Inledning
Sverige behöver fler företag och företagare. Det är särskilt viktigt att skapa goda förutsättningar för de mindre och medelstora företagen samt för nyföretagande.
Att vara företagare är att skapa, att hitta nya kombinationer av idéer, att organisera människor i frivillig samverkan, att länka samman resurser. Småskaligheten ger överblick över verksamheten och stor flexibilitet vid förändringar. Lönsamhet och tillväxt är följden av att företagare och medarbetare ständigt finner bättre sätt att tillgodose mänskliga behov.
Ett livskraftigt och produktivt näringsliv i hela landet är en förutsättning för vår välfärd. En mångfald av olika företag i skiftande ägarformer leder till utveckling och nytänkande. De nya jobben kommer främst att växa fram i mindre och medelstora företag.
Centern understryker vikten av att samhället konsekvent förbättrar villkoren för de mindre och medelstora företagen. Sverige måste vara både ett löntagarland och ett småföretagarland.
I denna motion utvecklar vi de områden som är mest centrala för att näringspolitiken ska bidra till hållbar ekonomisk och ekologisk utveckling samt många nya jobb. Detta gäller:Långsiktigt stabila spelreglerLägre skatter och avgifterTillgång till riskvilligt kapitalÖkat kvinnligt företagandeSmåföretagsanpassad arbetsrättEtt spritt ägande
Dessa sex grundpelare är av avgörande betydelse för näringlivets utveckling i vårt land. Grundläggande är att politiken karaktäriseras av långsiktighet. Det är avgörande för många investeringsbeslut att företagen kan lita på att ekonomin och spelreglerna i övrigt håller över tiden. Politisk klåfingrighet lägger en förlamande hand över hela småföretagssektorn. Den politiken måste upphöra och följas av en politik för utveckling och förnyelse.
Fyrklöverregeringens positiva resultat
Fyrklöverregeringen vidtog åtgärder för att återupprätta Sverige som en företagar- och tillväxtnation efter 1980-talet som präglades av en misslyckad socialdemokratisk politik där företagandet sattes på undantag till förmån för spekulation. Det var då inne att tjäna pengar på pengar. Notan fick svenska folket betala i form av bankkris, usla statsfinanser och hög arbetslöshet.
Fyrklöverregeringen sänkte tillväxthämmande skatter och avgifter, såsom t.ex. skatten på arbetande kapital, sänkte arbetsgivaravgifter och införde kvittningsrätten för nystartade företag. Totalt sänktes skatten för småföretagen med ca 14 miljarder kronor under perioden 1991--1994.
Riskkapitalförsörjningen förbättrades genom införande av Industri- och nyföretagarfonden, nya riskkapitalbolag, mer resurser till regionala utvecklingsbolag, ALMI Företagspartner m.m. Riskkapital med statligt engagemang ökade ifrån ca 4 till 13 miljarder kronor genom fyrklöverregeringens åtgärder.
Dessutom reformerades arbetsrätten, regionalpolitiken förstärktes, ett 100-miljardsprogram för infrastrukturutbyggnad över hela landet togs fram och resurserna till forskning och utbildning ökade kraftigt.
Under den socialdemokratiska regeringens sista tid vid makten 1991 varslades t.ex. ca 1 000 personer per dag om uppsägning. Sista halvåret före valet 1994 under fyrklöverregeringens tid ökade antalet personer i sysselsättning med över 1 000 personer varje dag. Det visar att fyrklöverregeringens åtgärder gav resultat.
Regeringens dubbla budskap
I budgetpropositionen finns många vackra ord om näringspolitiken. Det är emellertid ett budskap som skorrar utomordentligt falskt. På punkt efter punkt för den socialdemokratiska regeringen en företagsfientlig politik. Det gäller skatte- och avgiftspolitiken, arbetsrätten, regionalpolitiken, miljöpolitiken etc.
