I Regeringens proposition 1994/95:100 föreslås en besparing på 50 Mkr på anslaget F 5. Rymdverksamhet. Nedskärningen innebär att staten anser sig inte kunna ta regionalpolitiskt ansvar för en rymdverksamhet som geografiskt är placerad på två orter. Konsekvensen blir att en översyn av rymdverksamheten måste göras.
Rymdverksamheten bedrivs i huvudsak i Esrange som är beläget i Kiruna kommun. Det vore en naturlig utveckling att även ledningen flyttade närmare denna verksamhet. Eftersom Rymdbolaget får mindre resurser så vore det minst skadliga för den framgångsrika forskningen att renodla ledningsfunktionen genom att flytta huvudkontoret från Solna till Kiruna.
I Esrange, Kiruna, finns den huvudsakliga forskningsverksamheten och där finns också framtidspotentialen. I Kiruna finns komparativa fördelar i form av högskoleutbildning i rymdteknologi och utvecklingsprojekt såsom miljödatacentrum samt ett starkt lokalt intresse och engagemang för att utveckla miljö- och rymdforskningen. I nära anknytning till Esrange finns IRF (Institutet för rymdfysik) som har sitt huvudkontor i Kiruna kommun.
Den successivt utvecklade vetenskapliga högteknologiska miljön och ny kommunikationsteknik har också skapat en god lokal kompetens som kan bereda väg för ökad användning av informationsteknik. Ett exempel är lantmäteriet som använder ett geografiskt informationssystem. Sålunda har kommersiella och offentliga tjänsteproducerande företag, verksamma inom i huvudsak administrativ databehandling, etablerats i Kiruna.
Eftersom Esrange bedriver avancerad och intressant rymdforskning har man inga problem med att rekrytera kompetenta och kvalificerade medarbetare.
Sedan mitten av århundradet har rymdforskningen och till denna anknutna verksamheter och tillämpningar steg för steg blivit av allt större betydelse, inte minst arbetsmarknadsmässigt. Avgörande för såväl miljö- som rymdforskningsverksamheten i Kiruna har varit den höga latituden, den orörda naturen och den successivt utvecklade vetenskapliga miljön. Det finns naturliga fördelar att bedriva rymdverksamheten i glesbygd som inte bör begränsas av att huvudkontoret, d.v.s. ledningen, är stationerad i Solna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att flytta Rymdbolagets huvudkontor från Solna till Kiruna.
Stockholm den 23 januari 1995 Siv Holma (v)