I 1991 års energipolitiska beslut avsattes 240 miljoner kronor till stöd för vindkrafts-utbyggnad. Medlen avsågs täcka perioden fram till 1 juli 1996. Bidrag kunde utbetalas med högst 25 procent av investeringskostnaden. I januari 1993 höjdes stödet till 35 procent. I maj 1994 ändrades stödet så att det även kan utgå till teknikutveckling och forskning om vindkraft samt teknikupphandling. Vid teknikupphandling är bidraget högst 50 procent av investeringskostnaden. Transformatorstationer och andra elprodukter som är serietillverkade ges nu ett stöd om högst 50 procent.
Företag som har investeringsfond hos Riksbanken har möjlighet att skattefritt ta medel ur dessa fonder för att investera i vindkraftverk. Just den investeringen ger inte någon märkbar regionalpolitisk effekt eller sysselsättningseffekt eftersom det oftast är utländska företag som tillverkar och monterar verken. Vindkraftverk som är i drift sköts med jämna mellanrum av tillrest servicepersonal.
Till dem som producerar vindkraftsel, så kallad grön el, betalas en miljöbonus motsvarande hushållens energibeskattning. Eldistributörerna är dessutom skyldiga att ta emot vindkraftselen till en prisnivå som fastställs enligt de bestämmelser som finns enligt lagen om alternativkostnadsersättning. Räntorna är enligt gängse regler avdragsgilla.
Lägger man samman alla dessa bidrag visar det sig att byggandet av vindkraftverk subventioneras med dryga 60 procent. För ett nytt verk om 500 KWh som idag är den helt dominerande typen och kostar 4 miljoner kronor utgår en subvention på 2,4 miljoner kronor.
Runt om i Europa, i Danmark, Tyskland, England m fl länder, växer nu motståndet i bl.a. natur- och kulturvårdskretsar mot vindkraft. Den bullrar, ändrar landskapsbilden, stör flyttfåglar o.s.v. Här i Sverige finns också klara tecken på att den ökande utbyggnad som är en följd av de höga direkta och indirekta subventionerna leder till att väsentliga naturvård- och kulturintressen åsidosätts. Detta sker samtidigt som vi är på väg in i en gemensam europeisk elmarknad där tanken är att elen skall fritt säljas på marknadsmässiga villkor.
Förutom att subventionerna sätter alla sunda marknadsprinciper ur spel står det helt klart att vindkraften i stort sett saknar betydelse för den framtida energiförsörjningen. I Danmark, som har den mest utbyggda vindkraften, svarar denna för endast ca 2,4 procent av landets elproduktion.
Vindkraftsproducerad el utgör ändå ett i många delar intressant och miljövänligt alternativ till andra energikällor. Försurande eller klimatpåverkande utsläpp förekommer inte, vilket innebär att vindkraften bör premieras inom ramen för ett energibeskattningssystem med miljöprofil. Mot bakgrund av det kärva ekonomiska läget är det emellertid tveksamt om dagens mycket frikostiga subventioner till vindkraften är motiverade. De stöd till utbyggnad av vindkraften som tidigare beslutats inom ramen för 1991 års energipolitiska beslut bör därför ses över redan inför budgetåret 1995/96 i syfte att väsentligt sänka subventionsgraden. Ett riktmärke bör vara att den totala subventionsgraden ej bör överstiga en tiondel av investeringskostnaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minska subventionerna till vindkraftsutbyggnaden.
Stockholm den 25 januari 1995 Eva Björne (m)