För att kunna leva upp till de tämligen beskedliga miljömål som riksdagen antagit, måste bilismen av idag omprövas. Vägtrafiken står för en mycket stor del av transportsektorns totala utsläpp, exempelvis 75% av koldioxidutsläppen och 73% av flyktiga kolväten.
Sverige har närmare fyra miljoner personbilar och därutöver ett stort antal lastbilar, bussar, motorcyklar, mopeder och arbetsredskap. Så gott som samtliga av dessa drivs idag på fossila bränslen, vilket inte är långsiktigt hållbart. Rio-konferensens stipulerande av en hållbar utveckling kräver att vi successivt lämnar de fossila bränslena bakom oss. Ett av flera intressanta alternativ är det eldrivna fordonet. I världen finns idag ungefär en miljon eldrivna fordon, varav ca 650 000 för materialhantering och ca 250 000 för fritidssysselsättning (golfbilar och liknande). I Sverige finns ca 10 000 eldrivna truckar, medan antalet eldrivna personbilar är helt försumbart.
I Kalifornien och åtskilliga andra amerikanska delstater måste alla biltillverkare som säljer mer än 35 000 nya bilar per år i staten, sälja minst 2% med nollutsläpp, så kallade ZEV (Zero Emission Vehicles). Kraven, som i praktiken innebär elbilar, skärps år för år och innefattar längre fram alla biltillverkare oavsett försäljningssiffror. De som inte når upp till den angivna kvoten tvingas till dryga böter.
Åtskilliga franska städer har förbjudit all innerstadstrafik som inte sker med elbil, för att minska de lokala luftföroreningarna. Franska staten har tillsammans med de två stora biltillverkarna Renault och Peugeot-Citroe n (PSA) startat ett projekt som gör att elbilen inte blir dyrare för konsumenten än motsvarande bensindrivna bil. 15 000 elbilar räknar enbart Renault med att sälja årligen.
Elbilen har många fördelar framför den konventionellt drivna bilen. Utsläppen från elbilen är obefintliga, och med en ren elproduktion blir också de totala utsläppen mycket låga. Eftersom en mycket stor del av biltrafiken sker i innerstaden finns det dessutom ett särskilt värde i att minska utsläppen direkt från fordonet. Vidare är det naturligtvis lättare att rena en stor energianläggning än hundratusentals små förbränningsmotorer. Elbilen är mycket tyst, och därmed kan man komma till rätta med bilismens bullerproblem. Den är därtill billigare i underhåll och har längre livslängd än den bensin- eller dieseldrivna motsvarigheten, p.g.a. ett betydligt lägre antal rörliga delar. Slutligen är den rena driftskostnaden mindre än en tiondel av den konventionella bilens, då elbilen förbrukar ström för i genomsnitt 60 öre per mil.
Nackdelarna har traditionellt varit ett högt inköpspris, dålig räckvidd och en låg topphastighet. Tack vare initiativ som de ovan nämnda har elbilsutvecklingen gått framåt mer de senaste fem åren än under de tidigare hundra. Prestanda blir nu alltmer adekvata -- räckvidder på upp till femton mil och toppfarter på över 100 km/h är standard på flera kommersiellt tillgängliga bilar. Laddningen tar kortare tid än förut och system för snabbladdning tas fram. Batterierna har blivit åtskilligt effektivare än de var för bara några år sedan och de miljöfarliga bly- och nickel-kadmium-batterierna är på väg ut. Som ett komplement till elbilen utvecklas alltfler elhybridbilar. Dessa drivs vanligen av en elektrisk motor, men har en hjälpmotor som kan kopplas in när elmotorn laddats ur. I vissa fall används hjälpmotorn för hård acceleration, i andra fall finns endast en bensindriven kupévärmare vilket i många länder räcker för att fordonet inte ska klassificeras som ett renodlat elfordon. Hybriden har vanligen en bättre räckvidd än elbilen, men betingar ett högre pris och är något mindre miljövänlig.
Utvecklingen i Sverige har gått trögt. Inga projekt motsvarande det franska (citerat ovan) har initierats, trots våra miljömål. Inte heller finns det någon lagstiftning som ens avlägset påminner om Kaliforniens Clean Air Act. Tvärtom har staten hittills snarare stjälpt än hjälpt den svenska elbilsmarknaden. Pionjärerna Clean Air Transport i Göteborg fick ett stort pris från Los Angeles för sitt elbilsprojekt, och lockade åtskilliga andra finansiärer. Projektet fick ändå läggas ner, när serieproduktion var mycket nära, eftersom svenska staten inte visade något intresse. Detta trots att projektet kunde ha gett åtskilliga arbetstillfällen i krisdrabbade Uddevalla, och gett Sverige ledningen på en snabbt växande marknad. Att CAT inte beviljades stöd är speciellt anmärkningsvärt när såväl Volvo som Saab fick stöd i miljardklassen för fabriker för konventionell biltillverkning -- fabriker som de snabbt lade ner och behöll pengarna för försäljningen av lokaler, etc.
