Kärnsäkerhetsfrågorna har kommit att få stor uppmärksamhet i den nordiska debatten. Flera rekommendationer inom detta område har antagits av Nordiska rådet. Förbättrande av säkerheten hos de bristfälliga anläggningarna i Nordens närområden har kommit att bli en av de viktigaste frågorna på rådets dagordning. Det är dock angeläget att kärnsäkerheten uppmärksammas även i de nordiska länderna. Enligt Nordiska rådet krävs garantier för en ansvarsfull och säker hantering av allt avfall från olika former av kärnteknisk verksamhet i de nordiska länderna. Detta är inte enbart en fråga om strålsäkerhet. I Norden producerar inte bara kärnkraftverken utan även vissa andra verksamheter högaktivt kärnavfall som kan vara intressant bland annat för kärnvapenframställning. Sådant material får inte komma i orätta händer. Det är därför viktigt att hantering och förvaring av detta avfall är föremål för en strikt kontroll.
En viktig förutsättning för att kontroll skall vara effektiv är att en fullständig redovisning finns tillgänglig av allt kärnavfall, hög-, medel- och lågaktivt, som produceras i olika former av kärnteknisk verksamhet i de nordiska länderna. Detta inkluderar sådant kärnavfall som produceras i industriell verksamhet, forskningsreaktorer och medicinsk och odontologisk verksamhet. En sådan redovisning måste innefatta volym, användningsområde samt avfallets nuvarande och framtida hantering, t.ex. om avtal finns med bränsleleverantörer om återlämnande av avfallet till upparbetning eller förvaring, också vad gäller länder utanför Norden.
De nordiska remissinstanserna har i stort sett tillstyrkt att en fullständig redovisning tas fram. En av Nordisk kernesikkerhedsforskning (NKS) gjord preliminär inventering har därvid ansetts kunna utgöra ett gott underlag. Rådets miljöutskott har vidare instämt med SSIs synpunkt att redovisningen bör kompletteras med en prognos över de framtida avfallsmängderna.
Miljöutskottet har också noterat KASAMs påpekanden rörande svårigheterna att utföra en liknande (framtida) inventering i de östeuropeiska länderna. Miljöutskottet har haft förståelse för synpunkten, men menat att ett sådant arbete torde bli oundvikligt i ett senare skede, om det skall bli möjligt att få kontroll över verksamheten och minska riskerna för att avfallet stjäls eller felbehandlas.
Nordiska rådet har därför rekommenderat Nordiska ministerrådet att till Nordiska rådets höstsession i Tromsö 1994 lämna en fullständig redovisning av allt avfall och dess hantering från alla former av verksamheter som ger kärnavfall inom de nordiska länderna samt en prognos över de framtida avfallsmängderna. Denna fullständiga redovisning avsågs även omfatta sådant avfall som enligt avtal förts eller avses föras till land utanför Norden.
Vid Nordiska rådets session den 15--16 november 1994 i Tromsö konstaterades från miljöutskottets sida att Nordiska ministerrådets redovisning dessvärre var bristfällig då ländernas avfall inte redovisades på enhetligt sätt och detta omöjliggjorde jämförelser mellan länderna. Vidare saknades uppgifter om destination och slutanvändning av från Finland och Sverige exporterat avfall. Vad gällde Sverige framgick någon svensk export överhuvudtaget inte. Mot denna bakgrund krävde miljöutskottet en ny redovisning med enhetlig specifikation av årlig producerad mängd avfall respektive total producerad mängd avfall samt andel högaktivt avfall i dessa båda hänseenden. Vidare krävde utskottet specifikation av exporterad mängd avfall respektive beräknad mängd exporterat avfall samt redogörelse för dess behandling vid slutdestinationen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medverkan till skyndsam redovisning av allt kärntekniskt avfall i Norden och dess hantering.
Stockholm den 25 januari 1995 Sigrid Bolkéus (s) Karl Hagström (s)