I dags- och fackpress har vi under senare tid nåtts av information om försök med olika typer av produktion av det som kallas ''grön el''. Inom t.ex. EG och i USA är intresset för denna typ av teknik mycket stort. DOE (Department of Energy) i USA och Världsbankens GEF (Global Environment Facility) har bedömt förgasning av biobränslen som tillhörande de mest intressanta teknikerna för elproduktion för tillämpning under den närmaste 10--20- årsperioden. GEF har avsatt 30 miljoner dollar för demonstration av tekniken i Brasilien. EU har inom ramen för det s.k. Thermieprogrammet anslagit medel för delfinansiering av en anläggning i norra England. Intressant är i detta sammanhang att ett svenskt företag fått uppdraget att bygga denna demonstrationsanläggning. Det finns skäl för vårt land att undersöka möjligheterna till delfinansiering från EU av ett fullskaleprojekt i Sverige.
Borås kommun är en av de största förbrukarna av biobränslen för fjärrvärmeproduktion i vårt land. Stora investeringar har gjorts bl.a. i världens första biobränsletork i fullskala för att på det sättet höja verkningsgraden i processen. Kommunen har avslutat en förstudie som visar att förutsättningarna för att installera en biogaskombianläggning är mycket goda. De tekniska grundförutsättningarna är i och med den nyligen installerade biobränsletorken uppfyllda.
Förgasningstekniken för biobränslen är en i vissa delar ny teknik men den har under många år utvecklats hos både leverantörer och användare. Genom olika former av tester har det visat sig att tekniken fungerar i pilotskala. Det är nu hög tid att demonstrera tekniken och sätta den i produktion. Fabel har visat ett stort intresse för att stödja genomförandet av ett demonstrationsprojekt i full skala.
Förutom de nämnda förhållandena -- Borås kommun som en av de största användarna av biobränslen, världens första biobränsletork i full skala och gjorda förstudier för installation av biogaskombianläggning -- vill vi peka på det utvecklade samarbete som finns med SP, Högskolan i Borås och Chalmers tekniska högskola. Detta samarbete är inte minst viktigt för att man skall kunna göra effektiva utvärderingar, ytterligare utveckla tekniken och föra kunskaperna vidare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om produktion av el och värme.
Stockholm den 25 januari 1995 Arne Kjörnsberg (s) Sonja Fransson (s) Berndt Ekholm (s)