I regeringsförklaringen sägs, att näringspolitiken ska utformas ''så att företagen ges goda villkor att investera och expandera''. Goda villkor kan tydligen i socialdemokratisk tappning vara en generell arbetsgivaravgiftshöjning, med belopp som motsvarar 30.000 nya jobb, om summan används för nyanställningar. Logiken blir inte klarare av att samma regering några veckor senare vill skänka främst exportföretagen 7 miljarder kronor på ett bräde genom rabatterade arbetsgivaravgifter.
Före valet 1994 framförde t.o.m. den blivande finansministern att småföretagen var i behov av särskilda arbetsrättsliga regler. I valretoriken råskällde emellertid socialdemokraterna om ''attacker på arbetsrätten''.
Enligt regeringsförklaringen ska dock ''särskild hänsyn tas till småföretagen'' när det gäller arbetsrätten. Därav det återställarförslag som innebär mer krångel, mindre flexibilitet och mer ombudsmannamakt över småföretagen. Det kallas särskild hänsyn!
På få områden går den socialdemokratiska retoriken så totalt stick i stäv med vad det socialdemokratiska partiet i regeringsställning åstadkommer, som på näringspolitikens område. Statsråden är fångar i sin egen retorik. Det är alarmerande och illavarslande för möjligheten att skapa nya jobb.
Långsiktigt stabila spelregler
Centern redovisar här på ovan nämnda centrala områden en politik som skulle leda till väsentligt förbättrad samhällsekonomi, med lägre räntor och många nya jobb i de små och medelstora företagen. Det är en politik som är ett tydligt alternativ till regeringens centralistiska företagsfientlighet och klåfingriga kamrersinställning, till hur näringslivet ska få goda villkor i Sverige. Men det är också ett alternativ till den nyliberala låt-gå-mentaliteten som präglar den svenska högern och vars enda kända metod för utveckling går ut på att sänka skatten, oavsett i vilket skick statsfinanserna är.
Avgörande för den ekonomiska utvecklingen i Sverige är kombinationen av hur räntan utvecklas, hur lönerörelsen utfaller och hur långt som saneringen av statsfinanserna kommit när nästa lågkonjunktur står för dörren. I detta avseende är näringspolitiken en väsentlig byggsten.
Ränteutvecklingen avgör mycket. Regeringens prognoser visar på ett förödande högt ränteläge även i slutet av mandatperioden. Pressas inte räntan ned så kommer många företag att tveka att göra investeringar eller nyanställa.
Bankerna har ett ansvar för att hålla nere räntan. Samtidigt har svenska folket ''två gånger'' fått betala finanskrisen, dels genom statliga garantier, dels genom ett för högt räntegap. Statens utgifter för finanskrisen måste återkrävas.
Regeringen förmår inte övertyga om att dess politik ger långsiktigt stabila spelregler för företagen. Det mest förödande för företagsklimatet är varannandagspolitik på skatte- och avgiftsområdet.
Företagarna i Sverige måste nu ges en tydlig politisk signal om att näringslivsklimatet ska förbättras och att spelreglerna blir hållbara över tiden. Om den socialdemokratiska regeringen är intresserad av en dialog i syfte att skapa bred politisk enighet om sådana åtgärder så vore det bra. Men i konkret handling har regeringen hittills gått motsatt väg.
Vad som här anförts om behovet av långsiktiga spelregler för företagandet i Sverige bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Lägre skatter och avgifter
Centern föreslår skatteväxling genom sänkt skatt på arbete och höjd skatt på miljöskadlig verksamhet. Det leder till fler jobb, bättre miljö och på sikt sänkt skattetryck. En skatteväxling, i storleksordningen 25 miljarder kr, bör genomföras fram till sekelskiftet med sänkt skatt på arbete och företag respektive höjd skatt på koldioxidutsläpp och miljöstörande råvaruanvändning och verksamhet. Principen för detta utvecklas i centerns miljöpolitiska motioner.
Sänkning av arbetsgivaravgiften
Centerpartiet har i regeringsställning fört en konsekvent politik för att ge de mindre företagen gynnsammare förutsättningar. Småföretagsinriktade åtgärder som genomfördes av fyrklöverregeringen har tidigare redovisats i denna motion. Genom den s k återställarpolitiken har socialdemokraterna ånyo försämrat företagens villkor, främst för de mindre företagen.
