Innehåll
1
Konkurrenskraft för Sverige2 1.1
Inledning2 1.2
Den fria ekonomin är välfärdens grund3 1.3
Den ekonomiska politiken3 2
Återställarna hotar näringsklimatet4 2.1
Sämre konkurrenskraft med högre skatter4 2.2
Regleringar försämrar konkurrenskraften5 3
Fler företag måste få växa6 3.1
Småföretagens villkor blir allt viktigare6 4
Renässans för företagande7 4.1
Snabb förbättring efter 19917 4.2
Stöd för nya och växande företag8 4.2.1
Beslut för ett bättre företagsklimat8 4.2.2
Åtgärder för startfasen9 4.2.3
Åtgärder för växande företag9 5
Stärk drivkrafterna för företagande10 5.1
Höga skatter minskar drivkrafterna10 5.2
En ändamålsenlig lagstiftning12 5.3
Ompröva skadliga regleringar13 5.4
Privatiseringar öppnar nya möjligheter13 5.5
Underlätta för nya idéer14 6
En politik att bygga vidare på14 6.1
Inför riskkapitalavdrag15 6.2
Aktivera Avregleringsdelegationen15 6.3
Minska uppgiftsskyldigheten15 6.4
Fler anbudsupphandlingar15 6.5
Uppmuntra småföretagandet16 6.6
Obeståndsfrågor16 7
Hemställan17
1 Konkurrenskraft för Sverige 1.1 Inledning
Sedan flera decennier har det svenska näringslivet saknat de förutsättningar som krävs för att det skall kunna expandera och skapa nya arbetstillfällen. Mellan 1970 och 1991 föll Sverige från tredje till fjortonde plats i statistiken över OECD:s rikaste länder och har i dag passerats av Storbritannien.
Sedan 1970 har antalet människor i det privata näringslivet minskat med 500.000. Samtidigt har de som har sin inkomst från offentliga medel nära fördubblats i antal. Näringslivets försörjningskvot har ökat från 0,84 till 1,82, vilket framgår av nedanstående tabell. Sveriges försörjningskvot är därmed betydligt mer ofördelaktig för företagandet jämfört med konkurrentländernas.
Försörjningskvoten (1000-tal personer)
1970 1980 1990 1992 1993
Offentlig sektor 766 1 183 1 298 1 314 1 269 Ålderspension 947 1 362 1 533 1 569 1 575 Arbetslösa 59 84 69 214 356 Bidragsjobb 69 121 140 239 262 Förtidspension 188 281 354 383 403 Sjukskrivna 262 274 289 164 153 Föräldralediga 28 75 157 173 143
Summa 2 319 3 380 3 840 4 056 4 161 Privat sektor 2 763 2 553 2 670 2 491 2 289 Försörjningskvoten 0,84 1,32 1,44 1,63 1,82 (Källa: SAF:s strukturrapport 1995)
Varje anställd i det privata näringslivet måste alltså, förutom sig själv, över skattsedeln försörja 1,82 personer. Motsvarande kvot för Frankrike är 1,26, Tyskland ca 1,0, USA 0,67 och Japan 0,11. Uppställningen visar inte att människor i Sverige arbetar för lite, däremot pekar den på obalansen mellan en alltför stor offentlig sektor och en mycket liten privat sektor.
Politiken har alltför mycket inriktats på att fördela välfärd snarare än på att förbättra förutsättningarna för att skapa växande resurser. Alltför få mindre företag har haft kraft att växa sig stora. Viljan till politisk kontroll över näringslivet och ekonomin har verkat konserverande på företagsstrukturen. Sverige lever i hög grad på samma företag och branscher som för 50 år sedan.
Konkurrensen om mänskliga resurser har drivit upp lönenivåerna, stundom orsakat överhettning i ekonomin och drivit på inflationen. Konkurrensen om kapital har resulterat i höjda räntenivåer och trängt ut privata investeringar. Det exceptionellt höga skattetryck som finansieringen av den offentliga verksamheten och transfereringssystemen kräver har drabbat företagens lönsamhet, pressat ner soliditeten och gjort dem sårbara i lågkonjunktur. En arbetsrätt anpassad för offentlig sektor och storföretag har försvårat flexibilitet och småföretagens överlevnadsförmåga.
