Låga prisökningar för jobbens och köpkraftens skull!
Sverige är ett rikt land. Men vi har inte den levnadsstandard vi skulle kunna ha. En orsak är att inflationen drivit upp priserna så att våra pengar inte räcker så långt. Prisökningar som överstigit dem i vår omvärld är en viktig orsak till att Sverige sedan 1970 rasat ned från att vara världens fjärde rikaste land till att idag ligga på sjuttonde plats, om man mäter BNP/capita och justerar statistiken för vilken köpkraft den egna valutan har i hemlandet.
Som all statistik kan den metod som använts i diagram 1 diskuteras. Det brukar exempelvis anses att länder med stor offentlig sektor missgynnas när man på detta sätt korrigerar statistiken för valutans verkliga köpkraft. Begreppet ''levnadsstandard'' är naturligtvis bredare än hur mycket varor och tjänster man kan köpa för pengar. Men även med reservationer av den typen tror vi att denna statistik rymmer en sanning. Sverige har inte under 70-, 80- och 90-talen hållit jämna steg med jämförbara länder.
Inte heller har vi alla de jobb vi skulle vilja ha. 1980-talets inflation gjorde att svenska företag förlorade konkurrenskraft och bidrog starkt till den spekulationsbubbla som orsakade finanskrisen. Resultatet blev hundratusentals förlorade jobb och en rekordhög arbetslöshet. Inflationen skapade arbetslösheten. Inflation på nytt är inte lösningen på arbetslöshetsproblemet.
Vårt val idag står inte mellan arbetslöshet och inflation. Genom en långsiktig och målmedveten politik är det möjligt att både ha låga prisökningar och låg arbetslöshet. Schweiz är typexemplet på detta. Tvärtom innebär en hög och fluktuerande inflation större svängningar på arbetsmarknaden och därmed högre utslagning och högre arbetslöshet. För Sveriges del har vi inte ens på kort sikt möjlighet att välja mellan inflation och arbetslöshet. Varje antydan om ökad inflation leder i nuvarande skuldsituation till stegrade räntor som ökar arbetslösheten.
Det är vad denna motion handlar om: Betydelsen av låga prisökningar för jobben och för vanligt folks köpkraft.
Är det verkligen dyrt i Sverige fortfarande?
Kronan har ju minskat så mycket i värde, kanske någon säger. Den svenska prisnivån kanske inte är så farlig längre? Nej, inte gentemot omvärlden. För utlänningar är det billigt att köpa svenska varor och tjänster. Exporten ökar stort och därmed industriproduktionen, liksom den utländska turismen i Sverige.
Men den låga kronkursen minskar inte enbart svenska priser jämfört med utländska, den minskar också våra löners köpkraft. Därför gör inte kronans minskade värde att svenska folkets köpkraft ökar, att vanligt folk får mer pengar i plånboken. Tvärtom. Det blir dyrare att importera varor och tjänster. Hittills har denna effekt inte märkts så mycket. Importörerna har haft svårt att ta ut högre priser på grund av den svaga efterfrågan i Sverige. Tydligast har kronans minskade värde kanske därför märkts när vi turistar utomlands.
Men så småningom, när uppgången blir ännu kraftigare, kan de som importerar till Sverige försöka ta ut åtminstone en del av sina kostnadshöjningar. Då kommer svenska företag att haka på och även de höja sina priser. Då skulle svenska folkets köpkraft försämras ännu mer. Därför är det viktigt att kronan stärks och att öka konkurrensen, så att prisökningarna blir mindre och hushållens köpkraft kan bevaras. Detta är inte minst viktigt mot bakgrund av att den svenska prisnivån -- trots kronans minskade värde -- fortfarande är högre än den i EU och betydligt högre än i USA.
Det minskade värdet på kronan är en viktig anledning till att svenska hushåll fick negativa eller mycket obetydliga tillskott till hushållskassan under 1980-talen och hittills på 1990-talet. För resten av 1990-talet innebär det stora underskottet i de offentliga finanserna att köpkraften med nödvändighet kommer att minskas på grund av besparingar eller skattehöjningar. Och då blir det extra viktigt att konkurrensen håller ner priserna så att onödiga pengar ur plånboken inte går förlorade den vägen.