Som tidigare angivits beslutade socialdemokraterna med stöd av vänsterpartiet under hösten 1994 om en höjning av arbetsgivaravgifterna med 1,5 %. Det motverkar tillkomsten av nya jobb.
För att motverka de negativa effekterna av höjningen, främst för att stärka de mindre företagens konkurrenskraft, är det nödvändigt att minska avgiftsbördan för dessa. Vi föreslår en differentiering av arbetsgivaravgifterna.
Differentierade arbetsgivaravgifter används idag främst som ett regionalpolitiskt instrument inom stödområdet. Det har visat sig verksamt bl a för att främja småföretagsutvecklingen.
Vi föreslår en skatteväxling på 5 miljarder kronor med höjd koldioxidskatt och uranskatt i utbyte mot sänkta arbetgivaravgifter. Tillsammans med i budgetpropositionen föreslagna 2 miljarder kronor för att förbättra småföretagens situation möjligggör detta en sänkning av arbetsgivaravgifterna med 7 miljarder kronor under budgetåret.
Centern föreslår därför att arbetsgivaravgifterna sänks med 7 miljarder kronor och utformas så att sänkningen beräknas på lönesumman för upp till 10 anställda i varje företag/företagskoncern, räknat på en genomsnittlig lönesumma. Sänkningen avser även egenavgifter för egenföretagare. Den föreslagna utformningen gäller lika för alla företag men ger störst effekt i de mindre företagen. Den främjar småföretagens utvecklingsmöjligheter. Därigenom ges en bättre grund för tryggad sysselsättning och välfärd i ett decentraliserat samhälle.
Riksdagen bör av regeringen begära förslag på sänkta och differentierade arbetsgivaravgifter i enlighet med motionen med ikraftträdande fr.o.m. den 1 januari 1996.
Återinförande av kvittningsrätten
Den begränsade kvittningsrätt som infördes av fyrklöverregeringen har slopats av socialdemokraterna. Detta är ett mycket illa genomtänkt beslut.
När någon startar ett mindre företag, sker detta -- ofta i ett uppbyggnadsskede -- i kombination med att vederbörande har inkomst av tjänst. För att uppmuntra till riskfyllt nyföretagande är det ofta nödvändigt för den enskilde företagaren att kunna kvitta förlust mot andra inkomster. Det ligger i sakens natur att inte allt nyföretagande leder till lönsamma företag. Vissa satsningar misslyckas och leder således till förluster.
Företag med långsiktig lönsamhet men där lönsamheten varierar kraftigt klarar sig däremot med förlustavdrag som kan kvittas mot kommande vinster. Kvittningsrätten gentemot andra inkomstkällor kan därför vara tidsbegränsad i förhållande till företagets starttidpunkt. Den tid som fanns i tidigare gällande lagstiftning, nämligen fem år, kan även nu vara lämplig. Riksdagen bör därför besluta att de regler som gällde före 94.12.31 för kvittningsrätt mellan näringsverksamhet och inkomst av tjänst åter bör gälla.
Återföring av SURV-avsättning
Även när det gäller återföring av SURV-avsättningen för företag, har denna försämrats. Vad som tidigare angvits om långsiktiga och stabila spelregler bör i allra högsta grad vara gällande på beskattningsområdet.
Riksdagen bör därför besluta att de regler som var gällande för för återföring av SURV-avsättningar fram t.o.m. 94.12.31 återigen ska gälla.
Övriga skatte- och avgiftsfrågor behandlas i centerns ekonomisk politiska partimotion.
Tillgången på riskvilligt kapital
Fyrklöverregeringen med centern som pådrivare vidtog många åtgärder för att förbättra tillgången på riskvilligt kapital. Detta skedde bl.a. genom att:Industri- och Nyföretagarfonden inrättades. 2.4 miljarder kr disponeras för lån till såväl befintliga företag som nyföretagareDe regionala utvecklingsbolagen ALMI Företagspartner finansieringskapital förstärktes till ca 2,5 miljarder kr Riskkapitalbolag med 6,5 miljarder kr från löntagarfondsmedel inrättadesTeknikbrostiftelser med 1 miljard kr inrättadesStöd till uppfinnare och innovatörer med 500 miljoner kronor.