Ränteläget och den låga avkastningen på arbetande kapital efter skatt har gjort att det i ungefär 25 års tid varit mer lönsamt att placera pengar på banken eller i obligationer än i företagsinvesteringar. Det har lett till brist på riskkapital, vilket tvingat staten att göra särskilda insatser för riskkapitalförsörjningen. Den naturliga vägen för riskkapitalförsörjning genom hushållens sparande har stängts genom ett skattesystem som inte gjort det attraktivt att investera i nya företag.
Att det samlade näringsklimatet varit bristfälligt visas av att investeringsströmmarna under lång tid gått ut från Sverige och i stället givit upphov till arbeten och välfärd utomlands. Bara sedan början på 1980-talet har i storleksordningen 240 miljarder kronor netto flödat ut från landet. Gapet mellan utländska direktinvesteringar i Sverige och svenska direktinvesteringar utomlands växte hela 1980- talet och var 1990 uppe i hela 70 miljarder kronor.
Den tredje vägens politik eroderade företagsklimatet i Sverige. Det är först under de två senaste åren Sverige fått ett nettoinflöde till följd av investeringar.
1.2 Den fria ekonomin är välfärdens grund
Den svenska välfärden har byggts på den fria ekonomins grund. Den ekonomiska tillväxten kom igång på allvar efter 1800-talets liberala systemskifte med avregleringar av arbetsmarknaden, modernisering av samhällets strukturer, breda utbildningssatsningar och ett växande utbyte med omvärlden som gav svenska företag kontakt med marknader och tillgång till internationellt kapital. Detta tillsammans med kapitalismen, det enskilda ägandet av produktionsmedlen, gav människor motiv för arbete och utveckling och Sverige förutsättningar för stark ekonomisk framgång.
1800-talets framgångsrecept visar vikten av att politiskt skapa goda incitament för ekonomisk utveckling. De länder vars ekonomier har utvecklats bäst i världen har alla en gemensam tilltro till marknadsekonomi och fri konkurrens.
Fri handel och den därmed följande internationella konkurrensen ger förutsättningar för växande välstånd för alla länder. Genom frihandeln utnyttjas såväl naturgivna som förvärvade komparativa fördelar effektivast. Det nyligen ratificerade GATT-avtalet beräknas t.ex. ge välfärdsvinster på upp till 500 miljarder USD.
Respekten för det enskilda ägandet, konkurrensen och den fria handeln är fundament för den moderata näringspolitiken.
1.3 Den ekonomiska politiken
En god näringspolitik måste baseras på en stram finanspolitik, som ger förutsättningar för låga räntor och låg inflation. Näringspolitiken måste därför ses mot bakgrund av den förda ekonomiska politiken.
Statsskulden beror inte på att skatterna är för låga, utan på att tillväxten varit för låg vilket resulterat i låga inkomster. Statens utgifter har varit för höga i förhållande till ekonomins storlek, vilket tvingat fram höga skatter som skadat växtkraften i ekonomin. Vi moderater lade så sent som i november fram ett program omfattande ca 85 miljarder kronor i budgetförstärkningar. Ca 74 av dessa är utgiftsminskningar. I vår ekonomisk-politiska motion lägger vi fram ytterligare förslag till besparingar.
De nu av Socialdemokraterna föreslagna och med stöd av vänstern beslutade skattehöjningarna på företagande och produktion ödelägger det konkurrenskraftiga skatteklimat som Sverige utvecklat. Alla skatter betalas ytterst av hushållen. De nya skatterna begränsar människors konsumtionsmöjligheter, och krav på kompensation genom löneökningar kan komma att ställas. När regeringens skattepolitik börjar ge effekt löper Sverige risken att inflationen skall ta fart igen.
Det finns inga genvägar ur krisen. Bara genom en expansion av det privata näringslivet kan fler jobb skapas och arbetslösheten bekämpas. Vi måste få större möjligheter för företagande. Drivkrafterna för arbete och risktagande måste förbättras.
