Uranbrytning
Sverige är ett av de länder som importerar mängder av uran från bl.a. Canada, Australien, f d Sovjet och Gabon. De platser där uranet bryts är hårt drabbade av den radioaktiva hanteringen. I den senaste rapporten på området har Greenpeace beskrivit och dokumenterat de missförhållanden som den svenska uranimporten från Krasnokamensk i Sibirien gett upphov till.
Dokumentära bilder från uranbrytningen, uranverket och gruvstaden talar sitt tydliga språk. Det radioaktiva avfallet från hanteringen lagras i stora oskyddade slagghögar på området, stora mängder radioaktivitet sprids med regnvattnet och läcker ut i luften. Gruvområdet omges av radioaktiva sjöar, och radioaktivt damm sprids med vinden över stora områden. Problemen är likartade överallt i världen där uran bryts och utvinns.
Avbryt importen
Cancerfrekvensen i området kring Krasnokamensk är tredubblad, graviditetsstörningar är vanliga och barnadödligheten och antalet missbildningar är betydligt högre än normalt. Mönstret går igen. Sverige utnyttjar urbefolkningar eller folk som förtrycks för att förse sig med uran till de tolv reaktorerna. Vi i miljöpartiet anser att det är moraliskt förkastligt. I Sverige bryts ingen uran därför att det anses för farligt -- både för arbetarna och för miljön -- men att exportera miljö- och hälsoriskerna utomlands tycks vara acceptabelt.
Sverige borde avbryta all import av uran, eftersom den sker under sådana vidriga omständigheter och villkor, tills en ordentlig utredning om ekologiska, ekonomiska och hälsomässiga effekter för de drabbade har gjorts och analyserats och behandlats av riksdagen.
Uran
Kärnenergin är baserad på fission av uran. Grundprincipen är densamma i kärnbomber och kärnreaktorer.
Även om de energimängder som kan utvinnas ur ett kilo anrikad uranoxid är oerhörda, krävs det en storskalig gruvdrift för att få fram uranet eftersom halterna i malmen ligger omkring en promille (ett kilo per ton). Världens kända brytvärda urantillgångar svarar mot ca 100 års förbrukning vid nuvarande nivå.
När det gäller energitillförsel så svarar uranet för ca 5 % av världens energitillförsel. När det gäller energistatistik är det något speciellt med uranet. När det gäller andra energiråvaror som kol, olja, fossilgas och biobränslen redovisar man alltid det totala energiinnehållet i bränslet. När det gäller uran redovisas däremot oftast bara den ''nyttiga'' energi som avges från kärnkraftverken, vilken bara är ungefär en tredjedel av den i reaktorn frigjorda värmen. Processen i ett kärnkraftverk har sålunda en usel verkningsgrad. Vi anser att även den outnyttjade energin, som släpps ut som värmeenergi, skall beskattas, inte enbart den ''nyttiga''.
FN har utvecklat en energistatistik, en standard, där man räknar med uranets totala värmeinnehåll. Enligt FN:s metod motsvarar det totala energiinnehållet i uranet i svenska kärnkraftverk ca 200 TWh. Ur vetenskaplig synpunkt måste FN-metoden anses vara den mer korrekta eftersom den likställer alla energiråvaror. Med andra ord bör skatt tas ut på denna basis.
Energiskatter och miljöskatter
Energiskatter och miljöskatter införs av flera skäl. Till dessa kommer miljöavgifter. Avgifterna skiljer sig från skatterna så till vida som de skall återbetalas till den näring som inbetalat dem. Inbetalningarna står emellertid i proportion till den skada som miljöutsläppen ger, återbetalningarna i proportion till den nyttighet som näringen levererar. I snitt blir avgifterna kostnadsneutrala, men den som släpper ut mycket i förhållande till den nyttiga produktionen belastas. För den som har små utsläpp blir det en motsvarande fördel.
Energiskatterna motiveras av många olika hänsyn:
a. De skall reducera energianvändningen.
b. De behövs för att finansiera statens verksamhet.
c. De skall stimulera till sparsamhet med ändliga resurser. Fossila bränslen och uran är sådana resurser.
d. De skall möjliggöra sänkning av skatten på mänskligt arbete.
e. De skall minska den otrygghet som ett stort importberoende utgör.
Uranskatt
Normen för uranskatt skall motsvara det sämsta fossila bränslet: kol. D.v.s. tillförd uranenergi beskattas lika högt per kWh som summan av energiskatt och koldioxidskatt för kol. (Detta ger ett mycket högt elpris på el från kärnkraftverk, varför vi föreslår att denna skatt införs stegvis under en treårsperiod.) När energiråvaror används för icke energiändamål bör de beläggas med samma skatter och miljöavgifter som vid användningen för energiändamål.
Vi anser att moratorium borde införas för uranimport och att denna skattekonstruktion skall införas. Vi återkommer i skatte- och finansmotionen om storleken på uranskatten. Målet är givetvis att stoppa kärnkraften och exploateringen av andra folk, natur och världens ändliga resurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om de ekologiska, ekonomiska och hälsomässiga effekter som drabbar de områden Sverige importerar uran ifrån,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avbryta all uranimport tills ovanstående utredning behandlats av riksdagen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att energiskatt och avgifter bör införas, 1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att betala skatt för hela energiinnehållet i uran,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uranskatt,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om världens energitillförsel av uran,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stoppa exploateringen av andra människor och natur.
Stockholm den 24 januari 1995 Eva Goe s (mp) Ronny Korsberg (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp) Roy Ottosson (mp) Birger Schlaug (mp) Annika Nordgren (mp) Barbro Johansson (mp) Gudrun Lindvall (mp) 1 Yrkandena 3--5 hänvisade till SkU.