Totalt förbättrades riskkapitalförsörjningen med statligt engagemang från 4 till 13 miljarder kronor.
Härutöver gjordes generella skattesänkningar som ökade företagens egna finansieringsmöjligheter såsom t.ex: slopad skatt på arbetande kapitalsänkt turistmomssänkt skatt för egenföretagare och fåmansbolaginförande av kvittningsrätt för nystartade företagsänkta arbetsgivaravgifter m.m.
Trots dessa stora satsningar från fyrklöverregeringens sida råder det fortfarande brist på riskkapital, framförallt till de små och medelstora företagen. Centern förslår därför ytterligare förstärkningar av riskkapitalförsörjningen i form av en företagsgaranti.
Företagsgaranti
Företagsgaranti är en riskkapitalidé för att kraftigt öka nyföretagandet i Sverige och expandera många befintliga mindre företag.Garanti istället för bidrag
Insikten om problemen med riskkapitalförsörjningen delas av många -- inte minst företagarna själva. Små- och nyföretagare möts alltför ofta av negativa besked från kreditgivare. Inteckningar behövs oftast i familjens egendom. Räntan ligger ofta högre för småföretag. Kunskapen om finansiella tjänster är inte lika hög som i storföretagens finansförvaltningar. Ytterligare insatser är nödvändiga.
Syftet med förslaget FÖRETAGSGARANTI är att skapa vinstgivande företag och ge nya riktiga jobb i hela landet genom att tillhandahålla riskkapital på ett nytt sätt. Denna idé om att erbjuda reellt riskkapital, till i första hand blivande företagare med bärande affärsidéer, kommer att bidra till att skapa uthållig tillväxt i hela landet.
Centerns riskkapitalmodell med garanti -- inte bidrag -- åt de nya företagen under den osäkra uppbyggnadstiden kommer att ge tiotusentals företagare möjligheter att förverkliga sina affärsidéer. Under de närmaste fem åren kommer dessa företag att ge jobb åt minst 100 000 människor.
Systemet skall fungera på följande sätt:
1) Riskkapitalbolag i form av ett holdingbolag bildas i olika regioner i landet. Presumtiva företagare vänder sig till det regionala holdingbolaget och får sina affärsidéer prövade.
2) Holdingbolaget skall kunna ge koncernbidrag till ett företag som bolaget tagit under sina vingar om det uppstår förluster under uppbyggnadstiden. Givetvis förutsatt att affärsidén fortfarande är bärkraftig och holdingbolaget fortfarande tror på företaget och företagaren.
3) Under företagets första år, den s.k. grundarperioden, garanterar således holdingbolaget företagets alla betalningar. När sedan grundarperioden är slut, försvinner alla garantier från holdingbolaget. Företaget får stå helt på egna ben. Kreditgivare på den öppna marknaden är medvetna om att holdingbolagets garanti är begränsad i tiden.
4) Holdingbolaget skall stå för riskbedömning, finansiering och majoritetsägande under grundarperioden i de nya företagen. I inledningen, under företagets grundarperiod, är ägarfördelningen nyföretagaren 9 % av aktierna och holdingbolaget 91 %. Successivt med att företaget går bra och visar vinst köper företagaren företaget genom att förvärva resterande aktier till nominellt värde.
5) Eventuellt mottagna koncernbidrag skall återbetalas till holdingbolaget inklusive ränta. Återbetalning ska ske under den tid holdingbolaget äger 91 % av aktierna. Med andra ord är det först när erhållna koncernbidrag, inklusive ränta, är återbetalda till holdingbolaget som företagaren till nominellt värde erbjuds köpa alla aktier utom en.
6) Om nyföretagaren önskar sälja sitt företag, är denne skyldig att genom ett hembudsförfarande erbjuda sina aktier i företaget till holdingbolaget, som avgör till vem och när företaget ska överlåtas. Detta innebär att det blir holdingbolaget som i slutändan avgör om företaget ska fortleva på orten, säljas till någon företagsgrupp eller säljas till någon annan uppköpskandidat från annat håll. Målet ska vara att ett företag under ny ledning ska fortleva på orten. Företagens ''kretslopp'' innebär att medan företagarna kan skifta kan företagen bestå.
