Investeringar i elproduktionsanläggningar är mycket långsiktiga: för vindkrafts- och mottrycksanläggningar 20 -- 30 år och för vattenkraftsanläggningar 40 -- 50 år.
I Sverige saknas en lämplig finansiering för denna typ av investering. De stora kraftbolagen kan till större delen finansiera nya anläggningar med medel från äldre avskrivna anläggningar. Men de stora kraftbolagen investerar sällan i små produktionsanläggningar. Det är mindre företag som försöker få igång småskalig elproduktion genom att rusta upp äldre vattenkraftverk. Detta hindras ofta av bankers och låneinstituts krav på omedelbar avkastning, något som ej är möjligt i elproduktionsanläggningar.
Vindkraft och biobränslebaserad kraftvärme har för närvarande investeringsbidrag och därför är utvecklingen för dessa produktionsformer tillfredsställande. Småskalig vattenkraft saknar investeringsbidrag och därför har upprustningen nästan avstannat även om lämpliga objekt inte saknas.
I 1991 års energiöverenskommelse fastslås att landets elförsörjning skall tryggas genom ett varaktigt, helst inhemskt och förnyelsebart energisystem samt energihushållning. Även inom EU finns klara mål för förnyelsebar energi. Den s.k. Madriddeklarationen anger att år 2010 skall 15 % av den nuvarande icke förnyelsebara energin vara ersatt med energi från förnyelsebara energikällor.
Men målet om en utveckling av förnyelsebar energi kan inte uppnås om förutsättningarna är för dåliga. Ett av de stora hindren är bristen på lämplig finansiering. Vattenkraft hade tidigare en lämplig finansiering, vattenlånefonden (SFS nr 787--789 år 1919) vilken var i kraft åren 1919--1978. År 1978 ansågs den inte längre behövlig då branschen bedömdes själv kunna klara finansieringsfrågorna. I ett av remisssvaren ansågs det dock att den borde finnas kvar för småskalig vattenkraft.
Vattenkraftlånefonden innebar ett stort uppsving för utbyggnaden av vattenkraften och bidrog till utvecklingen av välfärden i vårt land. I dag är behovet av lämplig finansiering för små anläggningar minst lika stort som 1919. Staten bör därför ta initiativet till en ny finansieringsfond, tillgänglig för småskaliga, förnyelsebara energiproduktionsformer.
En sådan fond, energiförnyelsefonden, kan t.ex. finansieras med en ökning av kärnkrafts- och vattenkraftsskatten. En höjning med ex.vis 0,2 öre/kWh ökar statens intäkter med ca 250 miljoner kronor per år. Dessa medel kan då nyttjas för utlåning till små produktionsanläggningar efter liknande principer som för den gamla vattenkraftlånefonden. Räntan skall vara förmånlig och amorteringen anpassas till projektets livslängd. På detta sätt får staten avkastning på utlånade medel, om än måttligt, samt utlånat kapital åter efter slutamortering.
Staten förlorar således inte på denna verksamhet men skapar däremot förutsättningar för att få fram ''nygammal'', miljövänlig elproduktion, som kan bidra till att ny fossil elproduktion ej blir nödvändig i vårt land. Sverige har i Rio- överenskommelsen förbundit sig att inte öka utsläppen av koldioxid.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ändamålsenlig finansiering för småskalig elproduktion.
Stockholm den 21 januari 1995 Lennart Beijer (v) Owe Hellberg (v) Jan Jennehag (v) Maggi Mikaelsson (v) Karl-Erik Persson (v) Hanna Zetterberg (v)