Innehåll 1
Sammanfattning8 2
Den ekonomiska politikens krav9 2.1
Tillväxt för arbete, företagande och välfärd9 2.2
Energiförsörjningen -- en strategisk faktor9 2.3
Dagens elförsörjningsläge10 2.4
Framtiden ställer ökade krav10 3
Avreglerad elmarknad11 3.1
Regeringens oklara signaler skadar11 3.2
Inga bärande invändningar11 3.3
Genomför avregleringen 1995-07-0112 4
Utvecklingsmöjligheter12 4.1
Inga universallösningar finns12 4.2
Naturgasens begränsningar13 5
Aktiv miljöpolitik i stället för styrande energipolitik14 5.1
De högteknologiska ländernas ansvar14 5.2
Bekämpa växthuseffekten14 5.3
Kärnkraften behöver användas för miljöns skull15 5.4
EU-medlemskapet ger nya möjligheter15 6
Kärnkraftens utnyttjande16 7
Hemställan17 1 Sammanfattning
Energipolitiken är, i likhet med EU-medlemskapet, en strategisk faktor för Sveriges möjligheter att nå uppsatta ekonomisk-politiska mål. Den borgerliga regeringen lade genom en rad strukturella reformer grunden till en hög och uthållig tillväxt. Den återställarpolitik som därefter bedrivits ökar ytterligare vikten av en långsiktigt hållbar energipolitik.
Kraven på ekonomisk tillväxt och industriell förnyelse medför att elanvändningen kommer att öka snabbare än i regeringens prognoser. På tio års sikt kommer förbrukningen klart att överstiga vad dagens produktionsapparat kan klara av. Elmarknaden bör avregleras per den 1 juli och en nordisk elbörs tillskapas under 1996.
De fyra orörda norrlandsälvarna bör även framgent skyddas, varför vattenkraften inte kan ge nämnvärda tillskott till den svenska elbalansen. Kraftvärme, naturgas och biobränslen kan ge mer substantiella tillskott. Alla kraftslag måste dock leva på egna meriter.
En förtida avveckling av kärnkraften skulle hota möjligheterna att klara svensk energiförsörjning till konkurrenskraftiga priser och samtidigt leda till negativa miljöeffekter. Det är också därför angeläget att resultatet i 1980 års folkomröstning fullt ut respekteras.
Det svenska EU-medlemskapet öppnar nya möjligheter för Sverige. I unionens miljöarbete bör Sverige prioritera klimatvårdsarbetet. En europeisk, miljörelaterad beskattning är härvid en angelägen målsättning.
2 Den ekonomiska politikens krav 2.1 Tillväxt för arbete, företagande och välfärd
Det finns inga genvägar till en trygg ekonomisk framtid för Sverige. Endast genom hög och uthållig tillväxt går det att bygga en stabil grund för välfärd och sysselsättning. Och just dessa två mål -- nya riktiga jobb och tillförlitliga trygghetssystem -- stod i fokus för regeringen Bildts ekonomiska politik.
Den borgerliga regeringen sökte lägga grunden till en hög och uthållig ekonomisk tillväxt genom en lång rad strukturella reformer. Därför togs hinder bort för företagande i allmänhet och för små och medelstora företag i synnerhet. Skadliga skatter på sparande, investeringar och företagande slopades. Nästan alla transfereringssystem, liksom den arbetsrättsliga lagstiftningen, reformerades. En obligatorisk arbetslöshetsförsäkring infördes.
Parallellt gjorde den borgerliga regeringen omfattande satsningar på forskning och utveckling, på förbättrad riskkapitalförsörjning och på ny infrastruktur. En ny konkurrenslagstiftning infördes, samtidigt som tidigare, statlig affärsverksamhet avreglerades och/eller privatiserades. Slutligen fullföljdes med framgång Sveriges förhandlingar om ett inträde i den Europeiska Unionen.
