Den pågående maringeologiska kartering som f.n. utförs av Sveriges Geologiska undersökning (SGU) är viktig ur främst miljlöövervakningssynpunkt och för att Sverige skall leva upp till ett antal internationella konventioner som vi anslutit oss till.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen (bil. 13) att den maringeologiska undersökningsverksamheten skall upphöra och att SGU:s undersökningsfartyg skall säljas. Det är mycket olyckligt om dessa förslag förverkligas.
Regeringen motiverar nedläggningen av den maringeologiska verksamheten med att den i huvudsak är en inventering av landets marina sand- och grusresurser. Regeringen framhåller dessutom att man av miljöskäl har en mycket restriktiv hållning till marin sand- och grusutvinning.
Denna motivering tyder på att regeringen är felinformerad om huvudmotivet till att Sverige bedriver en systematisk maringeologisk undersökningsverksamhet av landets kontinentalsockelområde.
Miljökontroll
Ett viktigt underlag för dagens miljödebatt är botten- sedimentens betydelse som mottagare av föroreningar och den roll sedimenten har som potentiella föroreningskällor långt efter det att utsläppen upphört. Förekomsten och spridningen i sedimenten av över hundra miljögifter och grundämnen undersöks numera inom ramen för det miljökemiska program som ingår i den maringeologiska kartläggningen vid SGU.
Undersökning av sedimenten i den marina miljön har utvecklats till ett av de viktigaste verktygen för miljökontroll. Detta till följd av att de miljögifter människan sprider omkring sig förr eller senare hamnar i havet och lagras i bottensedimenten. Dessa utgör därmed ett miljöhistoriskt arkiv ur vilket man kan avläsa hur miljön har varit och är, och åt vilket håll utvecklingen går.
Internationella konventioner
Under hösten 1994 har FN:s havsrättskonvention trätt i kraft. Konventionen är det mest omfattande internationella avtalet någonsin med sin 320 artiklar inom samtliga områden som berör havet. Sverige är en av alla de stater som ratificerat avtalet. Andra konventioner som berör havsmiljön är Pariskonventionen, Oslokonventionen, Londonkonventionen, Helsingforskonventionen och Agenda 21.
En förutsättning för ett effektivt skydd och nyttjande av det egna havsområdet, bl.a. i enlighet med berörda konventioner, är att varje land har kunskap om sin ekonomiska zon och kan bedriva en effektiv miljökontroll inom denna. Detta i sin tur förutsätter att havsbottnarna blir undersökta och kartlagda.
Avvecklas den maringeologiska karteringen i enlighet med regeringens förslag kommer kunskap att saknas för 85 % av Sveriges havsbottenområden. Detta kommer i sin tur att starkt påverka Sveriges möjligheter att genomföra en bred och effektiv miljökontroll i enlighet med alla de konventioner om havsmiljön som vi ställt oss bakom. Det kommer också att innebära att Sverige blir den enda kuststaten i Europa (Baltikum delvis undantaget) som inte bedriver kartläggning av de geologiska/sedimentologiska förhållandena inom sitt havsområde, liksom ett av de få länderna i i-världen.
På både kort och lång sikt kommer en nedläggning av denna verksamhet att få negativa ekonomiska konsekvenser, eftersom kommande beslut i sådant fall måste tas med bristfälligt beslutsunderlag och därmed riskerar att bli mindre effektiva. Kostnaden för karteringen av havsbottnarna är mycket små i jämförelse med vad som t ex satsas på Östersjöns hotade miljö.
Väldokumenterat behov
Olika myndigheter som t.ex. Naturvårdsverket, Fiskeri- styrelsen/Fiskeriverket, Boverket och ÖB har i olika sammanhang uttalat ett mycket starkt stöd för och betonat vikten av den maringeologiska karteringsverksamheten. Även riksdagen har vid ett flertal tillfällen agerat i frågan och anslagit medel för att öka takten i verksamheten och för att inköpa ett särskilt forskningsfartyg för ändamålet. Riksdagen har fastställt en målsättning om att den svenska kontinentalsockeln skall vara färdigkarterad senast år 2050.
Ny teknik
Under perioden 1989--92 har den maringeologiska verksamheten byggts ut för att svara mot de av riksdagen uppsatta målen.
Den maringeologiska verksamheten har medverkat i utvecklingen och investerat i ett ultramodernt datorbaserat karteringssystem för insamling, bearbetning, lagring och presentation av maringeologisk information, vilket innebär att man idag genomför arbetet med helt digitala och interaktiva arbetsmetoder. Det datorbaserade systemet utgör tillsammans med det högteknologiska undersökningsfartyget, S/V Ocean Surveyor (inköpt 1989), ett av världens modernaste system för denna typ av undersökningsverksamhet.
Avslutning
Regeringens förslag innebär stort resursslöseri och raserar riksdagens intentioner och det mångåriga arbete som nedlagts för att åstadkomma en rimlig maringeologisk karteringstakt av Sveriges havsområden och målsättningen med det av riksdagen införda miljökemiska sedimentprogrammet.
Det är därför av största vikt att det maringeologiska karteringsprogrammet kan fortsätta enligt tidigare fastlagd målsättning och att SGU:s forskningsfartyg inte säljs.
Med hänvisning till anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fullföljande av det maringeologiska karteringsprogrammet.
Stockholm den 24 januari 1995 Elving Andersson (c) Per-Ola Eriksson (c)