Under senare år har de små företagens roll när det gäller att komma till rätta med obalansproblemen i Sverige bedömts som mycket viktig. Förväntningarna på att nytillskottet av arbetstillfällen i framtiden skall komma i de små företagen är mycket stora och kommer från många håll. Det finns därför en uppenbar risk för att förväntningarna är alltför höga. De flesta småföretag är i mycket stor utsträckning beroende av hemmamarknaden och dess utveckling. De avsätter sina produkter och tjänster till konsumenter och fungerar som underleverantörer till exportindustrin. Låg inhemsk efterfrågan är därmed ett stort hinder för småföretagens utveckling. Men det finns också andra hinder för växande småföretag, som ett inbyggt motstånd mot att vilja bli större. En viktig del av ett effektivt marknadsekonomiskt system är etablering av nya företag, särskilt i branscher som präglas av privata monopol och oligopol. Om det är fler anställda i nya företag än i nerlagda fungerar systemet väl. I ett modernt industriland krävs en successiv anpassning av industri- och tjänsteproduktion och att hänsyn tas till en föränderlig omvärld. Ökning av sysselsättning sker främst i småföretagen genom att de vid snabba förändringar i omvärlden snabbt kan ställa om sig och möta nya krav. Nedan redovisar vi Vänsterpartiets syn på småföretagarpolitik genom att först redovisa problemställningar. I ett separat stycke redovisas sedan det åtgärdspaket som vi anser behövs för att stödja småföretagen och stödja nyföretagande.
Vad är småföretag?
I debatten definieras sällan begreppet småföretag. Vi anser det därför nödvändigt att inför det fortsatta resonemanget definiera begreppet med hänsyn till den svenska verkligheten. Inom den europeiska unionen definieras oftast småföretag som sådana med färre än 500 anställda. Denna definition är knappast lämplig efter svenska förhållanden. Den vanligaste svenska definitionen är företag med mindre än 200 anställda. Med denna definition skulle mer än 97 % av de svenska företagen betraktas som småföretag. En sådan bred definition försvårar emellertid debatten och diskussionen om småföretag blir lätt förvirrad. Det är inte meningsfullt att diskutera speciella insatser för småföretag om det handlar om 97 % av företagen. Vi anser att en definition måste ske på två sätt. För det första så är naturligtvis antalet anställda en viktig faktor när begreppet småföretag skall definieras. Vi anser emellertid att antalet anställda inte skall överstiga 50 om ett företag skall betraktas som småföretag. En annan viktig aspekt som det inte tagits hänsyn till i debatten är den juridiska företagsformen. Vi anser att det är viktigt att skilja på aktiebolag å ena sidan och enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag å den andra. Detta för att man skall kunna rikta stöd åt nystartade småföretag, vilket i de allra flesta fall är enskilda firmor eller handelsbolag.
Småföretagarpolitik
Det finns i det svenska samhället en positiv inställning till småföretagsamhet och det finns också mellan de politiska partierna en bred enighet om att små och medelstora företag kommer att spela en central och ökande roll i vår ekonomi. Det finns också i samtliga partier en uppriktig strävan att förbättra villkoren för dessa företag. Enligt Vänsterpartiet gjorde den borgerliga regeringen ett svårt fel när den, i stället för att bygga en småföretagarpolitik på denna samsyn och utveckla en framåtsyftande och hållbar sådan politik, föll för frestelsen att ideologiskt profilera sig i nyliberal riktning. Den borgerliga regeringens politik var att avveckla statlig verksamhet, även om denna fungerat bra, att privatisera för privatiseringens egen skull, att sänka skatten för kapitalägare men öka den för anställda. Man skärpte på detta sätt motsättningarna i samhället, utan att för den skull skapa några nämnvärda förbättringar för de nystartade småföretagen. Motsättningarna i samhället leder med stor sannolikhet till minskad förståelse för småföretagandets villkor. Ideologiska låsningar på andra områden har motverkat en politik i småföretagarnas intresse.
För att stödja småföretagen och nyföretagandet måste vi utgå från den verklighet som gäller för de företag där de framtida jobben kommer att finnas. I debatten har det hävdats att det är inom tjänstesektorn som dessa arbetstillfällen kommer att finnas. Man har sett en ökning inom tjänstesektorn och utgår från att utvecklingen kommer att fortsätta. Det är en riktig iakttagelse att antalet tjänsteföretag ökat, men en icke oansenlig del av denna ökning beror sannolikt på att många företag minskat sin organisation för att i stället köpa in sina tjänster inom specifika områden. Om det är företag inom tillverkningsindustrin som gått denna väg så registreras en minskning av anställda inom denna sektor, medan antalet arbetstillfällen inom tjänstesektorn ökat. Detta trots att det i verkligheten inte förhåller sig så. Som tidigare påpekats är det viktigare att sätta in stödåtgärder för nyföretagandet och eftersom de flesta nystartade företag är enskilda firmor eller handelsbolag måste stödet riktas dit.
