Sverige står som industrination inför betydande utmaningar. Ett rekordstort budgetunderskott, rekordhög arbetslöshet och en alltför liten industriell bas utgör grundproblemen.
För att återupprätta och bredda den industriella basen fordras en kraftsamling på produktutveckling, teknisk utveckling och kompetensutveckling. Stora företag förmår oftast av egen kraft att utvecklas, medan små och medelstora företag alltför sällan förmår ta del av det utvecklingsstöd som leder till produkt- och processutveckling. De möjligheter som i dag står till buds genom högskolor, NUTEK, utvecklingsfonder, länsstyrelser m.fl. når inte alltid fram till dessa små och medelstora företag.
Regeringen uppmärksammar dessa problem på ett positivt sätt i budgetpropositionen där man anger att staten bör skapa goda betingelser för kunskapsbildningen i små och medelstora företag. Man anger också att som ett led i denna strategi bör nätverk för att öka tillgängligheten till kunskap och kompetens och tekniköverföring byggas upp.
Det är lätt att konstatera att en kraftsamling måste ske för att utveckla helt nya högteknologiska och ekonomiskt anpassade produkter för nya företag till nya marknader.
Av dessa skäl bör det skapas ett antal industriella utvecklingscentra över landet som kan överbrygga de klyftor som i dag finns mellan nationella organ och små och medelstora företag. Varje sådant utvecklingscentrum bör ha sina egna spjutspetsar och nischer. De kan dessutom ta sin utgångspunkt i redan befintlig verksamhet.
Ett sådant positivt föredöme kan vara Industriellt Utvecklingscenter i Olofström. Dess inriktning är produktutveckling/förnyelse, processutveckling och företagsutveckling/utbildning. Dit kan företag, speciellt mindre och medelstora, som inte har egna resurser vända sig för att finna en samtalspartner med kunnande.
Utnyttja erfarenheterna av detta industriella utvecklingscentrum, liksom andra, och underlätta upprättandet av sådana i olika regioner i landet där envar kan ha sin naturliga specialitet som pressning/formning och sammansättning /fogning i Olofström.
Genom att stödja dessa regionala utvecklingscentra kan mindre och medelstora företag lättare få möjlighet till stöd. Därutöver får man en regional förankring liksom större villighet att pröva det ''okända'' och ta större risker utan att felsatsningarna behöver bli fler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala utvecklingscentrum.
Stockholm den 25 januari 1995 Jan Björkman (s) Christer Skoog (s) Karin Olsson (s) Magnus Johansson (s)