För att utveckla nya företag krävs tillgång till riskkapital. Detta gäller inte minst mindre och nystartade kooperativa företag, som har större svårigheter än andra småföretag att erhålla riskfinansiering. Nya innovativa projekt riskerar att hamna i skymundan.
I regeringens proposition 1994/95:100 bilaga 13 i det avsnitt som berör småföretagspolitiken finns flera viktiga förslag som också skulle kunna utnyttjas för att främja kooperativ utveckling genom ökad tillgång till riskkapital.
Regeringen bör i samband med att den föreslagna politiken genomförs explicit fastställa ett antal riktlinjer som underlättar riskfinansieringen av nya och mindre kooperativa företag. Vi påminner i sammanhanget om att EU-traktatens artikel 58 likställer den kooperativa företagsformen med övriga företagsformer.
Från den 1 januari 1996 skall enligt propositionen hanteringen av nyföretagarlånen decentraliseras till Almi:s regionala bolag.
De regionala bolagen skall i sin tur anlita nyföretagarcentra och andra privata organ för att bereda ärenden om nyföretagarlånen.
I detta sammanhang vill vi peka på att man också bör utnyttja de nyföretagscentra som går under namnet lokala kooperativa utvecklingscentra, LKU, och som spelar en stor roll för att utveckla nystartade och mindre kooperativa företag.
För att de kooperativa företagen skall kunna utnyttja lånemöjligheterna är det en grundläggande förutsättning att nyföretagarlån också kan ges till ekonomiska föreningar, den normala formen för kooperativt företagande. Gällande lagstiftning bör ändras i detta avseende.
Även de medel som avser att främja kvinnligt företagande och som också förvaltas av Almi:s regionala bolag skall kunna användas för kooperativt företagande. Samverkan för att bereda dessa löneärenden skall också ske med lokala kooperativa utvecklingscentra.
Genom den föreslagna decentraliseringen av verksamheten vad avser nyföretagarlån och lån till kvinnligt företagande finns det all anledning att inom Almi:s regionala bolag ha en särskilt avgränsad organisation som handhar långivning till mindre kooperativa företag och kvinnligt företagande. Genom att kunna förlita sig på en särskild organisation skulle detta företagande ha en direkt kanal till de finansieringsmöjligheter som står till förfogande.
På så sätt underlättar man för kooperativa företag och kvinnliga företagare att ha en god överblick över de stödformer som finns för småföretagen, något som efterlyses i propositionen. Det finns i annat fall en stor risk för att denna företagssektor inte kommer att kunna göra sig gällande.
I propositionen talas också om att regeringen under våren 1995 kommer att överväga ett så kallat riskkapitalavdrag, dvs. att ge privatpersoner möjligheter att göra avdrag för nyemitterade aktier i små och medelstora företag.
Genom detta förslag skapas möjligheter att mobilisera lokalt och regionalt sparande för lokal utveckling. Den lokala utvecklingen sker emellertid inte bara i aktiebolag utan också i ekonomiska föreningar. Därför bör det finnas möjligheter till riskkapitalavdrag även för investeringar i kooperativa företag som är organiserade som ekonomiska föreningar. Det bör omfatta såväl förlagsinsatser som medlemsinsatser.
Det finns ett antal utländska modeller för denna typ av riskfinansiering som är mycket intressanta att studera, inte minst i Frankrike (exempelvis investeringsklubbar, alternativa finansieringsinstitut m.m.) och Storbritannien (trusts, investeringsbolag osv.).
Dessa erfarenheter visar på att det bör finnas möjligheter för att bilda lokalt, i vissa fall nationellt, förankrade institutioner som svarar för att förmedla sparande till kooperativa eller andra småföretag inom regionen. Det är varken nödvändigt eller önskvärt att gå via det traditionella banksystemet.
Enligt propositionen finns det också anledning att ompröva statens engagemang i Atle och Bure. Genom förändringen skall de medel som görs tillgängliga användas för att kunna erbjuda riskfinansiering till företag i tidiga utvecklingsskeden. Detta är mycket önskvärt i den mån man också tillgodoser det beslut som fattades av förra årets riksdag, nämligen att medlen också används för investeringar i nya kooperativa företag.
Enligt förslaget skall medlen förvaltas av Industri- och nyföretagarfonden genom en särskild bolagsbildning. Inom ramen för detta nya bolag bör man också inrätta ett särskilt dotterbolag för riskfinansiering av nykooperativt företagande.
I detta sammanhang vill vi också ta upp den riskfinansiering som starta-eget-bidrag innebär och som föreslås ökas enligt regeringens proposition 1994/95:100 bilaga 11.
Dessa bidrag kan komplettera den ovan nämnda riskfinansieringen, vilket också framgår av texten i propositionen. Också i detta fall talas om samverkan mellan Almi:s regionala bolag och lokala nyföretagarcentra. Också i detta fall är LKU-na en viktig partner.
Det är också glädjande att propositionen uttryckligen nämner att starta-eget-bidragen kan användas som stöd till bildande av kooperativa företag. Det bör vara en förebild för alla andra existerande instrument för riskfinansiering av småföretag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för riskfinansiering för att främja kooperativ utveckling och kvinnligt företagande.
Stockholm den 25 januari 1995 Ann-Kristine Johansson (s) Marianne Carlström (s) Christer Örnfjäder (s) Nils-Erik Söderqvist (s) Monica Green (s)