Fallet efter 1970- och 1980-talens misslyckade ekonomiska politik har varit stort. Det ställdes -- och ställs -- därmed mycket höga krav på en ekonomisk utveckling, ägnad att föra tillbaka Sverige till täten av industrinationer. Det krävs en snabb, exportledd tillväxt med ökning av produktion och jobb i näringslivet.
I sin sista finansplan räknade regeringen Bildt sålunda med att det erfordras en tillväxt i den privata sektorn om 5 procent per år under perioden 1996--1999 för att generera en tillräckligt stor BNP-ökning (ca 4 procent per år) för att halvera arbetslösheten till sekelskiftet.
Även om regeringen Carlsson redan i den första finansplanen tvingats revidera ner sina tillväxtprognoser, kvarstår denna grundläggande förutsättning.
2.2 Energiförsörjningen -- en strategisk faktor
Efter valet har den nya, socialdemokratiska regeringen bedrivit en målmedveten återställarpolitik, parad med kraftiga skattehöjningar. En rad av Bildt-regeringens strukturella reformer har återtagits eller skjutits på en obestämd framtid. Återställarpolitiken ökar betydelsen av en långsiktigt hållbar energipolitik. Sveriges förmåga att hävda sig industriellt och ekonomiskt blir i ännu högre grad än tidigare beroende av att tillgången på energi, och priset, ger konkurrensfördelar.
Mot den bakgrunden är det anmärkningsvärt att energifrågorna överhuvudtaget inte nämns, när regeringen i finansplanen söker ange de viktigaste förutsättningarna för en tillväxtfrämjande politik. En god ekonomisk och social utveckling blir omöjlig om inte energiförsörjningen är långsiktigt tryggad till konkurrenskraftiga priser. Ett misslyckande härvidlag omöjliggör också en utveckling som är maximalt skonsam mot miljön.
2.3 Dagens elförsörjningsläge
Under sista kvartalet 1992 var fem kärnkraftsreaktorer, svarande för en tredjedel av kärnkraftens produktion, avställda. Att elförsörjningen ändock kunde klaras var inte ett uttryck för att Sverige har ett permanent elöverskott, något som ofta hävdas i den allmänna debatten.
Hösten 1992 möjliggjorde överfulla vatttenmagasin en kraftig ökning av vattenkraftproduktionen och import av vatttenkraftbaserad el från Norge. Samtidigt hölls efterfrågan på el nere av en mycket mild väderlek och den djupa lågkonjunkturen. Ökad oljeeldning och import av kolbaserad el från Danmark och Finland kunde ske men till priset av en kraftigt ökad miljöbelastning genom förhöjda utsläpp av koldioxid, svaveloxider och kväveoxider.
Effektleveranssäkerheten -- d.v.s. förmågan att klara det momentana behovet av kraft -- kräver marginaler. Bara skillnaden i tillrinningen till vattenkraftverken mellan torrår och våtår kan uppgå till mer än 20 TWh (motsvarande 3--4 kärnkraftsreaktorer). Betydande marginaler erfordras alltså för att upprätthålla en långsiktig effektleveranssäkerhet.
Fig. 1. Sveriges eltillförsel 1994 (prel.) och 1993
1994 (TWh) 1993 (TWh)
Vattenkraft 59,7 73,3 Kärnkraft 69,8 58,9 Fossilkraft 10,0 8,6 Nettoimport 0,1 --0,6 Summa 139,6 140,2
Under torråret 1994 (fig. 1) minskade vattenkraften sin eltillförsel från 52 procent till 42 procent. I gengäld kunde den svenska kärnkraften öka sitt bidrag till elförsörjningen från 42 procent till 50 procent. Samtidigt ökade användningen av fossila bränslen för produktion av elektrisk kraft och en nettoexport utbyttes mot en mindre nettoimport.
2.4 Framtiden ställer ökade krav
Inom flera av de branscher där svensk industri måste vara konkurrenskraftig krävs mycket elkraft. Under 1993 svarade elintensiva branscher som skogsindustrin, den kemiska industrin, järn-, stål- och metallverken samt verkstadsindustrin för nära två tredjedelar av den svenska industrins samlade produktionsvärde.