1993 såldes närmare 100 elbilar i Sverige, medan försäljningen 1994 sjönk till ungefär en femtedel, trots att flera nya intressanta produkter kom på marknaden. Då det var lågkonjunktur båda åren kan inte skulden läggas på de dåliga tiderna, utan måste hamna hos statsmakten. Tidigt 1994 startade Nutek ett stort och mycket omskrivet elbilskonsortium, för att samordna upphandlingen av elbilar. Den gemensamma upphandlingen skulle, var det tänkt, ge bättre bilar med bättre garantier till ett lägre pris. Det skulle också ge elbilsförsäljningen en skjuts framåt, men resultatet har hittills blivit det rakt motsatta. Spekulanter på elbilar avvaktar konsortiets framförhandlade resultat, då en personbil och en lätt lastbil/minibuss kommer att utses. Den som sedan väljer att köpa dessa får förutom det framförhandlade priset och garantierna en rabatt från Nutek på 15 000 kronor för personbilen och 30 000 kronor för den större bilen. Den som väljer en annan elbil får inte någon sådan rabatt. Under våren 1995 kommer konsortiet att kora sina ''vinnare'', men de vinnande bilarna finns på marknaden tidigast maj 1996, förmodligen minst ett år senare. Mycket talar för att elbilsmarknaden fram tills dess i stort sett står still, och att flera elbilstillverkare och -försäljare tvingas upphöra med sin verksamhet.
Nutek har budgeterat för en försäljning genom konsortiet på 500 personbilar och 500 lätta lastbilar/minibussar, men idag har endast tecknats optioner på knappt 180 personbilar och 60 lätta lastbilar/minibussar. Det står dessutom spekulanterna fritt att när som helst tacka nej till elbilsköpet, vilket gör att den slutliga försäljningen genom konsortiet förmodligen blir än lägre -- även om möjligheten också finns att ''hoppa på'' erbjudandet utan att ha deltagit i konsortiet. Det senare är dock ett dumt tillvägagångssätt, eftersom man därmed inte får möjligheten att påverka valet av produkt, varför antalet tillkommande order förmodligen blir litet. Mot den bakgrunden vore det rimligt om Nutek gav ovan nämnda rabatter till alla köpare av elbilar, så länge de anslagna medlen räcker. Med nuvarande försäljning räcker de mycket långt.
Hittills har elbilen gynnats statligt endast genom att den befriats från accis, vilket i snitt innebär en mindre kostnad på 6 000 kronor. Elbilen bör gynnas ytterligare, bland annat genom momsbefrielse. Det gynnar framför allt privatkonsumenten, men också företagarna som inte kan ''lyfta'' hela momsbeloppet. Tjäntebilsförmånen måste ses över av många anledningar, vilket vi återkommer till i en särskild motion, och i översynen bör ingå att studera hur elbilen kan gynnas.
Vidare bör en miljöklass 0 eller 1/2 införas, för elbilar eller el- och elhybridbilar. I relevanta lagtexter måste begreppet elbil införas och förklaras -- de kommuner som idag exempelvis upplåter gratis parkering för elbilar kan formellt inte göra så eftersom lagtexten inte känner begreppet ''elbil''. En generös tolkning som gör att också elhybridbilar kan räknas in är att föredra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den med utgångspunkt i de i motionen anförda exemplen från Frankrike och Kalifornien finner vägar att gynna elbilen,1
2. att riksdagen beslutar införa begreppet elbil i relevant lagtext, med innebörden ''fordon som huvudsakligen framförs medelst elektriskt driven motor'',1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöklassning av elbilar,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tjänstebilförmånen och elbilar,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfördelning av NUTEK:s bidrag till elbilsköpare,
6. att riksdagen beslutar momsbefria fordon med tre eller flera hjul som huvudsakligen drivs medelst el.2
Stockholm den 23 januari 1995 Eva Goe s (mp) Elisa Abascal Reyes (mp)
1 Yrkandena 1-3 hänvisade till TU. 2 Yrkandena 4 och 6 hänvisade till SkU.