Den nyligen presenterade NBER-rapporten ''Välfärdsstat i omvandling'' (SNS 1995), som ur ett amerikanskt perspektiv beskriver bakgrunden till Sveriges ekonomiska problem, anger att det finns flera belägg som tyder på att den svenska välfärdsstaten skapar negativa arbetsincitament. Men inte enbart möjligheterna till ett ökat företagande har rubbats av detta. NBER-rapporten visar också att kostnaderna för trygghetssystemen varit mycket högre i Sverige än i andra länder, vilket bidragit till att föröda statens ekonomi, skapa höga räntor och därmed försämra möjligheterna till företagande.
Om vi i framtiden skall lyckas undvika att tvingas konkurrera med hjälp av låga löner och låga miljökrav, måste välståndet byggas på produktion med högt kunskapsinnehåll och hög grad av kundanpassning. För att kunna försvara höga löner måste den svenska arbetskraften vara välutbildad, ha starka drivkrafter för arbete och utveckling samt vara öppen för förändringar. Vägen till varaktig konkurrenskraft går också över ett konkurrenstryck som driver fram en återkommande förnyelse i företagen och av företagsstrukturen.
2 Återställarna hotar näringsklimatet
Den socialdemokratiska politiken efter maktövertagandet har visat sig vara tom på egna idéer och visioner. I stället har politikens innehåll kommit att präglas av återställare, det vill säga att beslut från den borgerliga regeringens tid har rivits upp och förhållandena har återgått till det som gällde innan.
När det gäller näringspolitiken är det främst återställandet av förändringarna på det arbetsrättsliga området som drabbar möjligheterna att driva företag. Men även uppskjutandet av genomförandet av den fria elmarknaden drabbar företagen, liksom stoppet av vidare privatiseringar.
Konsekvenserna kommer gradvis att bli uppenbara, även om de negativa effekterna på kort sikt kommer att döljas av den kraftiga konjunkturella uppgången i världsekonomin. När gamla regleringar ligger kvar och avregleringar tas tillbaka försämras hela ekonomins anpassningsförmåga med ökad stelhet och minskad moderniseringskraft som ofrånkomlig konsekvens. Genom minskad valfrihet och sämre konkurrens riskerar vi att få nya kostnadskriser i monopolsystem som aldrig kommer att kunna motsvara marknadens krav.
2.1 Sämre konkurrenskraft med högre skatter
Varje enskild skatt måste vara konkurrenskraftig för att Sverige framgångsrikt skall kunna hävda sig. Den borgerliga regeringen sänkte skatterna på företagande och produktion med 40 miljarder kronor, varav ca 15 miljarder kom de små företagen till del. Regeringens återställarpolitik på skatteområdet kommer att ödelägga det system för bolagsbeskattning som OECD hävdat vara ett av Europas mest konkurrenskraftiga.Beskattningen av arbete höjs med 30 miljarder kronor. Bl.a. höjs arbetsgivaravgiften med 6,3 miljarder kronor.Beskattningen av företagande och kapitalbildning ökas med nästan 12 miljarder kronor, bl.a. införs dubbelbeskattning av riskvilligt kapital.Skatten på kapital höjs också via höjda fastighetsskatter på sammanlagt 6 miljarder kronor. Den allmänna fastighetsskatten höjs med 1,5 miljarder kronor. Fastighetsskatter, i praktiken förmögenhetsskatter på arbetande kapital, på 4,5 miljarder kronor införs på industribyggnader, kommersiella lokaler, skogs- och jordbruksfastigheter.Vissa produktionsskatter på näringslivet höjs med 1,5 miljarder kronor.Momsen på bl.a. restaurangbesök höjs med 1,1 miljarder kronor.
Lika allvarligt är att udden i regeringens skattehöjarpolitik medvetet riktas mot den privata sektorns konkurrenskraft.
Genom att straffbeskatta det kapital som skall bygga det växande Sverige slår regeringen mot förutsättningarna för växande investeringar för nya arbeten. Varje år sedan 1974, med undantag av 1993, har det lönat sig bättre att spara på bank eller i obligationer än att investera i svenska företag. Med regeringens skattehöjarpolitik kommer det att bli så igen.