1980-talets prisökningar skapar problem än idag
Under hela 1980-talet översteg inflationen i Sverige prisökningarna i vår omvärld. Sverige förlorade i internationell konkurrenskraft. Nu har inflationen sänkts till en nivå, som ger stabila förutsättningar för tillväxt och jobb i Sverige. Men när det skedde skapades omställningsproblem som bidragit både till finanskrisen och budgetunderskottet. Desto större anledning att inflationen förblir låg, så att vi slipper gå igenom samma sak en gång till.
Även om vi nu fått ned inflationen i Sverige till en god nivå, betalar vi fortfarande ett högt pris för 1980-talets inflation. Sveriges tradition av hög inflation gör att de som investerar på kapitalmarknaderna, till exempel pensionsfonder, kräver en kompensation för att låna ut till Sverige. De kommer ihåg att Sverige ''alltid'' haft hög inflation och är rädda att deras pengar skall minska i värde. Detta är en viktig orsak till att det -- trots den låga inflationen under de allra senaste åren -- har visat sig vara svårt att få ned de svenska räntorna till samma nivå som i exempelvis Tyskland, som har ett grundmurat rykte som låginflationsland.
Högre räntor gör det dyrare att investera för företagen och dyrare att bo för medborgarna. Färre investeringar genomförs och tillväxten hålls tillbaka. Jobben blir färre och hushållens köpkraft minskar. Skall räntorna gå ned måste de som investerar i Sverige vara övertygade om att den låga inflationen består.
Finns det någon risk för inflation i Sverige idag?
De flesta bedömare tror att risken för ökad inflation under de allra närmaste åren är låg. Hushållens förväntningar om den framtida inflationen ligger stabilt kring 2--3 procent per år -- betydligt lägre än under 1980-talet.
En anledning till detta är att att Sveriges ekonomi idag fungerar betydligt bättre än den gjorde under 1980-talet. Skattereformen, EES-avtalet och EU-medlemskapet bidrar starkt till detta. Tidigare reglerade marknader, t.ex. livsmedel och boende, har avreglerats. Livsmedelspolitiken har lagts om och det har blivit lättare att etablera lågprisbutiker.
Åtgärderna har givit effekt! Livsmedel och boende var 1980-talets värsta inflationshärdar. Byggandet blev inte så mycket en tillväxtmotor som en inflationsbrasa. Idag är det tvärtom. Priserna på dessa områden är idag stabila eller sjunkande -- och drar därigenom ned den allmänna prisökningstakten!
Statliga, kommunala och privata monopol avskaffades av den förra regeringen -- till exempel monopolen för inrikesflyget, posten och taxi. En ny, hårdare, konkurrenslag infördes. Socialförsäkringarna reformerades så att det lönar sig bättre att arbeta. Arbetsrätten moderniserades så det blev lättare för företagen att anställa. Allt detta och mycket mera gjordes bl a för att motverka flaskhalsar i produktionen och bristen på konkurrens, två orsaker till 1980-talets inflation.
Trots detta finns hos många en oro för att inflationen tar fart lite längre fram. Detta avspeglar sig inte minst i att räntorna på långa lån idag är högre än räntorna på korta lån. Eftersom de lån som ges till investeringar och boende nästan alltid är långa, innebär högre inflationsförväntningar att det blir dyrare för företagen att investera och att boendekostnaderna stiger. Därmed blir det mindre investeringar, färre nya jobb och mindre pengar över i plånboken. Vad beror då dessa inflationsförväntningar på?
En orsak skulle kunna vara att det fortfarande finns delar i ekonomin där konkurrensen fungerar dåligt, där producenterna samarbetar med följd att priserna börjar öka så snart uppgången i ekonomin fått rejäl fart.
Ett annat orosmoment är arbetsmarknaden. Kronans minskade värde och det förbättrade företagsklimatet har lett till en snabb uppgång i näringslivet. Denna kan leda till brist på vissa typer av arbetskraft vilka då verkar lönedrivande. Dessa löneökningar riskerar sedan att sprida sig till andra delar av arbetsmarknaden, även sådana där arbetslösheten fortfarande är hög. En sådan utveckling skulle inte bara leda till ökad inflation, den skulle också leda till en permanentning av arbetslösheten på en hög nivå som i synnerhet drabbar de svaga grupperna på arbetsmarknaden.