Elkraften har också en särskild betydelse för den industriella förnyelsen. Nya, kvalificerade industriprocesser kräver i allt större utsträckning elkraft i stället för olja och kol. Moderna processer för att rena industriproduktionen kräver el. Nya teknologier och styrprocesser är baserade på elkraft.
Elsparande minskar ökningstakten i elanvändningen. Men energisparande totalt tenderar ofta att leda till lösningar som ökar elbehovet. Under de senaste 25 åren har industrins totala energianvändning minskat, samtidigt som industriproduktionen har ökat. Denna energieffektivisering har möjliggjorts genom ökad elanvändning; oljeprodukter med lägre verkningsgrad i flertalet industriella tillämpningar har ersatts av elenergi med högre verkningsgrad.
Som framgår av budgetpropositionen har Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) beräknat att elförbrukningen fram till år 2005 kommer att öka med 1,0 procent per år från dagens 140 TWh till ca 158 TWh. Denna prognos bygger på antaganden om en årlig BNP-tillväxt om 1,8 procent, en årlig ökning av industriproduktionen med 2,6 procent och på utnyttjandet av en betydande effektiviseringspotential (Energirapport 1994).
NUTEK:s tillväxtantagande är emellertid lägre än regeringens egen prognos och betydligt lägre än vad som krävs för en samhällsekonomisk återhämtning. Vår samlade bedömning är att elanvändningen kommer att öka snabbare än vad som framgår av budgetpropositionen och NUTEK:s energirapport. Det innebär på tio års sikt en elförbrukning som klart överstiger vad dagens produktionsapparat kan klara av.
3 Avreglerad elmarknad 3.1 Regeringens oklara signaler skadar
I maj 1994 beslöt riksdagen att genomföra en avreglering av elmarknaden och skapa fri konkurrens mellan producenter och försäljare av elektrisk kraft. Syftet var att åstadkomma ökad flexibilitet, bättre resursutnyttjande och pressade priser.
Trots att socialdemokratin själv tog de första stegen mot en avreglerad elmarknad -- bl.a. genom bolagiseringen av Vattenfall -- valde den nya regeringen att skjuta reformens ikraftträdande på en oviss framtid. Detta är beklagligt.
Elmarknadsreformen var väl förberedd. Att skjuta på en reform som alla är inställda på skapar förvirring och praktiska problem. När det dessutom sker endast tolv dagar före ikraftträdandet har regeringen uppenbarligen lågt ställda krav på den långsiktighet och de fasta spelregler, som man i budgetpropositionen hävdar är särskilt viktiga på det energipolitiska området.
Uppskjutandet innebär också att de förväntade rationaliseringsvinsterna i produktions- och distributionsled t.v. uteblir, till nackdel för elkunderna. Med en besparings- och rationaliseringspotential på 10--15 procent handlar detta årligen om miljardbelopp.
3.2 Inga bärande invändningar
Vilka egentliga invändningar som regeringen har gentemot en avreglerad elmarknad är oklart. I tilläggsdirektiven till energikommissionen, liksom i riksdagen, har bl.a. osäkerhet om elpriserna för glesbygdskunder, möjligheterna till förtida avveckling av kärnkraften och möjligheterna till styrning av utrikeshandeln med el åberopats. Några rimliga skäl för att uppskjuta hela reformen är inte detta.
Det kan konstateras att erfarenheterna från avreglering av elmarknaderna i England, Wales och Norge är dokumenterat positiva. I det närliggande norska fallet gäller detta i hög grad också i regionalpolitiskt hänseende. Avregleringen har haft en både prisdämpande och regionalt prisutjämnande effekt.
Inte heller har elavregleringen något negativt samband med framtiden för den svenska kärnkraften. En förtida avveckling är förenad med mycket stora samhällsekonomiska kostnader och detta är givetvis fallet oavsett elmarknadens funktionssätt. Oavsett hur och när en kärnkraftsavveckling sker så minimeras dock rimligen de samhälleliga kostnaderna bättre på en fri elmarknad än på en monopoliserad.
