Bland de industrier som är verksamma i västra Värmland är ett flertal verkstadsmekaniska med anknytning till fordonstillverkning t.ex. lastmaskinstillverkning, smedja, gjuterier, fordonselektronik m.fl. Ett annat dominerande inslag i industribilden är företag i tunnplåt huvudsakligen med inriktning på ventilations-, värme- och kylanläggningar, med medföljande tekniker. Traditionellt finns också en hel del företag i såg- och träförädlingsindustrin samt pappersbruk. Andra större industriarbetsplatser tillverkar piptobak samt jakt- och sportammunition.
De största möjligheterna till industriell tillväxt och därmed ökade antal arbetstillfällen ligger i att ta till vara och utveckla de erfarenheter och det kunnande som finns i näringslivet i dag, parat med nya kunskaper och ny teknologi som kommer utifrån, alternativt skapas i samarbete mellan industrier och utbildningsinstitutioner i regionen.
Ett annat hinder för att lyckas med ny eller utökad produktion, eller utvecklande av nya produkter och produktionsteknik, är svårigheten att rekrytera tillräckligt kvalificerad personal. En stor vinst för regionen är om flera redan verksamma inom det egna näringslivet kunde erbjudas fördjupad utbildning på det egna företaget, något annat företag inom regionen eller utbildningsinstitution.
Det finns ett förslag från representanter från näringsliv och gymnasieskolor, som syftar till att omgruppera och samordna resurser i form av kompetens, utrustning och lokaler för att på så sätt bidra till ökade förutsättningar för industriell tillväxt. Detta skall ske i form av bildandet av ett industriellt utvecklingscentrum (IUC), enligt modell från Olofström och Skellefteå. Det är dock viktigt att utvecklingen av ett IUC i västra Värmland skall ske på de premisser och de initiativ och den kreativitet som finns i regionen och på så sätt skaffa sig en egen profil och egna rötter.
Ett framtida centrum behöver nödvändigtvis inte vara ett centrum i form av en byggnad eller en speciell placeringsort, utan kan vara ett begrepp, med samverkan och samutnyttjande som ledstjärna, med de större industrierna och gymnasieskolorna som huvudaktörer. De tankegångar som styrgruppen för utvecklandet av ett IUC har presenterat ligger väl i linje med det handlingsprogram som regeringen presenterat i budgetpropositionen under rubrikerna ''Fler företag och företagare'' (vad gäller teknikspridning, användande av informationsteknik i små och medelstora företag m.m.), och ''Kunskapslyft för arbete'' (vad gäller brist på välutbildad arbetskraft, utbildning i företag, utveckling av gymnasieskolans industriprogram m.m.). Ett eventuellt framtida IUC i västra Värmland kommer också att på ett mera effektivt och samlat sätt kunna utveckla samarbete med andra resurser i länet som ligger utanför regionen, som t.ex. Högskolan i Karlstad, ALMI, Länsarbetsnämnden, Länsstyrelsen, AmuGruppen AB m.fl. Vi vill att västra Värmland får statsmakternas stöd för att etablera ett industriellt utvecklingscentrum, IUC, enligt i motionen beskrivna och tidigare till Näringsdepartementet redovisade ambitioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett industriellt utvecklingscentrum i västra Värmland.
Stockholm den 24 januari 1995 Torgny Danielsson (s)