7) Vid aktieöverlåtelsen skall värdering av aktierna ske efter substansvärdet och en försiktigt tilltagen goodwill. Substansvärdet utgör skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder. Värderingen av goodwill förutsätts oftast begränsas till en årsvinst. Överlåtelsesumman för företaget ska i princip inte vara högre än att nästa företagare kan genomföra återbetalning inklusive ränta till holdingbolaget. Det viktiga är att det både blir pengar över till den som startat företaget samtidigt som företagets långsiktiga överlevnad inte äventyras i samband med försäljningen.
8) Mellan holdingbolaget och nyföretagaren gäller borgensansvar i proportion till aktieinnehavet i företaget. Företagarens borgen är således begränsad.
9) Nyföretagaren kan skiljas från sitt företag om holdingbolaget anser detta vara nödvändigt, t.ex. om företagaren missköter sig eller helt enkelt inte passar som företagare. Om affärsidén är livskraftig kan företaget fortleva och anställda finnas kvar under ny ledning.
10) Företagarlönen för VD i företaget (nyföretagaren) skall under grundarperioden vara relativt låg med tanke på minimeringen av risken. Efter grundarperiodens slut bestämmer företagaren själv över bl.a. privata uttag inklusive företagarlönen. Några s.k. fallskärmar är givetvis inte att tänka på med detta system.
11) Varje företag ska ha en styrelse, där det bl.a. skall ingå en s.k. senior (erfaren företagare). Denne ''senior'' blir mentor för den oftast nyblivne entreprenören och/eller den expansive befintlige företagaren.
12) Det regionala holdingbolagets styrelse bör bestå av framgångsrika företagare i regionen. Den ordförande som utses bör vara en typ av ''småföretagargeneral'' i regionen. Företagare i regioner landet över förväntas ta initiativ till bildande av dessa holdingbolag med statliga garantier. Med andra ord skapas en verklig företagarrörelse.
13) Varje regionalt holdingbolag skall bestå av en liten och kostnadseffektiv organisation -- förutom chefen några få medarbetare. Dessa har bl.a. till uppgift att värdera idéer från potentiella företagare, upprätta kontakt mellan holdingbolag och företagen samt löpande följa företagens verksamhet. Kort sagt -- vaka över företaget och vara samtalspartner och rådgivare till företagen. Övriga tjänster skall köpas utifrån.
Förslaget bygger även på att stimulera mindre befintliga företag att växa. Företag som idag inte fullt ut kan lösa sin finansiering på annat sätt. Förslaget är inte till för traditionella företag med bakomvarande organisationer som idag löst sin finansiering. Förslaget om företagsgaranti riktar sig till alla med starka och bärkraftiga affärsidéer.
Fördelarna med företagsgaranti är många:Systemet med företagsgaranti skulle betydligt sänka den nyföretagartröskel som finns idag. Det skulle även ersätta bidrags- och stödtänkande eftersom systemet kräver en ordentlig motprestation av nyföretagaren. Aktivitet istället för passivitet -- garanti och stimulans istället för bidrag! Med en ordentlig satsning skulle i storleksordningen 25 000 nya företag kunna skapas samt 5 000 befintliga företag expandera. Det kommer att betyda ca 100 000 nya jobb inom fem år.Systemet kommer att ha stor betydelse för att kanalisera det ökade intresset för kvinnligt företagande. Systemet prioriterar tillgång på kompetens före tillgång till kapital. Nyföretagaren kan koncentrera sig på företaget då oron för det ''sociala fallet'' minskar. Han eller hon får dock ''betala'' för denna riskminimering genom ett royaltysystem. Dessa royalties från lönsamma företag, vilka samlas i en s.k. förlusttäckningspool, kan inom holdingbolaget användas för att täcka eventuella förluster som kan uppstå i mindre lyckade företag och som helt måste avskrivas.För lyckade satsningar handlar det inte om subventioner och stöd, utan om garantier under den känsliga grundarperioden. Många nystartade företag kommer sannolikt att vara lönsamma under sitt första verksamhetsår.