2.2 Regleringar försämrar konkurrenskraften
En alltför stor del av ekonomin har hamnat vid sidan av full internationell konkurrensutsättning. Att öppna tidigare stängda marknader för konkurrens bidrar till att våra skattepengar används effektivare. Avreglering ger också nya marknader för framförallt tjänsteföretag, marknader som av politiska skäl varit stängda. Avregleringar av regelsystemen är därför nödvändiga för att underlätta för nya och växande småföretag.
Under den förra mandatperioden beslutades att elmarknaden skulle avregleras. I framtiden bör produktion och försäljning av el ske i full konkurrens. Små och medelstora konsumenter skall kunna välja elleverantör och därmed möjliggörs kundanpassade leveransvillkor. Dessvärre har den nytillträdda regeringen skjutit upp denna nödvändiga reformering av elmarknaden. I en speciell kommittémotion om energipolitiken behandlar vi detta närmare.
Under förra mandatperioden genomfördes en spridning av ägandet i flera stora statliga företag. Privatiseringen av statliga företag ökar utvecklingskraften i dessa, breddar riskkapitalmarknaden och minskar statsskulden. Genom att skapa möjligheter för lägre räntenivåer är privatiseringar bra för hela näringslivet. Enligt de besked som nu givits från regeringen kommer privatiseringsarbetet att avstanna. Enligt vår mening bör regeringen snarast ändra uppfattning i denna fråga och redovisa hur privatiseringsarbetet skall fortskrida. I den moderata partimotionen om spridande av ägandet har vi redovisat våra förslag.
Den borgerliga regeringen påbörjade arbetet med att avreglera arbetsmarknaden. Möjligheten till prov- och visstidsanställning förlängdes, turordningsreglerna reformerades och enmansföretagen skyddades mot blockader. Den återställarpolitik som nu bedrivs på arbetsmarknaden, en återgång till en rigid arbetsrätt i kombination med höjda löneavgifter och skatter, kommer ofrånkomligen att begränsa framväxten av nya arbeten. Risken att Sverige drabbas av permanent hög arbetslöshet ökar. Den moderna tidens krav på anpassningsförmåga och flexibilitet, både i människors vardag och i ekonomin, kan inte kombineras med stelbent regleringspolitik.
De tidigare beslutade förändringarna i arbetsrätten bör mot bakgrund av detta skyndsamt återinföras. I den moderata partimotionen ''Förutsättningar för nya arbeten'' har vi redovisat våra förslag rörande arbetsmarknadspolitiken.
3 Fler företag måste få växa
Svensk ekonomisk politik har sedan decennier varit inriktad på att skapa tillväxt genom de stora befintliga industriföretagen. Olika regleringar stängde inne pengarna i Sverige. Skattesystemet stängde i sin tur inne pengarna i storföretagen. Det privata sparandet har socialiserats med följd att en större andel investeringsbeslut centraliserats till politikerna. Instängningen av kapital i storföretagen och Sveriges dåliga förmåga att attrahera utländska investeringar på grund av de höga skatterna gjorde att små- och nyföretagandet samt utländska investeringar spelade en liten roll för tillväxten.
Småföretagen upplevdes snarare som ett problem. Deras beslut var decentraliserade och gick inte att styra och påverka i samma utsträckning som storföretagens. Skatte- och regelsystem utformades för att passa de krav och problem som Socialdemokraterna uppfattade i kontaktytan mellan staten, samhället och de stora företagen. En följd av detta blev att dessa system inte passade de små företagens villkor. Genom sin förmåga till anpassning sökte dessa emellertid vägar att gå runt skatter och regler. I försöken att hindra detta gick Socialdemokraterna så långt att småföretagandet kvävdes, vilket fick till följd att färre företag startades och färre företag växte.
Ovanstående utveckling har bl.a. fått till följd att nystartandet av industriföretag stadigt sjunkit de senaste 50 åren. Nyetableringen av industriföretag ligger nu under en procent av den totala företagsstocken jämfört med nivåer på över fyra procent för 50 år sedan. Ett annat märkbart resultat av denna utveckling är att den svenska företagsstrukturen är timglasformad. Fortfarande domineras näringslivet av en handfull industriföretag. Dessa företag har nästan alla det gemensamt att de grundades kring sekelskiftet. I botten av timglaset finns ett större antal småföretag inom både tillverknings- och tjänstesektorn, men alltför få av dessa har fått möjlighet att växa och sysselsätta flera.