En tredje faktor är statsskuldens utveckling. Tack vare den förra regeringens saneringsprogram för de offentliga finanserna -- Nathalieplanen -- och uppgången i ekonomin ökar inte längre budgetunderskottet, utan det minskar. Men saneringen av statsfinanserna måste fortsätta. Annars kommer statsskulden att fortsätta öka. Till slut riskerar skulden att bli så stor att de investerare som lånar ut pengar till svenska staten inte tror att politikerna kommer att lyckas få ordning på finanserna utan istället låter inflationen skena iväg. Som metod för att sanera statsfinanserna fungerar det inte, men enbart oron för detta kan driva upp inflationsförväntningarna och göra det svårare att sanera statsfinanserna.
På alla dessa tre områden finns det anledning till oro på grund av den socialdemokratiska regeringens politik. Regeringen har stoppat de avregleringar som den förra regeringen påbörjade, exempelvis av järnvägen och elmarknaden. Nya typer av subventioner införs för att styra byggandet.Arbetsmarknaden återregleras och regeringen föreslår nya krystade arbetsmarknadsåtgärder. Arbetsmarknaden blir mindre flexibel. Den omläggning av arbetsmarknadspolitiken och arbetsrätten som den förra regeringen genomförde och som låg i linje med vad OECD rekommenderade har nu rivits upp.Den ekonomiska politiken innehåller för mycket skattehöjningar och nästan ingenting för att förbättra företagarnas förutsättningar. Därmed får man vare sig den räntenedgång eller den ökade tillväxt som behövs för att få ordning på de offentliga finanserna. Statsskulden fortsätter att växa. Risken för en inflation orsakad av oro för statsfinansernas utveckling kommer allt närmare.
Politik för låg inflation under resten av 1990-talet
En politik för fortsatt låg inflation under resten av 1990- talet och därefter måste ta fasta på de problem som fortfarande finns i svensk ekonomi. Gör vi inte det kommer inflationshotet att hänga kvar över oss. Räntorna kommer att vara högre än de annars skulle behöva vara. Investeringarna och sysselsättningen kommer att bli lägre. Arbetslösheten blir högre, hushållens köpkraft försvagas och välfärdens grunder rasar.
Därför vill folkpartiet liberalerna:
1. Fortsätt avreglera! Och låt bli att återreglera!
Erfarenheterna från avregleringen på livsmedels- och bostadsområdet visar vilken stor betydelse avreglering har. Att hyresökningarna förra året var de lägsta på 25 år är bara ett exempel på att avregleringspolitiken ger resultat. Därför måste vi fortsätta att avreglera. Detta arbete måste fortsätta. Några exempel:
Fortsätt verka för lågprisbutiker. Trots de många nyetableringarna under senare år har Sverige fortfarande en låg andel lågprisbutiker jämfört med de andra nordiska länderna. Ansvaret för fler lågprisbutiker vilar i första hand på kommunpolitikerna. Studier har visat att förekomsten av lågprisbutiker i en ort kan sänka matpriserna -- i samtliga butiker på orten! -- med hela 7 % jämfört med en ort där inga lågprisbutiker tillåtits etablera sig. Den skillnaden innebär att en normal barnfamilj sparar mer än 3 000 kronor per år på att bo där det finns lågprisbutiker!
Följ upp nya konkurrenslagen. Konkurrensen är fortfarande låg i delar av ekonomin, t.ex. livsmedelssektorn. Den nya konkurrenslagen har varit i funktion sedan halvårsskiftet 1993. Det är viktigt att en utvärdering kommer till stånd.
Avreglera järnvägen. Avregleringen av inrikesflyget har haft stora positiva effekter både på priser och utbudet. Priserna på de linjer där det tidigare var monopol har minskat med mer än 20 %. Den avreglering som hittills skett av järnvägen har också den gett upphov till prissänkningar på cirka 20 %. Det finns alltså goda skäl att gå vidare även med avregleringen av järnvägen. Avregleringen av den långväga busstrafiken kommer också att ge positiva effekter i form av större valfrihet och lägre priser.
