Enligt den 6:e paragrafen i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet är det förbjudet att utarbeta konstruktionsritningar, göra kostnadskalkyler, beställa utrustning eller vidta andra åtgärder med syftet att uppföra kärnkraftsreaktorer i landet.
Brott mot denna ''tankeförbudsparagraf'' kan leda till fängelse och i praktiken straffas lika hårt som t.ex. vållande till annans död.
Av lagens förarbeten framgår att regeringens syfte med ''tankeförbudet'' var rent politiskt, nämligen att: ''... ytterligare klargöra att de energipolitiska riktlinjerna ligger fast.''
Genom tankeförbudet skulle också betonas
''att eventuella förberedelser för ytterligare reaktorer utgör ett onödigt slöseri med resurser.''
Varför denna markering skulle behöva en egen paragraf i lagen är svårt att förstå eftersom det av paragraf 5 framgår att tillstånd att uppföra fler kärnreaktorer inte får lämnas.
Kärntekniklagen är en säkerhetslag. Förbudet mot att göra ritningar på kärnkraftverk har inget som helst med säkerheten i existerande svenska kärnkraftverk att göra. I utredningsbetänkandet ''Översyn av lagstiftningen på kärnenergiområdet'' föreslogs därför också att paragrafen skulle avvecklas.
''Tankeförbudsparagrafen'' riskerar att lägga en hämsko på delar av framtidens konstruktiva energipolitiska debatt, eftersom det är osäkert om det skulle vara tillåtet att ta fram t.ex. kostnadsberäknade förslag på kärnreaktorer baserade på ny teknik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa 6 § lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet,
2. att riksdagen vid avslag på yrkande 1 -- avskaffar straffansvaret vid överträdelse av 6 § lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet genom en ändring av 25 § samma lag.
Stockholm den 25 januari 1995 Per Bill (m)