Fokusering på den juridiska företagsformen är därför viktigare än fokuseringen på tjänste- respektive tillverkningssektor. Investeringarna har under senare år varit extremt låga. För att öka investeringsvolymen krävs därför att räntorna sänks till europeisk (tysk) nivå. Vi kan i längden inte ha en avsevärt högre kapitalkostnad än våra konkurrentländer. Skall vi fullt ut kunna utnyttja kronans låga värde och höja investeringsvolymen så måste räntan ner. I vårt åtgärdspaket redovisar vi förslag på åtgärder för att komma till rätta med dessa problem.
Riskkapitalförsörjningen
En av de viktigaste faktorerna som förhindrar en positiv utveckling för bland annat småföretagen är det höga ränteläget i Sverige. Trots att staten är ägare till Nordbanken/Gota så tillåter man en oligopolsituation inom banksektorn. Här har staten en möjlighet att genom en aktiv räntepolitik, genom användning av den egna banken, skapa en större konkurrens inom banksektorn. Finanskrisen har skapat två problem för framför allt småföretagen, nämligen det faktum att krisen gjort bankerna överdrivet försiktiga med sin utlåning. Det andra problemet är de höga utlåningsräntorna och på grund av detta det stora räntegapet. Under valperioden 1991--94 fattades en mängd beslut om hur riskkapitalförsörjningen skulle organiseras. Vänsterpartiet kritiserade många inslag i denna omorganisering. Vi vände oss framför allt mot att regeringen kopplade samman löntagarfondernas avveckling med småföretagens riskkapitalförsörjning. Lösningarna ledde knappast till några förbättringar utan väckte snarast förhoppningar som inte kunde infrias. Det gällde riskkapitalbolagen Atle och Bure. Riskkapitalförsörjningen har också ensidigt inriktats på aktiebolagens behov, medan de företagsformer som mest representeras av nystartade företag i allmänhet inte alls i samma utsträckning kommit i fråga för satsningar. De nya förslagen i den liggande budgetpropositionen innebär ingen annan syn på dessa problem. Det föreslagna riskkapitalavdraget kan knappast ses som ett inslag för att stödja de företag som är i störst behov av stöd i nuvarande läge. Vad som behövs är en bättre tillgång på kapital genom det ordinarie kreditsystemet och en lägre ränta. Vi redovisar i vårt åtgärdspaket en annan lösning på dessa problem som, tror vi, i större utsträckning löser småföretagens problem och underlättar för nystartade företag. Målsättningen är också att antalet människor som är villiga att starta eget skall öka. Detta kan dock endast ske genom offensiva satsningar som underlättar för människor att pröva på nyföretagande.
Företagsbeskattningen
Under flera år har från olika håll hävdats att vägen till en framgångsrik småföretagarpolitik går via mycket låg beskattning av företag och då framför allt av företagare och kapitalägare. Vi delar inte den uppfattningen helt. Man har överdrivit beskattningens betydelse för företagandet och viljan att växa. Småföretagens bristande tillväxt kan främst förklaras med låg efterfrågan på den egna marknaden och hård konkurrens. Ett annat viktigt tillväxthinder är att man helt enkelt inte vill växa snabbare. Att driva företag verkar mera vara en livsstil där målet främst är att kunna försörja sig själv, inte i första hand tjäna så mycket pengar som möjligt. Småföretagare vill inte växa därför att man är rädd att förlora kontrollen och överblicken över företaget och att det blir för mycket administration. Detta är inte något svenskt fenomen. Enligt en undersökning av EU-kommissionen föredrog 19 av 20 företagare att behålla företagets nuvarande storlek framför att växa. Många företag drivs också som bisyssla vid sidan av anställning.
För att underlätta för avknoppningar och andra nystarter av företag föreslår vi i Vänsterpartiet också åtgärder för att underlätta detta. Man kan inte heller helt bortse från det faktum att egenavgifterna utgör en tung post för de företag som redovisar låga resultat. Företagaren uppfattar summan av egenavgifter och skatt som orimligt hög, framför allt vid låga taxeringar. För att öka incitamenten till fortsatt företagande så föreslår Vänsterpartiet även här åtgärder som syftar till att öka uthålligheten hos de hårdast klämda företagen.
