Elproduktionsanläggningar är mycket kapitalintensiva men har i allmänhet en lång avkastningstid. Investeringar i sådana anläggningar ger låg avkastning på investerat kapital men är ur nationalekonomisk synpunkt lönsamma under förutsättning att de nyttjar inhemska energikällor. I synnerhet små produktionsanläggningar har låg avkastning på investerat kapital och lider dessutom av brist på lämplig finansiering.
Eftersom storskalig vattenkraft i praktiken har belagts med utbyggnadsförbud är en icke oväsentlig del av de framtida krafttillskotten från inhemska energikällor att hämta från produktionsanläggningar under 1 500 kW. Men dessa har svårt att utvecklas av flera skäl, där lönsamhetsskälet är det som har störst betydelse.
Vid sekelskiftet beräknas Sverige behöva tillskott av ny kraft och dessutom måste kärnkraftsavvecklingen inom överskådlig tid påbörjas. Ny kraft kan tillföras genom ny fossilbaserad elproduktion, genom ökad import eller genom produktion baserad på inhemsk förnybar energi. Fossil elproduktion i Sverige torde vara utesluten genom vårt accepterande av Riokonventionens krav på minskade koldioxidutsläpp. Importerad kraft blir också i huvudsak fossil om den inte importeras från Norge, men importen av kraft från Norge beräknas inte kunna öka i framtiden. Dessa två alternativ är därför inte önskvärda och ej heller realistiska.
Av den förnybara energin är det den småskaliga som har svårast att utvecklas, men är också den som ur samhällets synpunkt är mest angelägen, då den skapar fler arbetstillfällen per producerad kWh och dessa arbeten dessutom uppstår i glesbygd. Det ligger därför i statens intresse att stödja dessa produktionsanläggningar, och en del produktionsformer har f n stöd i form av investeringsbidrag, nämligen vindkraft, biobränsledriven kraftvärme samt solenergi. Tidigare under 80-talet hade även småskalig vattenkraft investeringsbidrag.
Det har visat sig att investeringsstöd har haft en gynnsam inverkan på utvecklingen av dessa produktionsformer under stödperioderna. Nedläggningen av små vattenkraftverk hejdades under 80-talet med stöd av investeringsbidraget, vindkraften utvecklas nu positivt liksom biobränsledriven kraftvärme.
För småskalig elproduktion bör det inrättas en mer långsiktig investeringsperiod, minst 7 år, där stödet har samma utformning för alla elproduktionsanläggningar under 6 500 kW och som utnyttjar förnybara energikällor. Stödet bör vara minst 25 % av godkänd investeringskostnad och även utgå som förprojekteringsbidrag med 50 %. Prövningen bör åläggas NUTEK på sedvanligt sätt. Stödet görs tillgängligt för småskalig vattenkraft fr.o.m. 1995-07-01 och för övriga produktionsformer när nuvarande investeringsstöd upphör.
Investeringsstödet finansieras genom en höjning av kärnkraftsavgiften med 0,2 öre/kWh samt genom en höjning av miljöavgifterna. Dessa höjningar bedömes årligen kunna tillföra stödet 140+160=300 Mkr. Med en investeringskostnad av 3--4 kr per årskWh skulle stödet ge upphov till ett årligt tillskott av 0,3--0,4 TWh.
Ett sådant stöd skulle dessutom få en betydelse för konsultföretag och den tillverkande industrin. Den tillverkande industrin i denna bransch är också småskalig och belägen i landsorten. Inom vindkraften är flera tillverkare beredda att ta upp en tillverkning så snart efterfrågan ökar och tillverkarna av vattenturbiner går på sparlåga i den mån de inte lagt ned tillverkninggen, vilket tyvärr inträffat i fem fall de senaste åren.
Dansk vindkraftsindustri kan tjäna som föredöme där en av tillverkarna uppgivit ett behov att anställa 300 personer för att tillgodose den ökande efterfrågan. Med vår fördelaktiga växelkurs kunde svensk industri med säkerhet konkurrera med den danska om den inhemska marknaden gjorde en industriell utveckling möjlig.
På vattenkraftssidan var svensk industri ända till för ca 15 år sedan en av de främsta i världen och skulle åter kunna bli det eftersom kompetens och tradition ännu inte försvunnit.
I Europa och även USA vill man nu satsa på förnybar energi. En av målsättningarna inom EU i det s k Altenerprogrammet är att fördubbla produktionen från förnybar energi, storskalig vattenkraft undantagen, under en 15-årsperiod med utgångspunkt i produktionsnivån år 1991.
Med Sveriges inträde i EU bör även vårt land antaga samma målsättning men för detta krävs då stimulansåtgärder. Av de möjliga stimulansåtgärderna torde investeringsbidrag samt en höjd ersättning för levererad kraft vara de mest effektiva.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av investeringsbidrag för små elproduktionsanläggningar.
Stockholm den 24 januari 1995 Kjell Ericsson (c) Sigge Godin (fp)