Elmarknadsreformen innebar också att regeringen förbehöll sig rätten att besluta om koncessioner för nya utlandsförbindelser. Även på en avreglerad elmarknad har staten därför erforderlig kontroll över utrikeshandeln med elektrisk kraft.
3.3 Genomför avregleringen 1995-07-01
Det är angeläget att den oklara situationen snarast undanröjs. Elmarknadsreformen bör därför träda i kraft 1995-07-01. De eventuella kompletteringar eller justeringar som kan föranledas av energikommissionens överväganden får bli föremål för beslut i särskild ordning.
I 1991 års energiöverenskommelse betonades att en internationaliserad elmarknad var ägnad att leda till ett bättre utnyttjande av de samlade produktionsresurserna. Avregleringen är i praktiken ett led i en sådan internationalisering. Norge har redan avreglerat och Finland är på god väg. Därmed kan en gemensam elmarknad på drygt 300 TWh etableras -- en elmarknad med mycket flexibel försörjning genom vattenkraft, kärnkraft, naturgas, biobränslen, kol och torv.
Med ett snabbt genomförande ges förutsättningarna för nordiska konsumenter och producenter att redan till 1996 etablera en gemensam nordisk elbörs för öppen prissättning.
4 Utvecklingsmöjligheter 4.1 Inga universallösningar finns
Förutsättningarna för omställning av den svenska energiproduktionen övervägs nu inom ramen för energikommissionens arbete. Oavsett resultatet av dessa överväganden är det emellertid ofrånkomligt att varje energislag måste leva på sina egna meriter.
För att möta det ökande elbehovet kommer att behövas en mångfald av ny energiproduktion. Inget energislag är i sig ett självändamål, utan huvudsaken är att kunna trygga god tillgång på billig energi i miljömässigt acceptabla former. Att åstadkomma detta är inte en lätt uppgift ens om kärnkraftverken drivs vidare. Det framgår inte minst av budgetpropositionen. Den prognos som där redovisas bygger nämligen på att kärnkraften även år 2005 bidrar med 72 TWh, motsvarande den maximala produktionsförmågan hos dagens 12 reaktorer.
Den teoretiskt/tekniska potentialen för utbyggnad av vattenkraft är visserligen relativt stor men skall den potentialen kunna utnyttjas måste riksdagen ompröva uppsatta miljömål. Om Sverige även fortsättningsvis vill bevara fyra norrlandsälvar orörda kan vattenkraften inte i praktiken ge något ytterligare tillskott att tala om.
Kärnkraftens produktionsförmåga ligger i dag väsentligt högre än vad som prognostiserades under 1970- talets kärnkraftsdebatt. Under de år som gått sedan den sista reaktorn togs i drift 1985 har effektuttaget ökat med 600 MW. Vi har i praktiken fått en trettonde reaktor inom ramen för de tolv som är byggda. Tekniskt är det fullt möjligt att åstadkomma fortsatta ökningar av effektuttagen. Detta förutsätter dock att kraftföretagen kan göra om- och tillbyggnader i de befintliga reaktorsystemen.
Utbyggd kraftvärme har också möjligheter att ge substantiella tillskott till den svenska energibalansen. I den utsträckning dessa tillskott är biobränslebaserade utgör utbyggd kraftvärme ett miljömässigt alternativ. En betydande del av dagens kraftvärmeproduktion är dock baserad på fossila bränslen.
Biobränslen är överhuvudtaget intressanta eftersom de inte ger något nettobidrag av koldioxid till atmosfären. (Om biomassan förmultnar i stället för att brännas kommer en lika stor mängd koldioxid att avges.) Möjligheterna att utöka användningen av biobränslen är i hög grad beroende av en miljörelaterad energibeskattning.
Såväl vindkraft som solvärme saknar såvitt man i dag kan bedöma förutsättningar för att ge ett avgörande bidrag till det ökade elbehovet. I budgetpropositionens prognos ökar vindkraften visserligen med 400 procent under de kommande tio åren men kommer ändå bara att ge 0,2 TWh, att jämföra med 72 TWh för kärnkraften och 64 TWh för vattenkraften.
