Skogsindustrin och skogsbruket är av stor betydelse för Sverige som nation och det som framför allt skiljer oss industriellt från många andra länder i Europa. Skogsindustrin är en ryggrad i svensk utrikeshandel och kommer att så förbli under överblickbar tid. Cirka 20 procent, eller 70 miljarder kronor, av Sveriges sammanlagda export härrör ur skogsindustrin, och nästan hela summan utgör nettoexport eftersom importandelen är låg. Skogsindustrin blir därför livsviktig för Sveriges förmåga att upprätthålla och utveckla sitt välstånd.
Totalt sysselsätts direkt cirka 130 000 personer och indirekt cirka 80 000 personer. Skogsnäringen är av naturliga skäl förlagd till skogsbygder i olika delar av landet. Regionalpolitiskt är därför skogsnäringen av stor betydelse. För många av Sveriges cirka 300 000 privata skogsägare är inkomsten från skogen det som möjliggör en fortsatt utkomst på hemorten.
Skogsnäringen består idag i huvudsak av massa- och pappersindustri, sågverks- och trävarumanufakturindustri samt skogsbruk. För lönsamhet i skogsbruket behövs avsättning för såväl timmer som massaved men också för andra biprodukter som inte efterfrågas av skogsindustrin. Sverige har tillsammans med Finland världens högsta råvarupriser och utsätts för hård konkurrens från andra material och returfibrer. Långsiktigt måste därför kostnaden för råvaran minska som andel av färdigvarupriset. Detta kan bland annat ske genom en högre vidareförädlingsgrad.
Förutom det inbördes sambandet och beroendeförhållandet har skogsindustrin haft stor betydelse för verkstadsindustri och ''high-tech''-industri. Det är fel att betrakta skogsindustrin som en gammal industri bara för att slutprodukterna har existerat länge. Pappers- och massaindustrin är en av de mest högteknologiska industrierna.
Den svenska basindustrin spelar därför en viktig roll för många av våra andra högteknologiska industrier i utvecklandet av effektiva transportsystem, avancerade processtyrningar och resurssnål energianvändning, områden där svensk verkstadsindustri ligger långt framme. Den svenska massa- och pappersindustrin är världsledande när det gäller att minimera utsläpp till luft och vatten. Vår processtekniska kunskap kan bli en viktig framtida tjänsteexport och ett bidrag i det globala miljöarbetet.
Potentialen för utvecklandet av skogsindustrin är god sedd från råvarusidan. Genom ett aktivt och i huvudsak framsynt skogsbruk är tillväxten i våra skogar högre än någonsin. Tillväxten är årligen 100 miljoner skogskubikmeter och det avverkas runt 70 miljoner skogskubikmeter. Även med hänsyn tagen till ökade krav på naturvårdshänsyn för att klara den biologiska mångfalden finns det utrymme för en ökad användning av skogsråvara. FoU-insatser behövs därför för att hitta nya, kompletterande användningsområden för skogsråvaran.
Ett ytterligare skäl för att utveckla skogsnäringen är det globala miljöarbetet för att minska utsläppen av de s.k. växthusgaserna. En ökad användning av förnybara råvaror är enda möjligheten om vi skall kunna minska de globala koldioxidutsläppen. Skogsindustrin är en av de få branscher som till stor del ingår i ett naturligt kretslopp och klarar Rio- konferensens mål om uthållig utveckling och vars slutprodukter kan återanvändas som råvara eller energi.
Skogsnäringens framtida roll för sysselsättning, regional balans och ekonomisk tillväxt avgörs av konkurrenskraften idag och i framtiden. Ett värnande om skogsnäringen innebär åtgärder som bidrar till dess utveckling och som förbättrar dess konkurrenskraft. I det arbetet bör stat och näringsliv samverka.
Det svenska skogsbruket står inför ett trendbrott av minst samma dignitet som när det s.k. moderna skogsbruket infördes runt 1950. Den nya skogsvårdslagen ger miljömålet samma status som produktionsmålet. Brukningsmetoderna måste förändras i grunden men samtidigt minskas kostnadsutrymmet för att genomföra dessa förändringar, förändringar som gäller både produktionsmetoder och metoder för att anpassa sig till ett naturvårdsinriktat skogsbruk.