Avreglera elmarknaden. Den avreglering av elmarknaden som gjorts i bland annat Norge har också den gett positiva effekter. Konkurrensen har ökat och priserna sjunkit. Även om priserna i första hand hittills sjunkit för större elkonsumerande företag, innebär avregleringen ökad köpkraft även för hushållen eftersom detta innebär lägre priser på de varor som företagen tillverkar. Liknande effekter kan väntas om avregleringen av den svenska elmarknaden får fortsätta. Istället har den nya regeringen aktivt verkat för att konkurrensen inskränks genom att Vattenfall getts rätten att disponera över utlandsförbindelserna.
Öka konkurrensen i banksektorn. Ett av de områden där konkurrensen är låg i Sverige är banksektorn. Detta märks t ex på de höga räntemarginalerna som hushållen tvingas betala. Regeringens beslut att ge bankoktroj åt Trygg-Hansa och tankar på att sälja Nordbanken är glädjande, då de ökar förutsättningen för mångfald på bankmarknaden. När Nordbanken säljs bör det ske på ett sätt som ökar, inte minskar, hushållens möjligheter att välja mellan olika möjligheter till inlåning och utlåning.
Öka konkurrensen i den offentliga upphandlingen. Den borgerliga regeringen införde en ny lag om kommunernas, landstingens och statens upphandling som ökar kraven på att den sker i konkurrens så att kostnaderna minskar och skattebetalarnas pengar sparas. Ännu återstår att se hur lagen fungerar i praktiken, inte minst om kommuner och landsting utnyttjar de möjligheter som lagen skapar eller om de kör vidare i gamla hjulspår. Om det visar sig att kommuner och landstingen inte utnyttjar möjligheterna utan fortsätter att sköta nästan all verksamhet i egen regi bör möjligheterna till obligatorisk anbudsupphandling prövas. Kommuner och landsting skulle då vara tvungna att ta in anbud för att säkerställa att verksamheten görs till lägsta kostnad för skattebetalarna och användarna.
Avreglera kommunerna. Efter valet 1991, som gav en borgerlig regering i Sverige och borgerliga majoriteter i många kommuner och landsting, sköt förnyelsen av offentliga sektorn äntligen fart, verksamheter privatiserades och andra las ut på entreprenad. Konkurrensen användes som metod att öka effektiviteten. Efter att i årtionden brottats med problemet med sjunkande produktivitet vände utvecklingen och ökningar av produktiviteten kunde konstateras. Det är en mycket avgörande faktor för Sverige och svenskarnas levnadsstandard att den utvecklingen inte bryts. Signalen i kommuner och landsting får inte bli att allt nu återgår till det gamla. Då kommer vi på nytt att få effektivitetsproblem som ytterst drabbar medborgarna, både som skattebetalare och konsumenter av de kommunala tjänsterna. Det är mycket viktigt att det även i fortsättningen kommer att kunna startas alternativa daghem, friskolor, privata läkarmottagningar, stiftelsedrivna servicehus etc. Det ökar effektiviteten och valfriheten.
2. Öka konkurrensen i EU!
Det svenska EU-medlemskapet är positivt bl a av den anledningen att det kommer att leda till en ökad konkurrens på ett stort antal områden i Sverige. Intresset hos utländska företag för att etablera sig i Sverige kommer att öka. Tyvärr för EU på ett antal områden en politik som inte befrämjar konkurrens och låga priser. Det gäller i första hand jordbrukspolitiken, där regleringar och subventioner är värre än de var innan den svenska avregleringen av jordbruket påbörjades. Men det gäller också telemarknaden, postmarknaden, flygmarknaden och elmarknaden, där Sverige kommit betydligt längre i avregleringstänkandet än de flesta europeiska länder. Det gäller stål och textilier där EU har en tungrodd och dyr regleringspolitik. Dessutom för EU en på många sätt protektionistisk politik till förfång inte bara för utvecklingsländernas befolkning utan också för EU- medborgarna som tvingas betala onödigt höga priser.
