I nedanstående motion föreslår vi att regeringen ges uppdraget att utreda hur principen om ett solidariskt försäkringsväsende ska behållas och förstärkas när bland annat gentekniken ger ökad kunskap om risker hos olika människor. Försäkringsfrågornas internationella karaktär ställer samtidigt krav på att frågorna väcks inom EU.
Varje form av försäkring till liv eller egendom bygger på grundtanken om riskdelning. Principen ''en för alla -- alla för en'' har varit vägledande när olika försäkringssystem byggts upp.
Ändå finns i olika privata försäkringssystem allt mer av differentiering så att den försäkringstagare som löper hög risk tvingas till högre premier eller t o m i vissa fall inte ens har rätt att teckna en försäkring. Differentieringen finns sedan länge på trafikområdet, där ungdomar betalar högre premier än äldre försäkringstagare, helnyktra förare kan få rabatt på premien etc. Grundprincipen ''en för alla -- alla för en'' gäller inte heller alltid vid egendomsförsäkring. Den som bor i områden utsatta för större risk för inbrott eller annan förstörelse än andra kan tvingas att betala en högre premie.
Denna differentiering återfinns också i samband med pensions-och livförsäkringar. För att få teckna en livförsäkring måste du försäkra försäkringsbolaget om att du är frisk. När en kvinna tecknar en privat pensionsförsäkring måste hon betala en högre premie än en man i samma ålder. Detta beror självfallet på det väl kända faktum att risken/chansen att en kvinna blir äldre än en man är stor.
Särskilt allvarligt är att t ex skolförsäkringar inte gäller på lika villkor för alla barn. Ett barn med cystisk fibros, astma eller diabetes får sällan ut ersättning vid skada. Försäkringsbolagen hävdar att risken för att barnet ska drabbas av en olyckshändelse är större än för barn i gemen. Så ställs barn med de största behoven av försäkringsskydd utanför flera av de privata försäkringarna.
I dagens Sverige med ett väl utbyggt offentligt försäkringsskydd, som finansieras solidariskt och omfattar alla är differentieringen av försäkringarna allvarlig -- och direkt stötande när det som avser pensionsförsäkringar subventioneras kraftigt av skattebetalarna -- men inte lika dramatisk som om den enskildes trygghet enbart var beroende av privata försäkringar.
Det finns dock utvecklingstendenser som gör att samhället måste se med stort allvar på den ökande differentieringen av försäkringsväsendet:
I takt med det mycket framgångsrika arbetet att knäcka människans genetiska kod i det s k HUGO-projektet ökar möjligheterna att upptäcka människors risker att få olika sjukdomar. Det gör det också möjligt att grovt bedöma en enskild människas livslängd. Modern forskning bedömer att det finns cirka 5.000 ärftliga sjukdomar. Många visar sig först sent i livet. Däribland finns Alzheimers sjukdom och Parkinssons sjukdom. Försäkringsbolagen har redan nu börjat intressera sig för gentekniken, som kan bidra till bättre riskbedömningar.
Det finns all anledning att bejaka de positiva tillskott till människans kunskap som en avancerad genteknik kan ge, men det är samtidigt angeläget att samhället i tid analyserar om kunskapen i sig kan bära frö till ökade orättvisor och skaffar sig instrument för att möta dem. De tendenser som hittills visats inom försäkringsväsendet nationellt och internationellt visar på stora risker för ökade orättvisor, där den som har en positiv prognos på olika områden kan skapa sig ett gott försäkringsskydd, men den som inte har samma goda förutsättningar kan råka allvarligt illa ut.
Risken att de svenska försäkringsbolagen tvingas anpassa sig till en ökad internationell differentiering förstärks av den fria rörligheten för tjänster inom EU.
Om inte gemensamma regelverk skapas för försäkringsväsendet finns det därmed än större risk att försäkringsbolagen med eller mot sin vilja tvingas till ökad selektering och minskad solidaritet i försäkringssystemen.
Utvecklingen av försäkringsbranschen sätter ytterligare de offentliga försäkringarnas roll i fokus. De svenska socialförsäkringarna är nu föremål för översyn. Starka krafter agerar för att stora delar av de offentliga försäkringarna ska föras över till privata och frivilliga försäkringar. Svårigheterna att i ett selekterat försäkringssystem bygga in grundprincipen om det solidariska ansvaret bör vägas in vid en slutlig utformning av de svenska socialförsäkringarna.
Samtidigt är det angeläget att regeringen redan nu tillsammans med försäkringsbranschen analyserar konsekvenserna av den ökade kunskap om människan som gentekniken ger och nationellt och internationellt tar erforderliga initiativ för att bevara och förstärka grundprincipen ''en för alla -- alla för en'' också i de privata försäkringarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäkringssystemets grundprincip om gemensam finansiering,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av försäkringsväsendet inom EU,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att konsekvenserna av ökad riskdifferentiering bör beaktas vid sjuk- och arbetsskadeberedningens analys av det framtida offentliga försäkringsväsendet.1
Stockholm den 20 januari 1995 Inger Lundberg (s) Berit Löfstedt (s) Mariann Ytterberg (s)
1 Yrkande 3 hänvisat till SfU.