Fyrklöverregeringen vidtog en rad åtgärder för att förbättra förutsättningarna för svenskt näringsliv. Inte minst de åtgärder som vidtagits för att främja de små företagens verksamhet är av stor betydelse. Skall Sverige växla in på ett nytt spår mot tillväxt och framtidstro är det av största betydelse att småföretagen får en framskjuten prioritering.
Det är dock en grupp av entreprenörer som oftast hamnar mitt emellan olika system, nämligen innovatörerna. Denna grupp har en mycket stor betydelse för produktutveckling och industriell förnyelse.
Den tekniska forskningen och utvecklingen har haft och har en relativt god renässans i vårt land, vilket är mycket positivt. När det sedan gäller den tekniska utvecklingen, som enskilda personer och uppfinnare bedriver, är denna del klart understimulerad med ett begränsat idé- och projektflöde som följd.
Beträffande uppfinningar så är det väl bekant att det tar lång tid att utveckla en idé till en marknadsfärdig produkt. Först när man vet vad som kan säljas, till vilket pris m m, är det det dags att starta företag. Ett nystartat eller litet företag kan inte låna pengar för långsiktig produktutveckling. Därför måste det finnas andra offentliga insatser för att överbrygga den utvecklingstid som det tar ifrån idé till produktion.
Bildande av innovationscentrum
Under våren 1993 beslutade riksdagen efter en centermotion att regeringen skulle utreda och lägga fram förslag till åtgärder för att stödja uppfinnare och innovatörer. Efter utförd utredning -- den s k Innovationsutredningen -- lade regeringen våren 1994 fram ett förslag om inrättande av en stiftelsebenämnd Innovationscentrum. Riksdagen beslutade också i enlighet med utredningens förslag. Denna stiftelse skulle ha till uppgift att stödja innovationer och innovationsfrämjande åtgärder och tillfördes 500 miljoner kronor i en fond. Dessa medel skulle fördelas under en 10- årsperiod.
Verksamheten i Stiftelsen Innovationscentrum kommer enligt budgetpropositionen att samverka med NUTEK. Det är då väsentligt att uppfinnarna och innovatörerna får det stöd och den hjälp som var avsikten med inrättandet av Stiftelsen.
En viktig part i innovationsarbetet är Svenska Uppfinnarföreningen SUF. De bedriver en viktig verksamhet med rådgivning, utbildning och information till uppfinnare och innovatörer. De har också en decentraliserad organisation med 24 regionala rådgivare ute i landet. De finansierar sin verksamhet med bl a statliga anslag, som för budgetåret 1994/95 är 6 miljoner kronor. Vi förutsätter att minst motsvarande anslag kommer att utgå under nästa budgetår.
För övrigt bör de fortsatta innovationsbefrämjande åtgärderna i övrigt inriktas på att:bidra till förnyelse och tillväxt genom att vårda och utveckla kreativiteten hos uppfinnarna genom rådgivning och utbildning samt personlig service i olika nätverk.stimulera en mångfald av idéer och uppfinningar som är en förutsättning för att så många bärkraftiga nya projekt som möjligt skall formuleras. Detta sker bl.a. genom professionell rådgivning,bidra till att fler idéer kommer fram till marknaden genom aktiv rådgivning och utveckling av entreprenörsskap samt företagskontakt och samverkan,samverka med andra nationella och internationella organisationer för att öka kunskapen om uppfinnandets betingelser och effektivisera innovationsarbetet.
Utöver ovan redovisade åtgärder är det väsentligt att också stimulera till ytterligare innovationskapital. Regeringen har i budgetpropositionen aviserat att man kommer att lägga fram ett förslag om riskkapitalavdrag. Vi förutsätter att denna reform även skall innefatta uppfinningar och innovationer,
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av befrämjande åtgärder för uppfinnares och innovatörers verksamhet.
Stockholm den 23 januari 1995 Kjell Ericsson (c) Lennart Brunander (c) Lennart Daléus (c) Marie Wilén (c) Birgitta Carlsson (c) Kerstin Warnerbring (c) Sivert Carlsson (c) Roland Larsson (c)