Det finns i nuläget stora behov av tillämpad forskning inom området Produktion-Miljö-Naturvård, liksom syntesforskning i helhetsperspektivet med inriktning mot praktisk tillämpning. Det behövs också medel för att genom försöksverksamhet anpassa forskningsresultat till praktisk verksamhet såsom prövning av olika metoder, demonstrationsytor m.m. Det behövs också större satsningar på tvärvetenskaplig forskning.
En del av denna forskning kan klaras genom omprioriteringar inom anslagen till Statens Lantbruksuniversitet SLU och Skogs- och Jordbrukets Forskningsråd SJFR. Till en viss del kan det bli nödvändigt med ytterligare resurser.
Svensk massa- och pappersindustri är i huvudsak baserad på den dyrare färska fibern. En ständig utveckling sker dock med inbrytningar från returfiberbaserad produktion på områden som tidigare var förbehållna färska fibrer. Det finns inga miljömässiga fördelar för returfiber i förhållande till färsk fiber enligt de livscykelanalyser som genomförts.
Svensk massa- och pappersindustri måste tillverka produkter med hög och jämn kvalitet, framför allt kvaliteter där den färska fibern har väsentliga fördelar. Tillverkningen måste samtidigt vara resurssnål, högeffektiv samt miljö- och kretsloppsanpassad. Behovet är stort av att utveckla helt nya produkter och därtill anpassade processer.
Framtidens massa- och papperstillverkning kommer successivt att minska utsläppen till vatten för att slutligen bli helt utsläppsfri. Utsläppen till luft har minskat så att processen är luktfri. En väsentligt ökad förståelse av finstrukturen i vedfiberns egenskaper krävs för att möjliggöra en bättre funktion i framtidens fiberbaserade produkter. Det kan vara bättre papper och kartong, kartong med barriäregenskaper helt från förnybara råvaror, kombinationer av fibrer och polymerer från förnybara råvaror i kompositer och organiska kemikalier.
Den framtida forskningen måste inriktas på att kunna utnyttja fibrerna i svensk ved för att framställa olika typer av pappersmassor med förbättrad väldefinierad och jämn kvalitet och på sikt helt nya produkter. Vidare måste den inriktas på att kunna tillverka högkvalitativ oblekt och blekt sulfatmassa, blekt helt utan klorkemikalier och utan utsläpp till vatten och luft men med styrd återföring av oorganiskt material till skogen.
Ett väsentligt ökat fiberkunnande är centralt för den framtida utvecklingen mot att bättre kunna utnyttja den svenska vedfibern. Behovet av blekning kommer att minska avsevärt och blekningen kommer att vara baserad på icke klorhaltiga kemikalier. Papperstillverkningen måste bli ännu mer resurssnål än idag. Det finns en rad olika metoder som kan utvecklas när det gäller formning, processtyrning, torkning, m.m. för att minska energiförbrukningen.
Högskolebefattningar som verkar för skogsindustrin är otillräckliga, detta fastslogs av den utredning som professor Lennart Schotte gjorde för dåvarande industridepartementet (Ds 1991:62). Utredningsresultatet äger fortfarande sin aktualitet. Proportion saknas mellan antalet skogsindustriellt inriktade befattningar och skogsindustrins nuvarande och framtida betydelse.
Det har i olika sammanhang framförts att staten måste tillskapa fler professurer med skogsindustriell inriktning som kan bidra till grundforskning, forskarutbildning, vidareutbildning och efter behov grundutbildning. För att åstadkomma en bred skogsindustriell förankring inom högskolan bör, i linje med Schottes utredning, snarast tillskapas förutsättningar för fyra professorer i skogsindustriella ämnen.
Sammantaget behöver FoU inom massa- och pappersindustrin en resursförstärkning när det gäller grund- och tillämpad forskning. Vidare behövs en förstärkning på utbildningssidan, inrättandet av fler professurer och doktorandtjänster för att klara de långsiktiga kraven på FoU och kompetens inom branschen.