Kapitalbehov
Kalkyler visar att det under en tioårsperiod är rimligt att räkna med balans mellan utbetalda koncernbidrag som förlusttäckning i företag och å andra sidan inbetalningar av amorteringar samt royalties från lönsamma företag.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett förslag om införande av Företagsgaranti i enlighet med ovan angivna koncept. Detta bör ges regeringen till känna.
Lokala/regionala investmentbolag
Bildandet av lokala och regionala investmentbolag bör också stimuleras genom statliga garantier eller lån. Stödet från ett investmentbolag kan vara det lilla som krävs för att även andra kreditgivare skall våga satsa på ett nytt projekt. De regionala utvecklingsbolagen ALMI Företagspartner bör aktivt kunna delta i bildandet av regionala investmentbolag.
För närvarande finns en begränsad möjlighet till bildande av lokala investmentbolag inom det regionalpolitiska området. Denna möjlighet bör utökas att gälla inom ett större område. Detta bör ges regeringen till känna.
Riskkapitalbolagen Atle och Bure
Atle och Bure bildades som riskkapital i samband med avvecklandet av löntagarfondspengarna. Efter en konsolideringsperiod är det av största vikt att Atle och Bure fyller en del av den efterfrågan på riskkapital som finns inom olika branscher. Riskkapitalbolagen skall vara en naturlig delägare i utvecklingsföretag och kunna göra ett större risktagande.
I årets budgetproposition föreslås att statens aktier i Atle och Bure som förvaltas av Industri- och Nyföretagarfonden resp ALMI Företagspartner AB skall försäljas. Medlen från försäljningen skall enligt förslaget användas för riskkapitalverksamhet. Centern kan acceptera ett sådant förfaringssätt under förutsättning att medlen ''öronmärks'' för riskkapitalverksamhet. Detta bör ges regeringen till känna.
Personliga investeringskonton
Centern förslår införande av personliga investeringskonton. Detta innebär att insättningar och räntor på personliga investeringskonton är avdragsgilla i de fall medlen investeras i eget företag eller bostad. Om pengarna däremot används för konsumtion skall de beskattas. Det avdragsgilla beloppet bör utgöra minst ett halvt basbelopp per person och år.
Regeringen bör återkomma med förslag till personliga investeringskonton i enlighet med vad som ovan anförts. Detta bör ges regeringen till känna.
Industri- och nyföretagarfonden
Redan 1991 motionerade centern om införande av s k EKH-lån enligt tysk modell för att stimulera till startande av nya företag. Genom centerns medverkan infördes också sådana lån -- nyföretagarlånen -- i och med inrättandet av Industri- och nyföretagarfonden.
Fonden har hittills medverkat till att ca 3 000 personer startat egna företag med hjälp av nyföretagarlån på totalt 400 miljoner kronor. Detta har lett till ca 5 000 nya jobb. Även de regionala utvecklingsbolagen kan idag bevilja nyföretagarlån men detta har tillämpats endast i begränsad omfattning.
Centern har tidigare föreslagit att all riskkapitalverksamhet ska decentraliseras så långt möjligt. Främst gäller det att beslut om nyföretagarlån kan tas på lokal eller regional nivå.
Vi anser därför att regeringens förslag om att beslut om nyföretagarlån decentraliseras till ALMI företagspartners regionala bolag är riktigt. Dock bör ALMI:s regionala bolag vid beredning av ärenden utnyttja andra organ såsom t.ex. Nyföretagarcentrum, handelskammare och banker. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Förbättra stödet till uppfinnare och innovatörer
I propositionen aviserar regeringen att den har för avsikt att återkomma med förslag om riskkapitalavdrag. Centern förutsätter att detta riskkapitalavdrag även kommer att omfatta resurser som satsas på uppfinningar och innovationer.