Åtgärder
Vänsterpartiet redovisar i en motion om bankerna en åtgärd som innebär att vi vill ta ut en garantiavgift av bankerna på 1--3 miljarder kronor. En motsvarande summa vill vi tillföra företagen genom riktade stöd till företagssektorn. Som redovisats ovan anser vi att räntorna måste ner för att öka investeringsvolymen. Vi föreslår därför att det införs ett investeringsbidrag på 3 % av anskaffningskostnaden för inventarier som skall kunna erhållas under 5 år, vilket motsvarar en normal avskrivningstid. För att förenkla hanteringen så bör det utgå i form av en skattereduktion så att stödet kan administreras av skattemyndigheten.
Stödet skall utgå till företag med mindre än 50 anställda och vara skattepliktigt, eftersom företaget har full avdragsrätt för faktiskt erlagda räntor till kreditinstitut. Vid 30 % skattesats blir nettoeffekten ett tvåprocentigt stöd. En sådan åtgärd skulle kunna vara en injektion som sätter fart på investeringarna och tidigarelägger dessa. Ett sådant stöd bör utgå så länge det stora räntegapet består. Kopplingen mellan bankernas garantiavgifter och bidraget kan också innebära att bankerna minskar sina räntegap och tar ett större ansvar för företagens situation. Beräknad kostnad för detta beräknas till 1,3 miljarder kronor per helår.
Vidare föreslår vi att egenavgifter inte tas ut på de första 40 000 kronorna. Det skulle innebära en skattesänkning på högst omkring 6 400 kr/år för småföretagare. Detta för att i första hand öka uthålligheten hos små och nystartade företag men också för att skapa större incitament för de personer som kombinerar en anställning med eget företagande att utvidga sin verksamhet i egen regi. Vi tror också att föreslagen åtgärd bidrar till att fler kvinnor vågar starta egna företag. Beräknad kostnad för denna insats är 600 miljoner kronor per helår.
Vänsterpartiet anser också att staten som ägare till Nordbanken skall agera på så sätt att man skapar en konkurrenssituation inom bankväsendet. Det vore därför olyckligt om man säljer ut Nordbanken till privata intressen. En aktiv ägarroll gynnar en positiv utveckling inom företagssektorn i betydligt större utsträckning än en utförsäljning av Nordbanken. Nordbankens roll när det gäller kreditgivning bör också utredas för att skapa ett större utbud av riskvilligt kapital för små och nystartade företag.
För att i större utsträckning stödja s.k. avknoppning och anställdas intresse av att starta egna verksamheter föreslår vi också förändringar inom arbetsrätten och kring reglerna om starta eget-bidrag och utbildningsbidrag. Vi föreslår att en person som vill pröva på eget företagande skall ges lagstadgad rätt till tjänstledighet på högst 12 månader. Vidare föreslår Vänsterpartiet att utbildningsbidrag skall kunna utgå under maximalt 6 månader och starta eget-bidrag under maximalt ytterligare 6 månader under denna tjänstledighet.
Dessa förslag innebär konkreta åtgärder riktade direkt till små och nystartade företag i en omfattning som tidigare aldrig föreslagits. Genom dessa åtgärder prioriterar vi företagandet och inte ägarperspektivet. Målsättningen är att öka sysselsättningen och takten i den svenska ekonomin.
Vänsterpartiet föreslår också i sin skattepolitiska motion att bolagsskatten höjs till 30 %. Det är lättare att beskatta ett uppkommet resultat när alla dispositioner är gjorda. Det ska också ses som en åtgärd som ger utrymme för att skapa bättre förhållanden för små och nystartade företag.
Denna skattehöjning beräknas inbringa 2,1 miljarder kronor per helår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om definitionen av småföretag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om småföretagarpolitik,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskkapitalförsörjningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om företagsbeskattningen,1
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett investeringsbidrag för småföretag enligt vad som anförts i motionen,1
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett borttagande av egenavgifterna för småföretagare för resultat under 40 000 kr enligt vad som anförts i motionen,2
7. att riksdagen hos regeringen begär att det tillsätts en utredning om Nordbankens kreditgivning enligt vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar om sådan ändring av reglerna för utbildningsbidrag och starta eget-bidrag att även personer med anställning kan erhålla dessa bidrag i samband med tjänstledighet enligt vad som anförts i motionen.3
Stockholm den 24 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Lennart Beijer (v) Per Rosengren (v)
1 Yrkandena 4 och 5 hänvisade till SkU. 2 Yrkande 6 hänvisat till SfU. 3 Yrkande 8 hänvisat till AU.