Sågverksindustrin har under decennier legat mycket lågt, när det gäller satsningar på FoU. Jämförande studier visar att tillverkningsindustrin generellt sedan 1970 uppvisat kontinuerliga ökningar av FoU-insatserna sett som andel av förädlingsvärdet. Maskinindustrin har ökat FoU-nivån från 5 till 10 procent och massa- och pappersindustrin satsar idag cirka 3 procent av förädlingsvärdet på FoU, jämfört med 1 procent 1970. Sågverken har legat kvar på en FoU-nivå under 0,5 procent av förädlingsvärdet under samma period. Såväl de statliga som de större företagens insatser för FoU inom tränäringen måste öka väsentligt de kommande åren.
Behovet av FoU-insatser för att både förbättra produktiviteten och öka vidareförädlingsgraden är mycket stort. Det finns en avsevärd potential för högre produktivitet och jämnare produktkvalitet i befintliga anläggningar.
Under andra hälften av 1990-talet måste det ske en utveckling mot ökad vidareförädling och kundanpassning. Förädlingsdiskussionen har pågått under ett par decennier och måste nu omvandlas till en väl utarbetad strategi och omsättas i produktion och marknadsutveckling. Införande av ny teknik, nya produktionsmetoder och kundanpassade produkter kräver ökad flexibilitet och högre kompetensnivå inom branschen. De statliga utbildningar som berör sågverksindustrin måste därför ses över och anpassas till de ovan berörda utvecklingsinsatserna.
Förutom de ovan beskrivna behoven av FoU-insatser måste det till ett bättre utnyttjande av råvaran, en förbättrad torkningsteknik, utveckling av system för kundanpassade produkter samt en utveckling av skonsamma transport- och hanteringssystem.
Därför föreslås att ett statligt utvecklingsprogram för sågverksindustrin inrättas som får till uppgift att dels samordna och förmedla resultat till företagen av de insatser som genomförs på olika områden, dels initiera och genomföra egna studier och ''pilotprojekt'' till stöd för branschen. Den övergripande målsättningen måste vara att långsiktigt stärka konkurrenskraften såväl mot sågverksindustrin i andra länder som mot industrin inom andra materialslag. Programmet skulle ta ett övergripande ansvar för att utvecklingsmöjligheterna tas till vara på ett optimalt sätt.
Ett avgörande problem i de tidigare branschprogrammen för den träbearbetande industrin har varit att de finansiella och personella resurserna varit helt otillräckliga med avseende på de målsättningar som uppställts. I utvärderingar av branschprogrammen har konstaterats att resurserna varit av så begränsad omfattning att det har varit tveksamt om staten över huvud taget har givit industrin något ekonomiskt stöd.
Behoven av ökade FoU-insatser när det gäller områden som kvalitetssäkring, leveransprecision och produktspecifikation blir alltmer påtagliga inom byggnadssnickerier och trähusindustri.
Den småskaliga strukturen har varit en avgörande faktor bakom de låga FoU-insatser som kännetecknat dessa branscher. Företagen har varit alltför finansiellt svaga för att på egen hand tillräckligt satsa på produkt- och teknikutveckling. Kunskapen är bristfällig exempelvis när det gäller individuella kundkrav och trä i kombination med andra material. De FoU-områden som bör prioriteras som berör snickerier och trähustillverkning är utvecklingen av nya produkter, kvalitetssäkring och logistik, kompetens- och marknadsutveckling.
FoU-insatser inom trämöbelindustrin bör i huvudsak beröra produktutveckling, där design, funktion och miljöpåverkan är viktiga faktorer. Införande av ny teknik och nya processer gör möblerna billigare och mer konkurrenskraftiga.
Det finns ett stort forskningsbehov inom olika sektorer inom skogsnäringen och resurser måste komma ifrån såväl näringen som staten. Det ansträngda budgetläget gör det angeläget att finna resurser utanför budgeten. De medel som togs ifrån löntagarfonderna och placerades i forskningsstiftelser bör kunna användas för detta syfte. Möjligheterna för detta bör grundligt undersökas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FoU-insatser för att hitta nya, kompletterande användningsområden för skogsråvaran,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundforskning och tillämpad forskning inom massa- och pappersindustrin,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FoU-insatser inom den trämekaniska och träbearbetande industrin,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att inrätta ett utvecklingsprogram för sågverksindustrin.
Stockholm den 25 januari 1995 Leif Marklund (s) Alf Eriksson (s) Bengt Kronblad (s) Ulf Kero (s) Sven-Erik Österberg (s) Ann-Kristine Johansson (s)