3.1 Småföretagens villkor blir allt viktigare
De svenska storföretagen blir allt mindre svenska. 1965 hade de 40 största svenska företagen dubbelt så många anställda i Sverige som utomlands. 1984 var de utlandsanställda ungefär lika många som de anställda i Sverige. Utvecklingen har fortsatt i samma riktning sedan dess. 1992 var de anställda i svenska multinationella industriföretag fördelade på 42 procent i Sverige och 58 procent utomlands. Totalt arbetade 540.000 personer i svenska dotterbolag i utlandet 1992, vilket är betydligt fler än den öppna arbetslösheten i Sverige. Internationaliseringen sker också på ägarsidan. Den dagen rycker allt närmare då de utländska ägarna för första gången utgör en majoritet bland de närvarande på ett svenskt storföretags bolagsstämma.
Den internationalisering som redovisas ovan ändrar förutsättningarna för näringspolitiken i Sverige. Samtidigt som Sveriges betydelse för storföretagen minskar, blir småföretagen viktigare. Småföretagandet bygger mer på lokal förankring. Dessa företag är starkare knutna till hemorten än de internationaliserade storföretagen och ger därför större stabilitet över konjunkturcykler och strukturförändringar.
De flesta företag är små. Av 420.000 företag (exkl. jord- och skogsbruk) är 419.000 små. 99,8 procent av alla företag har mindre än 200 anställda. 94 procent har mindre än tio anställda. Får vi småföretagen att börja växa kommer det att få mycket positiva effekter på arbetsmarknaden.
Småföretagen spelar den helt avgörande rollen för om Sverige skall lyckas bryta den höga arbetslösheten. Trots att industriproduktionen nu ligger högre än under högkonjunkturen i slutet på 1980-talet är antalet anställda inom industrin betydligt lägre, tack vare rationaliseringar. Behovet av nya arbeten kan inte enbart tillgodoses av de stora industriföretagen.
Slutsatsen att de nya jobben måste komma i små- och medelstora privata företag får stöd i NUTEK:s rapport om småföretagspolitiken:
Snarare kommer den offentliga sektorn att minska sysselsättningsmässigt under de kommande åren. Möjligheterna för en sysselsättningsexpansion inom industrin är även de begränsade. Industrin har genom en ökad kapitalintensitet minskat sitt behov av arbetskraft. (''Småföretagen -- Sveriges framtid?'' NUTEK 1994)
Men för att småföretagen skall ge oss fler jobb och mer välfärd måste vi ge småföretagandet bättre villkor. Den borgerliga inriktningen på näringspolitiken 1991--94 gav ett bra resultat. 1993 startades fler nya företag än högkonjunkturåret 1987. Men fortsatta förändringar krävs för ett bättre näringsklimat. Regelsystemen måste avregleras för att göra det enklare att starta och driva företag. Skattesystemet måste ändras så att det lönar sig att ta risker och arbeta hårt. Attityderna till företagande måste förändras.
4 Renässans för företagande 4.1 Snabb förbättring efter 1991
Läget för de svenska företagen förbättrades radikalt under den förra mandatperioden. Läget 1991 präglades av helt andra stämningar än uppgångsåret 1994. Politiken gav resultat. Samma mönster visar sig i alla nyckeltal i företagen: När Socialdemokraterna lämnade makten befann sig allt i en utförsbacke. Efter tre borgerliga år pekade alla kurvor åt rätt håll:nOrderingångenProduktionenInvesteringarna KonkursernaLönsamhetenSysselsättningen.
På småföretagssidan är det speciellt viktigt att konkurskurvan vänt. 1989, 1990 och 1991 ökade antalet konkurser allt snabbare. Även 1992 skedde en ökning jämfört med föregående år, men ökningstakten avtog markant. Redan 1993 minskade antalet konkurser jämfört med året innan, och 1994 förstärktes den positiva utvecklingen.
