De förslag till insatser inom arbets- och näringspolitiken som föreslås i budgeten syftar i hög grad till att öka intresset för nyföretagande. Här krävs en bred mobilisering och olika former för nyföretagande. Den kooperativa organisationen tar till vara människors resurser, vilja till samverkan och kreativitet. Den spelar därför en viktig roll för att mobilisera enskilda människors kreativitet.
Mycket talar för att den kooperativa företagsformen kan komma att spela en viktig roll i nybildningen av företag. En viktig förutsättning är dock att företagsformen ges likvärdiga villkor med aktiebolagen bland annat vad gäller möjligheterna att få tillgång till riskvilligt kapital.
Kooperativa företag och föreningar har normalt ekonomisk förening som företagsform. Den ekonomiska föreningen är en brett användbar företagsform, som dock inte är lika känd som aktiebolagsformen.
Föreningen kännetecknas av en demokratisk struktur utifrån principen en medlem -- en röst. Företagsformen ställer inte krav på minimikapital. Däremot måste en ekonomisk förening ha minst tre fysiska eller juridiska personer som medlemmar. Den ekonomiska föreningen som är en juridisk person beskrivs som en personassociation till skillnad från aktiebolaget som är en kapitalassociation. Oavsett om lagen om ekonomisk förening inte ställer formella krav på ett bestämt minimikapital finns det ofta behov av en kapitalinsats av varierande storlek för att föreningen skall kunna bedriva en aktiv affärsverksamhet.
De ekonomiska föreningarna diskriminerades när riksdagen i december 1992 beslutade om de s.k. nyföretagarlånen från Industri- och Nyföretagarfonden. Näringsutskottet avstyrkte då utan motivering förslag om att lånen skulle omfatta ekonomiska föreningar. Av Nuteks broschyr Ekonomiska stöd till nya företag, nov 1994 framgår också att nyföretagarlån endast ges till verksamhet som startas i form av aktiebolag.
I april 1994 gjorde riksdagen ett enhälligt uttalande, som bör utgöra tillräcklig grund för en likvärdig behandling av den kooperativa företagsformen:
Det är helt oacceptabelt om statsmakterna genom utformning av regelsystem som missgynnar den kooperativa företagsformen åstadkommer en styrning bort från denna företagsform. Riksdagen bör genom ett uttalande till regeringen klarlägga att de kooperativa företagen skall behandlas likvärdigt med andra företag.
Vi anser det angeläget att uttalandet följs upp av att riksdagen slår fast att rätten till nyföretagarlån skall ges de kooperativa företagen på samma villkor som aktiebolagen.
Detta ligger också i linje med EU:s regler om konkurrensneutralitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kooperativa företag skall kunna erhålla nyföretagarlån från Industri- och nyföretagarfonden.
Stockholm den 20 januari 1995 Inger Lundberg (s) Nils Göran Holmqvist (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Håkan Strömberg (s) Helena Frisk (s)