4.2 Naturgasens begränsningar
Stundtals anges att naturgas kan komma att spela en betydande roll i den svenska energibalansen. Inte minst anses detta gälla vid en förtida avveckling av kärnkraften. Bland annat energiministern har antytt att det är infasning av naturgas och biobränslen som kan möjliggöra en nedläggning av kärnkraftverk.
Naturgasen har obestridliga förtjänster. Den är ett förhållandevis rent bränsle, i stort sett fritt från försurande avfallsprodukter. I sammanhanget finns dock anledning att påminna om att naturgasen är en ändlig, icke inhemsk produkt. Och naturgasen är framför allt ett fossilt bränsle, som avger koldioxid och andra växthusgaser till atmosfären.
Om kol- och oljeeldade kraftverk konverteras till naturgasdrift görs miljövinster. Om naturgasen däremot byggs ut för att ersätta kärnkraften medför detta oacceptabla miljöeffekter. En politiskt forcerad utbyggnad riskerar också att leda till en utslagning av potentiella marknader för biobränslen.
En massiv utbyggnad av naturgasanvändningen förutsätter också betydande kapitalinvesteringar. Under lång tid har diskuterats ett nordiskt projekt där gasnäten i Norge respektive Finland, Baltikum och Ryssland knyts samman med rörledningar över Sverige. Det är svårt att se lönsamheten i ett sådant projekt. Enligt vår mening är det inte rimligt att genom stora statliga subventioner bygga dubbla infrastrukturer genom att dra pipelines för naturgas parallellt med elnätet.
Tanken att i stället importera färdig, gasbaserad el från Norge har redan avvisats av energiministern. I en intervju den 20 oktober framhöll Jörgen Andersson:
Den norska opinionen kan knappast vara mogen för att bygga ett gaskraftverk för export, som ger utsläpp, när de själva har vattenkraft, som är det renaste som finns.
Det finns säkert fog för denna förmodan, som emellertid också har bäring på tankarna att ersätta svensk kärnkraft med svensk naturgasförbränning. Ur nordisk miljösynpunkt torde det nämligen vara egalt på vilken sida om svensk-norska gränsen som nya gaseldade kraftverk förläggs.
5 Aktiv miljöpolitik i stället för styrande energipolitik 5.1 De högteknologiska ländernas ansvar
Av världens samlade energibehov täcks i dag 80 procent av fossila bränslen i form av kol, olja och naturgas. Härigenom utsätts den globala miljön för en omfattande belastning i form främst av ökade utsläpp av s.k. växthusgaser.
Den totala energianvändningen minskar i den industrialiserade världen men ökar globalt. Elanvändningen ökar överallt. Denna utveckling kommer att fortsätta och innebär fortsatt ökad förbränning av fossila bränslen. Det ter sig mot den bakgrunden särskilt angeläget att de länder som har teknologiska förutsättningar att hantera kärnkraften på ett säkert sätt inte avhänder sig denna energikälla. Detta är angeläget ur energiförsörjningssynpunkt men framför allt viktigt av hänsyn till den globala miljön.
5.2 Bekämpa växthuseffekten
Sveriges riksdag beslöt 1988 -- på moderat initiativ -- om ett tak för koldioxidutsläppen. Beslutet var ett första steg mot en samlad svensk klimatvårdsstrategi. I maj 1993 beslöt riksdagen i enlighet med den borgerliga regeringens proposition, 1992/93:179 Åtgärder mot klimatpåverkan, att till sekelskiftet stabilisera koldioxidutsläppen på 1990 års nivå och därefter sänka dem. Riksdagens beslut är i linje med FN:s ramkonvention om klimatförändringar som undertecknades i Rio de Janeiro i juni 1992 och trädde i kraft i september 1994.