Konkursutvecklingen är i första hand en spegel av konjunkturen, men utvecklingen i Sverige förstärktes av 1980-talets företagsfientliga politik som bland annat drog ner soliditeten i företagen och gjorde dem sämre rustade att möta lågkonjunkturen.
4.2 Stöd för nya och växande företag
Under goda förhållanden fungerar näringslivet bäst om politikerna lägger sig i så lite som möjligt. Även välmenade försök att stödja företagen innebär ofta att möjligheterna rubbas för många företagare. Konkurrensen sätts ur spel och marknaden snedvrids. Staten bör därför inte under normala omständigheter subventionera vissa typer av företag. Likaså bör staten avstå från att ta på sig andra uppgifter som marknaden kan sköta lika bra eller bättre.
Flera decenniers försummande av företagsklimatet i Sverige har emellertid lett fram till problem och brister som inte omedelbart kan avhjälpas. Det svenska skattesystemet har exempelvis lett till en mycket låg soliditet i de små och medelstora företagen, vilket lett till kapitalanskaffningsproblem.
Företagen har på grund av skattesystemet inte haft tillräckligt goda möjligheter att skaffa riskkapital. Eftersom företagens möjligheter att använda bankerna som kreditgivare har försvårats på grund av den låga soliditeten har bankernas naturliga roll i kreditgivningen reducerats. Staten har fått träda in och lösa problemen genom särskilda åtaganden för att öka tillgången på riskkapital. Därmed har också staten tvingats spela en roll den inte borde göra.
Vi anser att en god riskkapitalförsörjning måste bygga på en sund skattepolitik som ger företagen möjlighet att bygga upp en hög soliditet. Företagen måste ha större eget riskkapital för att kapitalförsörjningen skall kunna normaliseras och behovet av statliga insatser upphöra.
I dagens läge, efter 50 år av nedgång i nyföretagandet, måste staten vidta åtgärder som förbättrar de grundläggande förutsättningarna för att driva företag. Under en övergångsperiod är det också nödvändigt att staten hjälper till att initiera ökad verksamhet med rådgivning och mentorskap. Bristerna i kreditförsörjningssystemet har också tvingat staten att stimulera ny- och småföretagarna med lån på förmånliga villkor.
Staten har ett informationsansvar för att sprida kunskap om vilka regler och ramar staten sätter upp kring företagandet. Insatserna får dock inte koncentreras till en statligt kontrollerad aktör. Stora insatser på detta område görs också av andra, exempelvis privata konsulter. Det är viktigt att även dessa kan konkurrera om möjligheten att förmedla information, bereda lån m.m.
4.2.1 Beslut för ett bättre företagsklimat
Under åren 1991 till 1994 togs en rad viktiga beslut för ett bättre företagsklimat i syfte att stärka drivkrafterna och de grundläggande förutsättningarna för företagande. I en särskild proposition hösten 1991 presenterades ett samlat program för en ny småföretagspolitik, som bland annat innebar förbättrad rättssäkerhet, förbättrad konkurrens, sänkt skattetryck, tillskapande av en effektiv riskkapitalmarknad, förenkling av lagregler samt åtgärder för att underlätta nyetablering och Europakontakter. Förändringar genomfördes därefter inom dessa områden.
Det första beslutet om att grundlagsfästa äganderätten och näringsfriheten togs under den förra mandatperioden. Den nya konkurrenslagen har förbättrat spelreglerna för småföretagen. Genom förbud mot otillbörliga beteenden stärks småföretagens ställning vid offentlig upphandling.
Förändringarna av skattepolitiken koncentrerades i första hand på att sänka eller avskaffa sådana skatter som hämmar företagande, sparande och tillväxt. Skattesänkningarna uppgick till ca 40 miljarder kronor.
4.2.2 Åtgärder för startfasen
Den borgerliga regeringen inrättade ett särskilt innovationscenter i syfte att bidra till finansiering av innovationer på ett tidigt stadium av utvecklingen av idéer. För finansieringen avsattes en halv miljard kronor. Syftet med satsningen på ett innovationscenter är att ge ett stöd åt uppfinnarverksamhet och åt idéer som ännu inte har kommit in i den kommersiella fasen.