Öka det kvinnliga företagandet
Av nya företag i landet som helhet startas endast ca 17 procent av kvinnor. Andelen företag som leds av kvinnor ligger idag kring 15--20 procent. Detta måste förbättras. Kvinnor nås bevisligen inte nöjaktigt med de stödinsatser som finns för nyföretagande. Ett exempel på detta är att Industri- och nyföretagarfonden normalt inte ger stöd med mindre än 100.000 kronor.
Bakgrunden till den alltför låga andelen kvinnligt företagande är att den traditionella näringspolitiken varit ensidigt inriktad på mäns företagande och de branscher som traditionellt startas och drivs av män.
Undersökningar som bl.a. NUTEK har gjort visar att kvinnor har en företagskultur som skiljer sig från männens. Några tydliga gemensamma drag är att kvinnor startar i liten skala, utgår från egen yrkeskunskap, investerar mindre än män, lånar mindre än män, vill ha rådgivning lokalt och helst av kvinnliga rådgivare, startar ofta företag i servicesektorn, jobbar gärna tillsammans med andra kvinnor i s.k. kooperativ etc.
Denna kunskap om kvinnors sätt att starta och driva företag gör att man idag bättre kan rikta insatserna mot kvinnorna och öka andelen kvinnliga företagare. Det finns dock andra hinder som gör att kvinnor har svårare att komma igång med företag. Försäkringsfrågor i samband med barnafödande är ett.
Fyrklöverregeringen uppdrog åt NUTEK att inrätta kvinnliga rådgivare. Centern anser att detta arbete ska fortsätta och även utvecklas.
Under våren 1994 medverkade centern till att speciella medel -- 50 miljoner kronor -- beviljades för riskkapitalförsörjning till kvinnors företagande. Det har visat sig att dessa lån varit attraktiva och efterfrågan på lånemedel varit stor. I propositionen föreslås att dessa medel utökas till 200 milj kronor. Centern finner det vara en riktig utökning av detta kapital och att förslaget ligger helt i linje med centerns ställningstagande i denna fråga.
Utöver den förbättrade riskkapitalförsörjningen för kvinnligt företagande anser centern att följande åtgärder för kvinnors företagande bör vidtas:Se över försäkringsfrågorna för egenföretagare, t ex föräldraförsäkringen.Bygg ut den kvinnliga rådgivningsverksamheten så att den finns tillgänglig i alla kommuner.Förstärk rådgivningsinsatserna för kvinnor på länsstyrelserna, hos de regionala utvecklingsbolagen och på länsarbetsnämnden.
De föreslagna åtgärderna finansieras i första hand inom befintliga anslag. Därest ytterligare resurser skulle erfordras är centern villig att ta upp förhandlingar om finansiering från de medel som inbringas genom försäljningen av aktierna i ATLE och BURE. Vad som ovan anförts om åtgärder för kvinnors företagande bör ges regeringen till känna.
Den arbetsrättsliga lagstiftningen
Centerpartiet tog inför valet 1991 politisk strid för förenklingar i den arbetsrättsliga lagstiftningen för att underlätta för småföretagen. Den politiken fullföljdes i regeringsställning genom att ett välavvägt och verklighetsförankrat förslag till förbättringar av arbetsrätten genomfördes.
Utgångspunkten från centerns sida är att trygghet i jobbet bäst skapas genom att företagen blir livskraftiga och konkurrenskraftiga. Alltför stelbenta lagar kan i vissa fall tjäna som hinder för företagens utveckling och i sämsta fall hota anställningstryggheten i hela företaget.
Mot den bakgrunden genomförde fyrklöverregeringen följande förändringar:Rätt för arbetsgivare att undanta två nyckelpersoner från turordningen vid uppsägning.Förbud mot facklig vetorätt vid entreprenader och liknande.Förbud mot fackliga stridsåtgärder riktade mot enmans- och familjeföretag som har till syfte att kollektivavtal skall träffas med företaget.Förlängning av högsta tillåtna anställningstid för visstidsanställning vid arbetsanhopning från sex till tolv månader under en 2-årsperiod.Förlängning av längsta tillåtna prövotid vid provanställning från sex till tolv månader.
