Skogen och dess produkter är för nationen Sverige dess viktigaste inkomstkälla, men även för regioner och lokalt för orter är förändringarna och utvecklingen viktiga inom denna näring. Följden av detta är och blir av avgörande betydelse för den enskilde medborgaren.
Den tekniska utvecklingen under de senaste decennierna har medfört en mycket stor minskning av sysselsättningen inom den skogliga delen. Detta har inte gått obemärkt förbi. Vad som däremot inte haft samma utveckling är nya användningsområden och produkter med skogsfibern som råvara.
Svensk skogsindustri befinner sig i dag i en högkonjunktur med god lönsamhet. Man har också aviserat stora investeringsplaner utomlands. Detta är i och för sig bra, men risken är givetvis att branschen är mindre intresserad av produktutveckling på hemmaplan. Snabba omsvängningar har vi upplevt tidigare. Det är inget nytt, men de kommer alltid lika överraskande och glöms alltid bort. Det är naturligtvis bra att ha avsättning för produkterna även under en lågkonjunktur, men bjuda ut dem till marknaden till underpris är inte bra. Inlandets skogar får inte betraktas som en råvarureserv för att endast användas under en högkonjunktur.
En ökad förädlingsgrad på rätt produkter skapar stabilare marknader, minskar lågkonjunkturens inverkan på branschen, skapar stabilare företag och säkrare arbetsplatser -- speciellt i områden med skog och trä som sysselsättningsbas.
Det finns goda förutsättningar att bättre utnyttja landets skogsråvaror. Denna råvara är av mycket god kvalitet, från en mer snabbväxande råvara i syd till den senvuxna unika råvaran i norr. En viktig samhällsuppgift blir därför att skapa förutsättningar för att tillvarata denna viktiga naturresurs; detta skall givetvis anpassas till de naturliga förutsättningarna och lokala förhållandena.
Vidare är samhället fortfarande majoritetsägare i skogskoncernen AssiDomän AB. Den bör så förbli, men dess starka ställning, speciellt på vissa orter, gör att företaget på ett avgörande sätt påverkar en del av kommuners utveckling. AssiDomäns starka roll förpliktigar att även fortsättningsvis vara utvecklande för hela skogsnäringen. Den bör inte bara koncentrera sig på ett fåtal platser utan med sin starka ställning medverka till utveckling där företag har stora skogsinnehav.
Förädlingsgraden inom sågverksindustrin tycks endast ha ökat måttligt, totalt sett. Här finns dock positiva undantag. Fortfarande skeppas alltför mycket ''skeppningstorrt'' ut på den internationella marknaden. På byggnadsmaterialsidan bör mycket mer göras för att använda skogsfibern som byggnads- och konstruktionsmaterial.
Framtiden måste förberedas nu. Trots att det finns hög kompetens och avancerad utrustning är en liten andel av FoU-resurserna riktade mot träteknisk forskning, träfiberforskning eller annan forskning med mål att utveckla användandet av skogsråvara. Forskning inom trätekniska ämnen som maskin, bearbetning, materialteknik bör vara ett nationellt prioriterat verksamhetsmål.
Förutom de jättestora företagen består träindustrin av små och medelstora företag. Dessa företag har stor ekonomisk betydelse för regionerna. Inom trä och träförädling, träanvändning, behövs ett branschutvecklingsprogram, för att öka värdet på den svenska skogsråvaran.
I produktutvecklingen ingår också nya produkter ur skogsfibern. Bioteknikens möjligheter måste utforskas ytterligare. Regeringen har i sin budgetproposition avsatt medel för etanolproduktion ur skogsråvara, vilket i sig är glädjande, men säger samtidigt att hela programmet kommer att krympas något. Detta är beklagligt nu när detta projekt har kommit så här långt och möjligheten att till stor del finansiera detta med EU-forskningsmedel är större än någonsin. I stället bör man öka ambitionen så att man vid utgången av etanolutvecklingsprogrammet får ett kraftigare verksamhetsmål och demonstrationsanläggningar startas under senare delen av femårsprogrammet. Programmet bör således få en kraftigare prioritet. Denna verksamhet bör placeras i glesbygden där den tillför inte bara verksamhet utan också sysselsättning. Till det som här angivits kommer fler andra positiva fördelar, bl.a. miljömässiga, som inte är obetydliga och som man därför inte kan bortse från.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett program för att öka förädlingen av skogsråvaran och därmed dess exportvärde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter att utvinna etanol ur skogsråvaran.
Stockholm den 23 januari 1995 Ulf Kero (s) Leif Marklund (s) Lars U Granberg (s)