En kostnadsfri telefonlinje under namnet ''Startlinjen'' inrättades i februari 1994 under NUTEK:s ledning. Syftet var att ge snabb information och vägledning till dem som vill starta nya företag. Telefonnumret till Startlinjen är 020- 351010. Startlinjen har visat sig vara ett kostnadseffektivt sätt att förmedla stora mängder information till många människor. Hittills har 11.000 personer fått råd och kontakter. Det innebär att ungefär 45 personer varje dag får snabb och effektiv information om olika frågor som rör nyföretagande. Av dem som ringt svarar två av tre att Startlinjen givit dem konkret hjälp med att gå vidare med sitt företagande.
Vidare anvisades 1,2 miljarder kronor för ett nytt system med nyföretagarlån. Industri- och nyföretagarfonden fick i uppgift att bevilja lånen, men beredningen görs av en rad andra aktörer, vilket skapar en utvecklande konkurrens och samtidigt ger utrymme för den privata konsultmarknaden att existera. Hittills har nyföretagarlån utbetalats motsvarande ett belopp om 470 miljoner kronor till 2.000 låntagare. Nyföretagarlånen har lett fram till drygt 5.000 nya arbeten förutom de som eventuellt tillkommit i underleverantörsledet.
Den borgerliga regeringen införde också ett lån till kvinnliga företagare. För detta avsattes 50 miljoner kronor under det första året. Också denna satsning har slagit mycket väl ut, och lånen har varit mycket efterfrågade.
4.2.3 Åtgärder för växande företag
Företagens tillgång på riskkapital på kommersiella grunder förbättrades genom att 6,5 miljarder kronor från de gamla löntagarfonderna fördes över till två portföljbolag, Atle och Bure, med sex underliggande riskkapitalbolag. Vid halvårsskiftet 1994 hade Atle och Bure ca 60 respektive 50 engagemang i olika rörelsedrivande småföretag och ca 930 respektive 630 miljoner kronor hade dittills investerats. Till detta skall läggas en stor mängd riskkapital som tillförts genom de underliggande riskkapitalbolagen.
Den borgerliga regeringen ersatte de regionala utvecklingsfonderna med nya utvecklingsbolag under namnet ALMI företagspartner. Dessa har fått en ökad koppling till näringslivet och minskad politisk styrning jämfört med tidigare. Detta ökar förutsättningarna för att ALMI inriktar verksamheten mot att hjälpa företagen att växa och minskar risken för att man ägnar sig åt regionalpolitik. Genom beslutet fick också ALMI disponera 2,5 miljarder kronor för riskfinansiering, vilket i praktiken innebar en fördubbling av resurserna.
För att öka kompetensen och höja tekniknivån i näringslivet måste kontakterna mellan näringslivet och universiteten och högskolorna förbättras. Den borgerliga regeringen inrättade därför sju stycken s.k. teknikbrostiftelser med uppgift att underlätta forskningssamverkan mellan den högre utbildningen och industrin genom bl.a. kontaktfunktioner och licensförmedling. För detta ändamål har en miljard kronor från de gamla löntagarfonderna använts.
Den borgerliga regeringen inrättade tillväxtpriser för företag som oavsett bransch och företagstyp utmärkt sig genom en god tillväxt. Genom denna åtgärd betonades betydelsen av växande företag. Det goda exemplet bör framhållas.
5 Stärk drivkrafterna för företagande
Nya och växande småföretag förutsätter att individerna är initiativrika och ansvarskännande. Olika betingelser i omvärlden, t.ex. skatter, regleringar och infrastruktur, påverkar individernas förmåga att starta och driva företag och deras attityder till företagande. Tillsammans med gamla kulturella mönster och levnadssätt avgör dessa betingelser om människorna och småföretagarna skall bli överspelade av utvecklingen eller medspelare i utvecklingen.
I vissa miljöer tenderar människor att bli offer för utvecklingen. Där saknas motiv för utveckling, entreprenörskap och risktagande. I stället för att dra nytta av utvecklingen låter man sig drabbas av den. Det gamla brukssamhället var en sådan miljö. Bruket och arbetsgivaren tog där ansvar för många detaljbeslut i människors vardag och grep in i deras liv. I dag har staten i mångt och mycket övertagit det gamla brukets roll. Trygghetssystemen minskar drivkrafterna för företagande och risktagande. Även arbetsmarknadspolitiken kan ha undanträngningseffekter på nyföretagandet.