Den utmaning som Sverige ställs inför är stor. Marginalkostnaden för en fortsatt minskning av koldioxidutsläppen i Sverige är hög jämfört med övriga OECD-länder, framförallt p.g.a. att elsektorn huvudsakligen är baserad på vattenkraft och kärnkraft som inte bidrar till några utsläpp och därför heller inte kan göras renare.
Moderaterna anser emellertid att tiden nu är mogen för Sverige att skärpa sin klimatvårdsstrategi. Ett skärpt utsläppsmål bör läggas fast i enlighet med rekommendationen från Torontokonferensen 1988. Det innebär att Sverige skall minska sina utsläpp av koldioxid med 20 procent till år 2005 jämfört med 1987. Som jämförelse kan nämnas att Tyskland har bestämt sig för att minska sina utsläpp med 25 procent under samma tid.
I vår partimotion om en offensiv miljöpolitik redogör vi närmare för vår klimatvårdspolitik.
5.3 Kärnkraften behöver användas för miljöns skull
Den huvudsakliga strategin för att nå koldioxidmålet måste vara att begränsa behovet av fossila bränslen. Fortsatt energisparande och energieffektivisering spelar också en viktig roll.
Om de orörda norrlandsälvarna även framgent skall skyddas är det i dag inte möjligt att ersätta den svenska kärnkraften utan en dramatiskt ökad förbränning av fossila bränslen. Redan det i tid begränsade stoppet för fem reaktorer, som refererats i avsnitt 2.3, ledde till en betydande ökning av utsläppen. En permanent avställning skulle redan för en till två reaktorer leda till miljökonsekvenser som enligt vår mening inte är acceptabla. Det handlar inte bara om utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, utan också om ökade tillskott av kväveoxider och svavel. Därmed ökar svårigheterna ytterligare att bemästra problemen med övergödning och försurning.
Redan EL90-utredningen indikerade att en kärnkraftsavveckling skulle medföra en 50-procentig ökning av koldioxidutsläppen. Sådana utsläppsökningar vore unika för hela den industrialiserade världen och i strid med svenska klimatmål och ingångna internationella överenskommelser. Av miljöskäl torde det alltså vara nödvändigt att nyttja kärnkraften under dess säkra livstid, i synnerhet om elanvändningen fortsätter att öka.
5.4 EU-medlemskapet ger nya möjligheter
Inträdet i Europeiska Unionen (EU) öppnar nya möjligheter för Sveriges internationella engagemang på miljöområdet. Inte minst föroreningar av luft och vatten är till sin natur gränsöverskridande problem. De löses bäst på europeisk nivå, i synnerhet som EU genom sitt rättssystem har en unik möjlighet att verka för efterlevnad och kontroll av fattade beslut.
I Unionens miljösamarbete bör Sverige prioritera klimatvårdsarbetet. Ett led i en framgångsrik klimatvårdsstrategi måste utgöras av en miljörelaterad energibeskattning. Det är inte energin, utan energiframställningens miljöpåverkan som bör beskattas.
När Sverige 1992 av konkurrensskäl sänkte koldioxidskatten för industrin var detta ett tydligt uttryck för ett enskilt lands svårigheter att på egen hand etablera en starkt miljörelaterad beskattning. Inom ramen för EU har Sverige möjligheten att driva en ökad harmonisering av energi- och miljöbeskattningen. Härigenom kan klimatvårdsarbetet stöttas, utan risker för utflyttning av produktionen till andra europeiska länder.
Sverige kan genom satsningar på spetsteknologisk forskning inom energiområdet skaffa sig en ledande ställning t.ex. inom nischer för lågenergikrävande högteknologisk produktion. EU-medlemskapet ökar också möjligheterna till forskningssamarbete.
Inför avgörandet om placeringen av anläggningar för forskning kring fusionsteknik inom det s.k. ITER-projektet måste Sverige vara aktivt.
6 Kärnkraftens utnyttjande
Resultatet av 1980 års folkomröstning innebar att maximalt tolv kärnkraftsreaktorer får användas. Folkomröstningsresultatet uppställde dessutom bestämda villkor för under vilka former kärnkraften skulle avvecklas:
Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd. För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.
