Den borgerliga regeringen inledde ett föredömligt avregleringsarbete på många av samhällslivets områden och tillsatte för den skull en avregleringsdelegation.
Att mönstra ut föråldrade, överflödiga eller eljest uttjänta lagar och förordningar tar i vårt genomreglerade samhälle dock lång tid och den förra regeringen hann bara inleda detta viktiga arbete.
Onödig detaljreglering och tidsöverspelad lagstiftning hindrar inte sällan en god utveckling och medför ofta omotiverade samhällsutgifter. Sådan lagstiftning bör fortlöpande utrangeras. Förenklingar, där så kan ske, och avbyråkratisering bör snarare vara ett vägledande riktmärke.
Lagarna är inom många områden -- t.ex. skatte-, byggnads- och miljölagstiftningen -- luddiga, snåriga och bildar ett svåröverskådligt lappverk. Klara, entydiga och någorlunda bestående lagar som medger planering och förutseende hos dem som har att leva efter dem är ett grundläggande krav som kan ställas på varje anständigt rättssamhälle. Å andra sidan ställer ett modernt samhälles komplicerade mekanismer lagstiftaren inför betydande lagtekniska svårigheter. En stående avregleringsdelegation torde dock ha tillräckligt med arbetsuppgifter för flera år framöver.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortlöpande avregleringar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta en avregleringsdelegation med uppgift att gallra ut föråldrade, överflödiga eller eljest inaktuella lagar och förordningar samt att i övrigt föreslå förenklingar, förtydliganden och förbättringar av aktuella regler.
Stockholm den 25 januari 1995 Henrik S Järrel (m)