Den svenska regeringen måste gå främst bland de EU- länder som vill avreglera, öka konkurrensen och minska protektionismen.
3. Motverka flaskhalsar och utbilda människor!
Flaskhalsar i produktionen och en illa fungerande arbetsmarknad är två stora hot mot fortsatt låg inflation.
För att undvika flaskhalsar i produktionen vid den starka tillväxt som behövs för att få ned arbetslösheten är det nödvändigt med stora investeringar. Dessa förutsätter ett gott företagarklimat och en väl fungerande riskkapitalmarknad. Här går regeringens förslag i motsatt riktning. T ex föreslår regeringen att AP-fonden skall få köpa in sig i småföretag. Detta ökar inte på något sätt mångfalden på riskkapitalmarknaden eller företagens möjligheter att få riskkapital. Riksdagen bör avslå förslaget.
En oberoende studie som gjordes under den borgerliga regeringen visade att svenska företag var mer optimistiska än företagen i något EU-land. Skall de fortsätta vara optimistiska och växa genom investeringar, då måste företagsklimatet förbli gott och arbetsmarknaden fungera väl.
För att privat och offentlig sektor skall få den kompetens de behöver utan att dra upp lönenivån på hela arbetsmarknaden, krävs flera saker. Det krävs en mer flexibel lönebildning. Särskilt viktigt är att nytillträdande och arbetslösa släpps fram till nya jobb. Detta kan t.ex. ställa krav på anpassning av ingångs- och ungdomslönerna. Huvudansvaret för detta vilar på arbetsmarknadens parter. Men det krävs också att det finns just sådan arbetskraft som behövs.
Därför ställs stora krav på den reguljära ungdomsutbildningen, på arbetsmarknadsutbildningen och på företagsutbildningen och vuxenutbildningen. Det krävs också att arbetsförmedlingarna skärper kraven på de arbetslösa att acceptera erbjudna arbeten, även om det nya jobbet har en lägre lön än det gamla eller om det innebär längre pendlingsavstånd.
Därför är det helt fel att som regeringen gjort föreslå åtgärder som minskar flexibiliteten på arbetsmarknaden, t ex den återinförda rundgången i arbetslöshetsförsäkringen och de minskade möjligheterna till korttidsanställningar.
4. Sanera statsfinanserna!
Skall den låga inflationen kunna bestå, är det absolut nödvändigt att snabbt sanera de offentliga finanserna. En alltför snabbt växande statsskuld leder till förväntningar om hög inflation. Dessa förväntningar leder till högre räntor och därmed till ökad arbetslöshet och mindre pengar över i plånboken. Därför måste de offentliga finanserna förstärkas och, som ett första mål, den offentliga skulden sluta öka. Folkpartiet liberalerna föreslår i sin ekonomisk-politiska motion ett antal åtgärder i detta syfte.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att verka för en väl fungerande konkurrens,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avreglera järnvägen,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avreglera elmarknaden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka konkurrensen i banksektorn,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka konkurrensen i den offentliga sektorn,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för ökad konkurrens, frihandel och avreglering i EU.
Stockholm den 25 januari 1995 Lars Leijonborg (fp) Isa Halvarsson (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp)
1 Yrkande 2 hänvisat till TU. 2 Yrkande 5 hänvisat till FiU. Diagram 1: BNP/capita, köpkraftsjusterat Not: Justerat för köpkraft Källa: Finansdepartementet Diagram 2: Tillväxten i Sverige och OECD 1983--1994 Diagram 3: Prisnivån i Sverige , EU och USA Not: Januari 1994 USA = 100 Källa: OECD Diagram 4: Inflationen i Sverige och OECD 1982--1994 Diagram 5: Hushållens inflationsförväntningar Diagram 6: Prisutvecklingen på avreglerade livsmedel Not: Justerat för förändringar i indirekta skatter Källa: Finansdepartementet, Konsumentberedningen Diagram 7: Prisutvecklingen på bostadsbyggandet Not: Justerat för förändringar i indirekta skatter Källa: Finansdepartementet, Boverket Diagram 8: Lågprisbutiker i olika nordiska länder Källa: Konsumentberedningen