget motsvarar i huvudsak momsintäkten på solvärmeanläggningar. Under de tre år som investeringsbidrag funnits har det skett en betydande produkt- och systemutveckling. Antalet företag som i någon omfattning arbetar med solvärmeteknik har ökat från 3 till ca 30. Ett betydande antal installatörer har idag kunskap om hur en korrekt installation skall göras. När det gäller själva solfångarna är flera intressanta utvecklingsprojekt på gång, och detsamma gäller systemutvecklingen (ackumulatortank, styrning m.m.) som är minst lika viktig för det totala resultatet. Om inga extra pengar beviljas för stöd till solvärmeanläggningar försvinner marknaden helt och en framtidsbransch drabbas av en obotlig skada. Sverige förlorar det teknikförsprång som vi har avseende plana solfångare och både kapital och kunskap förstörs.
45 miljoner i ökat stöd ger investeringar på 150--250 miljoner. I allmänhet samordnas installationen av solvärmeanläggningen med andra behövliga åtgärder och totalinvesteringen blir därför ofta betydligt större än den som är bidragsberättigad. Momsintäkten blir 30--50 miljoner. Ungefär en tredjedel av kostnaden är själva solfångaren, resten är VVS och byggnadsinvestering. Sysselsättningseffekten kan bedömas till 300--400 årsarbeten. Räknar vi kostnaden för en arbetslös till 150.000 kr så minskar statens kostnader med 45--60 miljoner. Allt talar för att statens budget påverkas positivt av ett förhöjt anslag. Därtill skall läggas värdet av 50--60 miljoner kWh absolut miljövänlig solenergi som tas till vara genom det ökade anslaget.
Det är inte försvarbart att -- för att avvakta Energikommissionens förslag -- ''slå ihjäl'' en framtidsbransch om den istället kan utvecklas utan nettokostnad för skattebetalarna. Det mer långsiktiga stödet bör prövas utifrån det underlag och de förslag som Energikommissionen redovisar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att för budgetåret 1995/96 under anslaget E 7 anvisa ett till 50 miljoner kronor förhöjt anslag för stöd till investeringar i solvärmeanläggningar för bostäder och att finansiering förutsätts ske på sätt som redovisas i motionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Kjell Ericsson (c) Lennart Brunander (c)