(Text på valsedlarna för linje 1 och 2)
Dessa villkor är av den arten att nedläggningen inte går att årtalsfixera. Ändock beslutade riksdagen 1980 att nedläggningen av de svenska kärnkraftverken skall vara avslutad år 2010. Årtalet 2010 förekom emellertid inte på någon av de tre valsedlar som utgjorde alternativen i folkomröstningen tidigare samma år, utan var resultat av ett socialdemokratiskt riksdagsförslag.
Förslaget torde ha härrört från den ekonomiska avskrivningstid på 25 år som används av kraftbolagen. Den tekniska livslängden för de svenska reaktorerna beräknades redan vid konstruktionstidpunkten till 40 år. Utvecklingen har sedermera möjliggjort betydligt mer långtgående underhålls-, förbättrings- och ombyggnadsinsatser än vad som då ansågs tänkbart. Den verkliga tekniska livslängden är mot den bakgrunden betydligt större.
Det avgörande är emellertid att årtalet 2010 inte förekom på någon av de tre valsedlar som utgjorde alternativ i folkomröstningen. Riksdagsbeslutet om avveckling till år 2010 kom därmed att strida mot det folkomröstningsresultat, som beslutet var avsett att uttolka.
Moderata samlingspartiet respekterar folkomröstningens utslag. Det innebär att en avveckling skall ske men att det är möjligheterna att upprätthålla säkerhetskraven och kostnaderna i förhållande till förutsättningarna för andra energikällor som avgör tidpunkten.
Folkomröstningen uppställer också krav för ordningsföljden vid en avveckling. För att folkomröstningsresultatet skall respekteras är det säkerhetssynpunkterna som ensamma skall vara avgörande. Regeringen kan exempelvis inte utnyttja statens ägarmakt i Vattenfall AB för att framtvinga en stängning av Ringhals 2, bara därför att reaktorns drifttillstånd råkar gå ut 1995.
En förtida avveckling av svensk kärnkraft innebär en omfattande kapitalförstöring. De totala samhällsekonomiska konsekvenserna är svåra att bedöma. Som tidigare framhållits är emellertid god tillgång på billig elenergi en strategisk faktor för den tillväxt och industriella återhämtning som är en förutsättning för att Sveriges ekonomiska problem skall kunna lösas. Ny elproduktion kostar idag 3--4 gånger så mycket som att fortsätta produktionen i kärnkraftverken.
I samband med 1990 års långtidsutredning gjordes begränsade utredningar av hur en kärnkraftsavveckling kommer att påverka den ekonomiska tillväxten i Sverige. Håller de bedömningarna är det bara att konstatera att en avveckling skulle leda till att Sverige obönhörligen fastnar i en permanent långtidsarbetslöshet och en fortgående statsfinansiell kris.
På en internationaliserad elmarknad kan en snabbavveckling av svensk kärnkraft dessutom komma att medföra den paradoxala effekten att Sverige i stället tvingas importera dyrare el, ytterst producerad i utländska kärnkraftverk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energipolitikens strategiska betydelse för ekonomisk tillväxt, företagande, arbete och välfärd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elprisernas betydelse för det svenska näringslivets konkurrenskraft,
3. att riksdagen beslutar om ikraftträdande för elmarknadsreformen per den 1 juli 1995 i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om etablering av en nordisk elbörs,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bekämpning av växthuseffekten,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en europeisk, miljörelaterad beskattning,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att följa utslaget i 1980 års folkomröstning om kärnkraft.
Stockholm den 20 januari 1995 Per Westerberg (m) Mikael Odenberg (m) Chris Heister (m) Ola Karlsson (m) Sten Tolgfors (m) Carl Erik Hedlund (m) Jan Backman (m) Lennart Hedquist (m) Inga Berggren (m) Peter Weibull Bernström (m) Lennart Fridén (m) Olle Lindström (m) Karl-Gösta Svenson (m) Stig Rindborg (m)
1 Yrkande 5 hänvisat till JoU. 2 Yrkande 6 hänvisat till SkU.