Sverige har deltagit i det europeiska rymdsamarbetet sedan starten 1964 och har i dag en stark rymdforskning, företag med avancerad rymdteknik inom vissa områden och en betydande rymdverksamhet i Kiruna.
Redan 1957 fanns en verksamhet inom området i form av Kgl Vetenskapsakademiens geofysiska laboratorium där möjligheten att studera norrsken var en lokaliseringsfaktor.
Kiruna har genom sitt geografiska läge dessutom speciellt gynnsamma förhållanden för mottagning av signaler från satelliter i bana runt jordens poler.
Under de årtionden som verksamheten pågått i Kiruna har målmedvetna satsningar gjorts för att byggga upp infrastrukturen på det här området. Det ger i dag Kiruna unika förutsättningar för etablering av nya forskningsrelaterade verksamheter.
Nedan följer en mycket kortfattad beskrivning av den bas som bildar grund för framtida utvecklingsprojekt.IRF, Institutet för rymdfysik, bedriver grundforskning och utbildning i rymdfysik, stödjer exploatering av tillämpningsmöjligheter inom området.EISCAT, Scientific association, världsledande inom sin forskning rörande laddade partiklar, elektriska fält, temperaturer och vindar i den övre atmosfären.Esrange, norra Europas mest avancerade rymdcentrum med satellitkontrollstationer, sondraketverksamhet, ballonguppsändningar för vetenskapliga ändamål som mottagning av satellitdata. Ägs av det statligt ägda Rymdbolaget.Satellitbild i Kiruna AB, bearbetar och förädlar satellitdata till produkter för kartering, naturresursinventering och miljöstudier. Dotterbolag till Svenska Rymdaktiebolaget.SIGIT, Svenska Institutet för Geografisk Informationsteknologi, stiftelse vars syfte är att sprida kunskap om utvecklingen inom GIT och fjärranalyser.Lantmäteriet och LM kartor arbetar förutom med traditionell landskapsinformation och kartproduktion även med utvecklingsprojekt inom GIS-området i nära samarbete med bl.a. Satellitbild.EASOE, European Arctic Stratospheric Ozone Experiment, genomför omfattande kampanjer inom ozonforskningsområdet med Esrange i Kiruna som bas.Inom det s.k. GIT-området (Geografisk Informations Teknologi) har tagits fram ett regionalt handlingsprogram som markerar Kirunas framträdande roll och framtida utvecklingspotential.
Verksamheten inom rymdområdet sysselsätter i dag mer än 300 personer (förutom samverkande organisationer, enskilda entreprenörer och underleverantörer), där medelåldern är betydligt lägre än bland sysselsatta i Kiruna som helhet vilket kan gynna en långsiktig utveckling av Kirunas näringsliv. Inom de verksamheter som nämnts krävs för många av uppgifterna högt utbildad personal med stor kompetens. Det har medfört att Kiruna i dag har en stor resurskoncentration av kompetens inom många områden, vilket kommer regionen till nytta även utanför själva verksamhetsområdet.
I Kiruna finns goda förutsättningar för utbildning och forskning. Inom det rymdtekniska området har den eftergymnasiala utbildningen utvecklats. Det finns i dag en 3-årig rymdingenjörsutbildning samt en 3-årig GIS- ingenjörsutbildning.
Ett initiativ till ett ''miljödatacenter'' i Kiruna har tagits av Lantmäteriverket, Kungl Vetenskapsakademien, Rymdbolaget, Naturvårdsverket, Kiruna kommun och länsstyrelsen i Norrbotten. Syftet är att underlätta för användare av miljödata att få tillgång till information, bl.a. analys av satellitdata och användning av GIT-verktyg.
Tillgång till aktuella miljö- och naturresursdata som kontinuerligt uppdateras och täcker stora geografiska områden blir allt viktigare inom planering, miljöövervakning och forskning. Redan i dag finns goda tekniska möjligheter att använda sig av satellitdata för miljöövervakning och hushållning med naturresurser. Användningen har dock varit begränsad p.g.a. att många länder satsat otillräckligt på utveckling av praktisk tillämpning.
Ambitionen att kunna satsa på forskning finns också. En utredning om ett rymd- och miljöforskningsinstitut har gjorts, på uppdrag av utbildningsdepartementet, i vilken det föreslås att forskning om miljödata, geografiska informationssystem och miljöforskning baserad på fjärranalysverksamhet skall samlas.
Miljöövervakning och miljöforskning är en högaktuell framtidsfråga världen över. Inom ramen för FN:s miljöprogram ska ett världsomfattande nät av miljödatabanker byggas upp.
Svenska Naturvårdsverket som för svensk räkning följer det internationella miljövårdsarbetet menar att Sverige nu bör formera sig i det europeiska samarbetet bl.a. på det sättet att en av de europeiska miljödatabankerna byggs upp i Sverige. En hemställan om att miljödepartementet ställer sig bakom en förstudie av en sådan miljödatabank har gjorts av Kiruna kommun.
Sveriges kompetens inom miljöövervakningsområdet är väl känd världen över. Vi har ett globalt ansvar för att fortsätta med den forskning och kompetensutveckling vi i dag bedriver, och att överföra kompetens och erfarenheter till de delar av världen där dessa kunskaper saknas. Därutöver har Sverige en viktig roll i utvecklingen av goda miljöövervakningssystem i Barents- och Östersjöområdet.
För en fortsatt utveckling av forskning och kompetensutveckling för tillämpning inom ovanstående områden förutsätts att regeringen uttalar sitt stöd och stärker sitt engagemang i den fortsatta utvecklingen inom rymd- och miljöforskning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rymd- och miljöforskningen.
Stockholm den 25 januari 1995 Kristina Zakrisson (s) Monica Öhman (s) Leif Marklund (s) Lennart Klockare (s) Birgitta Gidblom (s) Ulf Kero (s) Eva Persson Sellin (s)