Via bl.a. Kooperativa utvecklingscentra lämnas, vid sidan av Almi, idag gratis rådgivning till människor som vill starta egna företag. Kooperativa utvecklingscentra arbetar enbart med små företag som etableras, drivs och ägs av flera personer gemensamt enligt kooperativa principer. Rådgivningsverksamheten har visat sig vara effektiv i förhållande till ett blygsamt stöd från statens sida. Under budgetåret 1994/95 fördelas enbart 6,5 miljoner kronor till 20 kooperativa utvecklingscentra i landet.
Riksrevisionsverket gjorde 1993 en utvärdering av stödet till Kooperativa utvecklingscentra (F1993:23). I denna utredning konstaterades att LKU:na bidrar till att skapa arbetstillfällen, ofta i glesbygden. ''En försiktig beräkning för 1992 visar att LKU varit med om att starta 300 nya kooperativa företag. Dessa i sin tur ger åtminstone 1.300 nya arbetstillfällen, varav en del nyskapade''. Utredningen konstaterar vidare att kostnaden per arbetstillfälle beräknas uppgå till omkring 11.000 kronor, ''vilket tyder på en tillfredsställande kostnadseffektivitet generellt sett''.
Kooperativa utvecklingscentra har existerat i Sverige under en tioårsperiod och har under denna period utvecklat sin rådgivning och också kunnat dra slutsatser av utvecklingen inom de kooperativa småföretag som startats och drivits under en längre tid. LKU-rådgivningen går i stor utsträckning till icke-traditionella företagare. Kvinnor känner sig tilltalade av att driva företag med platt organisation och likvärdig insyn för anställda. Inom omsorg och sjukvård har människor också tagit till sig formen och i många fall utvecklat densamma.
Stödet till rådgivningen har emellertid inte utvecklats till att motsvara efterfrågan. Formen ''kooperativ'' förekommer inte heller på lika villkor hos andra rådgivarparter. Människor som startar ekonomiska föreningar (den vanligaste företagsformen för kooperativ) har inte tillgång till nyföretagarlån och arbetsförmedlingar har avslagit ansökningar om starta-eget-bidrag p.g.a. att ansökarna ämnat starta företag som ekonomisk förening.
Kooperativa utvecklingscentra jobbar med förhållandevis mycket små medel. Finansieringen kommer från flera håll och har ingen given kontinuitet. Mycket tid får läggas ner på att ansöka om projektmedel och det är inte ovanligt att likviditetsbrist uppstår. Någon möjlighet till konsolidering av verksamheten finns inte heller eftersom bidragstilldelningen i huvudsak styrs av förbrukningen.
Om verksamheten skall kunna utvecklas måste en förändring komma till stånd. Situationen är nu den att ca hälften av LKU:na har ett behov av att utöka verksamheten, från en till två rådgivare, för att kunna svara upp mot det ökade behovet. Vidare behöver basverksamheten garanteras mer än ett år i taget och finansieringen i mindre utsträckning göras beroende av konsultuppdrag. På detta sätt skulle LKU- verksamheten kunna både utökas och effektiviseras. För att möjliggöra detta måste det nuvarande anslaget till verksamheten minst fördubblas. Med tanke på verksamhetens lokala karaktär sker detta lämpligen genom att överföra 9,75 miljoner kronor av medel för regional utveckling till anslag för LKU-verksamheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kooperativa utvecklingscentras kostnadseffektivitet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kooperativa utvecklingscentras ekonomiska situation,
3. att riksdagen till E 2 Stöd till kooperativ utveckling för budgetåret 1995/96 anvisar 9 750 000 kr utöver vad regeringen föreslagit och att anvisade medel för regional utveckling, A 1 Länsstyrelserna m.m., minskas med motsvarande belopp.
Stockholm den 24 januari 1995 Marianne Samuelsson (mp) Birger Schlaug (mp) Ronny Korsberg (mp) Kia Andreasson (mp) Eva Goe s (mp)