Sverige har ställt sig bakom WHO-målet att minska alkoholkonsumtionen med 25 % under perioden 1980--2000.
Detta är ett internationellt mål och måste naturligtvis förutsättas gälla Sveriges agerande även i internationella sammanhang.
Det statsägda AB Vin- och Spritcentralens export av Absolut Vodka, framför allt till USA, har ibland beskrivits som en av svenskt näringslivs mest lyckade exportsatsningar de senaste åren. I AB Vin- och Spritcentralens årsberättelser redovisas med stolthet den smått geniala reklamkampanj som ligger bakom framgångarna.
Det är lätt att förstå att AB Vin- och Spritcentralen som företag känner stolthet över att med de förutsättningar aktieägaren givit ha gjort ett gott resultat. Det är svårt att ha något att invända mot detta.
Det som är anmärkningsvärt är att ägaren, svenska staten, inte klargjort för sitt företag vilken målsättning man har i fråga om de produkter som företaget tillverkar. Utan att reagera har ägaren åsett den förvisso mycket skickliga men fullständigt ohämmade reklamkampanj som företaget utomlands bedrivit för sin produkt Absolut Vodka. Samma ägare som således förbundit sig att inom ramen för WHO verka för en 25-procentig minskning av alkoholkonsumtionen bland medlemsländerna. Enligt lag får reklam för alkohol dessutom inte förekomma i Sverige.
Att för svensk statlig export av alkohol tillämpa andra marknadsföringsprinciper än de som gäller i Sverige, med hänvisning till att man följer andra länders lagar, kan inte uppfattas som annat än dubbelmoral. Det är därför rimligt att, oavsett andra länders lagar, svensk statlig export av alkohol åläggs samma restriktivitet i fråga om reklam som gäller inom Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk alkoholreklam utomlands.
Stockholm den 24 januari 1995 Roland Larsson (c) Rose-Marie Frebran (kds)