Centern kvarstår vid uppfattningen att det var välavvägda förändringar. De har också i praktisk hantering mottagits väl av såväl arbetsgivare som arbetstagare. Motståndet mot förbättringarna har varit koncentrerat till fackexpeditionerna. Regeringens försämringar av den arbetsrättsliga lagstiftningen bör återställas.
Spritt ägande
Det svenska näringslivet har under 1980-talet kännetecknats av en utveckling mot ägar- och maktkoncentration, internationalisering och strukturomvandling. Den främsta orsaken till den ökande maktkoncentrationen i näringslivet är den ekonomiska politik som socialdemokraterna förde under 1980-talet.
Både den förra och den nuvarande socialdemokratiska regeringens näringspolitik har varit och är anpassad till storföretagen. Inriktningen av den socialdemokratiska näringspolitiken har under lång tid varit att skapa balanserande maktkoncentrationer. Statliga maktkoncentrationer får balansera privata maktkoncentrationer.
Centern kritiserar av principiella skäl starkt den koncentrationsinriktade näringspolitik som socialdemokraterna för. I årets budgetproposition skriver regeringen att ''de ideologiskt motiverade försäljningar av statligt ägda företag som genomfördes av den förra regeringen skall upphöra''.
Centern har aldrig medverkat i några ''ideologiskt motiverade försäljningar''. De försäljningar av statliga företag som fyrklöverregeringen genomförde var betingade av praktiska och ekonomiska skäl.
Enligt vår mening skall en försäljning av aktier ske i sådana former att en ökad aktiespridning främjas. Detta skedde t.ex. vid försäljningen av aktier i Assi-Domän, vilket innebar att hundratusentals svenskar fick köpa aktier i det företaget. En effektiv marknadsekonomi förutsätter många aktörer. Stora och dominerande aktörer kan annars få kontroll över marknaden och stör därmed marknadsekonomin. Målsättningen måste vara att sprida ägandet och skapa ett brett folkligt ägande. Detta förutsätter i sin tur regler som förhindrar att domineranade aktieposter kan samlas i en ägares hand.
En orsak till försäljning av statlig egendom har även varit att frigöra resurser till infrastruktursatsningar samt att bidra till saneringen av statsfinanserna.
I årets budgetproposition begär regeringen bemyndigande att bl.a. sälja statens aktier i olika företag och att utan beslut från riksdagen fritt få disponera frigjorda medel. Centern avvisar ett sådant förfaringssätt. De medel som frigörs vid försäljning av statens aktier bör med undantag för försäljningen av aktierna i ATLE och BURE oavkortat användas för att sanera statsfinanserna. Detta bör ges regeringen till känna.
Centern har i denna motion velat peka ut de centrala områden där näringspolitiken måste förändras, för att de små och medelstora företagen aktivt ska kunna utvecklas och bidra till nya jobb samt en hållbar ekonomisk och ekologisk utveckling i hela landet. I kommittémotioner utvecklar vi andra detaljförslag på näringspolitikens område.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av långsiktiga och stabila regler i näringspolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatteväxling genom sänkt skatt på arbete och företag mot höjd skatt på miljöskadlig verksamhet,1
3. att riksdagen beslutar i enlighet med vad i motionen anförts om kvittningsrätt mellan näringsverksamhet och tjänst,1
4. att riksdagen beslutar i enlighet med vad i motionen anförts om återförande av SURV-avsättningar,1
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om företagsgaranti enligt vad i motionen anförts,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala regionala investmentbolag,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av de medel som frigörs vid försäljningen av aktierna i Atle och Bure,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättande av personliga investeringskonton i enlighet med vad i motionen anförts,1
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nyföretagarlånen när dessa överförs från Industri- och nyföretagarfonden till ALMI:s regionala bolag,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i anförts om uppfinnare och innovatörer,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att öka andelen kvinnligt företagande i Sverige,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om spritt ägande.
Stockholm den 25 januari 1995 Olof Johansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Helena Nilsson (c) Agne Hansson (c) Andreas Carlgren (c) Marianne Andersson (c) Elving Andersson (c)
1 Yrkandena 2--4 och 8 hänvisade till SkU.