Bakgrund
Statens kostnader för bankkrisen är enligt Bankstödsnämnden 65 miljarder kronor. De banker som huvudsakligen fått stöd är Nordbanken, Gota Bank och Sparbanken. Gota Banks affärer var så usla att banken övertogs av staten och den ingår nu i Nordbanken. Delar av de 65 miljarderna kommer att kunna återvinnas eftersom de två avknoppade fastighetsbolagen Retrieva och Securum kan sälja av sitt gigantiska fastighetsbestånd allteftersom konjunkturen hämtar sig inom fastighetssektorn.
Till den summa som direkt betalats ut måste läggas de ökade kostnader som alla låntagare och de minskade intäkter som alla sparare fått vidkännas på grund av ett alltför stort räntegap. Oberoende bedömare anger summan till ungefär lika stor som stödet -- alltså 65 miljarder kronor.
I en motion ''om bankkrisen och bankakuten'' (1992/1993) från Vänsterpartiet ställde vi, medan bankkrisen var som värst, upp ett antal hårda krav som vi ansåg borde verkställas. Bl.a. var det självklart att i möjligaste mån kräva återbetalning av stödet, men dessutom krävde vi att bankerna inte skulle få möjlighet att öka sitt räntegap utan bankernas tillfrisknande skulle i stället få gå något mera långsamt. Tyvärr blev inte våra krav tillgodosedda utan bankerna kunde öka sitt räntegap och sina avgifter så gott som ohämmat.
Överhettningen under 80-talet och bankernas huvudlösa agerande skapade redan då en hel del problem då hyrorna gick i höjden, speciellt på kontorsfastigheter. Byggvarukostnaderna steg dessutom snabbt. När sedan bankkrisen bröt ut gjorde de höga räntorna att efterfrågan på konsumtionsvaror minskade och investeringarna försvårades.
Hur skall återbetalningen ske?
Genom de garantier som staten var tvingad att ge för att hålla bankerna under armarna kan inte en återbetalning endast beröra de banker som har fått direkt penningstöd. Det måste även gälla banker som Handelsbanken och SE- banken.
Som sagts ovan anser oberoende bedömare att bankerna tjänat 65 miljarder kronor på ökade räntemarginaler. Vänsterpartiet anser att en återföring av 1--3 miljarder kronor av dessa vinster kan göras under det närmaste budgetåret. Regeringen bör komma med förslag.
Dessutom bör en utredning göras för att se om man kan förhindra bankerna att trolla bort sina vinster genom förlustavdrag på sina dåliga fastighetsaffärer. Regeringen bör tillsätta en sådan utredning.
Öka konkurrensen
När nu staten ofrivilligt har ökat sitt bankinnehav bör man också använda sig av detta redskap. Vi har svårt att förstå varför regeringen är en så passiv ägare av Nordbanken. Här finns goda möjligheter att genom Nordbankens styrelse sätta igång ett räntekrig genom att sänka utlåningsräntan med 1 till 2 procent.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur stor del som kan inbetalas till statskassan av de vinster bankerna haft genom statens garanti,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om bankernas förlustavdrag på fastigheter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användandet av Nordbanken i konkurrenshöjande syfte.
Stockholm den 24 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Lennart Beijer (v) Per Rosengren (v)