Regeringen tillsatte i december 1994 en särskild utredning för att undersöka om den kooperativa företagsformen missgynnas. Bakgrunden är att det i bl.a. forskning och utbildning visat sig att det finns få resurser till kooperativ forskning. På handelshögskolorna ägnas t.ex. ytterst lite åt den kooperativa företagsformen. Detta framkom också i Nykooperativa företagsutredningen, Villkor för kooperativt nyföretagande, 1991.
Den nykooperativa utvecklingen i Sverige har sedan slutet av 1980-talet exploderat. Riksrevisionsverket, RRV, redovisar i sin rapport F1993:23, Utvärdering av stödet till lokala kooperativa utvecklingscentra, följande: ''LKU:na (Lokala kooperativa utvecklingscentra) bidrar till att skapa arbetstillfällen, ofta i glesbygd. En försiktig beräkning för 1992 visar att LKU varit med om att starta 300 nya kooperativa företag. Dessa ger i sin tur åtminstone 1 300 arbetstillfällen, varav en del nyskapade.'' Vidare: ''Många av de arbetstillfällen som LKU bidrar till att skapa i kooperativa företag är sådana som troligen inte skulle ha kommit till stånd i andra företagsformer.''
Rapporter från kooperativa rådgivare runt om i landet säger att de flesta som tar initiativ till och startar kooperativa företag är kvinnor samt att man når grupper som är icke- traditionella företagare. Detta noterar också RRV: ''Kunderna är i mycket stor utsträckning kvinnor. I vissa fall upp till 90 procent.''
De resurser som går till stöd till nykooperationen är kostnadseffektiv. RRV: ''Kostnaden per arbetstillfälle som LKU varit med om att skapa uppgår till 11 000 kronor, vilket tyder på en tillfredsställande kostnadseffektivitet generellt sett. .... Utan att någon jämförelse görs vill RRV nämna att Arbetsmarknadsstyrelsen i sin årsredovisning för 1991/92 redovisar verkets totala kostnader, exkl. kontant stöd, per sökande som fått arbete. Kostnaden uppgick till 72 450 kronor.''
Ett riktat stöd till kvinnor i nykooperationen ger stora möjligheter att skapa nya arbetstillfällen. Av totala antalet kvinnor på arbetsmarknaden finns två tredjedelar inom offentlig sektor. Också kvinnor i arbetslöshet söker sig i första hand till välfärdstjänstesektor och omsorg, sektorer som i dag inte väntas expandera. Behovet av en utökad välfärd krymper dock inte, utan snarare ökar.
Därför bör det från resurser, avsatta för stöd till nyföretagande, småföretags- och microföretagsutveckling, tas medel för stöd till kvinnors kooperativa företagande.
I dag finns cirka 4 000 kooperativ inom välfärdssektorn. Under perioden 1988--juli 1993 har det startat 640 föreningar, registrerade som ekonomiska föreningar. Att ge en rättvis statistisk bild är svårt, eftersom kooperativ också kan vara registrerade som aktiebolag, ideella föreningar och handelsbolag. Det handlar om föräldra- och personalkooperativa daghem, skolor, äldreomsorg, vård (t.ex. psykiatrisk vård, mödravård, sjukgymnastik, tandvård) och omsorg.
Internationell forskning visar att människors förmåga till samverkan varit grunden för att utveckla en stark ekonomi. I de regioner där man satsat på samverkan lokalt (i förekommande fall i kooperativ) har ett starkt regionalt näringliv blivit följd. Regioner som kan nämnas är Mondragon i Baskien, Spanien, och regionen Emilien, Italien, där många företag, som vanligtvis är privata, drivs i kooperativ form, t.ex. banker, försäkringsbolag, högteknologiska företag etc.
Kooperativen utgör med andra ord ett viktigt inslag i den nya näringspolitiken i Sverige, där man föenar det traditionella företagandet med omsorgstänkandet.
Men det finns ytterligare en vinst med dessa kooperativ. De skapar den omsorg som är nödvändig för att andra kvinnor skall kunna komma ut i aktiv arbetsmarknad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till kvinnors kooperativa företagande.
Stockholm den 25 januari 1995 Monica Green (s) Marianne Carlström (s) Siw Wittgren-Ahl (s) Anneli Hulthén (s) Margareta Israelsson (s)