I andra miljöer, t.ex. i de småländska småföretagssamhällena, har företagandet lättare att frodas. Där en större del av ansvaret överlåtits åt människorna själva, har individerna i större utsträckning lärt sig att vara påhittiga och företa sig saker. Det är av avgörande betydelse för framtiden att drivkrafterna för risktagande och entreprenörskap återupprättas.
5.1 Höga skatter minskar drivkrafterna
Att vara småföretagare och leva som småföretagare innebär många gånger en speciell livsstil. I stället för tryggheten i en anställning är småföretagarens personliga ekonomi beroende av företagets ekonomi. Detta innebär att småföretagaren utsätter sig och sina nära för ekonomiska risker.
Livsstilen kan också innebära att hela familjen eller hela släkten är inbegripen i företagets verksamhet. Ibland tar det mer än en generation för ett företag att börja växa och utvecklas. Mot denna bakgrund är det naturligt att småföretag går i arv inom släkten från en generation till en annan. Ingrepp från samhällets sida som hindrar detta skadar företagen och hindrar deras utveckling. Tyvärr har de försämringar som nu sker av företagsskattesystemet redan allvarligt skadat möjligheterna till smidiga generationsskiften.
Det framgångsrika småföretagandet är ofta byggt på goda kontaktnät där man hjälper varandra. Entreprenören ingår i en småföretagskultur där det är naturligt att lära sig se möjligheter och bedöma utvecklingsmöjligheten i olika idéer.
För att Sverige skall få fler nya och växande småföretag krävs att småföretagaren och hans efterkommande får möjlighet att tillgodogöra sig de vinster i form av avkastning och värdetillväxt som hans arbete skapar. Skattesystemet får inte minska drivkrafterna för företagande. Det får inte heller hindra generationsskiften.
Beskattas vinsten för hårt när den förs ut från småföretagen till deras ägare så skadar detta riskkapitalförsörjningen för nya småföretag. Det har lett till låg soliditet, vilket innebär att företagen har liten andel eget kapital och mycket lånat kapital. Det gör i sin tur att företagen inte är attraktiva för bankerna och riskkapitalmarknaden. Möjligheten att få krediter minskar och företagen kan inte växa. I slutänden betyder det färre riktiga arbeten.
Den viktigaste källan för riskkapital till nya småföretag är kapital som entreprenören tillhandahåller ur egen ficka, samt kapital från närstående. Det är i detta sammanhang viktigt att understryka den fundamentala skillnaden mellan riskkapital och annat kapital. Riskkapital är företagens eget kapital, som någon är villig att riskera mot chans till viss avkastning. Bidrag, krediter och lån mot säkerheter m.m. är inte riskkapital.
Vi menar att ett särskilt avdrag behöver införas för pengar som satsas som eget kapital i små företag. Dessa företag har inte samma tillgång till riskfinansiering via aktiemarknaden. Vidare finns vissa tröskelkostnader i uppbyggnadsfasen som motiverar ett särskilt riskkapitalavdrag.
En allt allvarligare skattefråga för småföretagen är de växande skattekilarna som förstör många näringsidkares möjligheter att konkurrera på tjänstemarknaden. De ständigt höjda momssatserna, marginalskatterna och arbetsgivaravgifterna har slagit in en bred kil mellan vad arbetsgivaren betalar för en arbetsinsats och vad arbetstagaren får ut. Skattekilarna medverkar till att strypa den för småföretagen så viktiga privata tjänstemarknaden och skapa en grogrund för en svart sektor i ekonomin.
Sammanlänkningen mellan småföretagarens egen ekonomi och småföretagets ekonomi gör att det i skattesammanhang är omöjligt att skilja mellan företagaren och företaget. Skatter som är menade att belasta fysiska personer drabbar i själva verket företagen. Svaga och sårbara företagare ger svaga och sårbara företag.
Mot bakgrund av ovanstående kan tre ramvillkor ställas upp för ett skattesystem där småföretag kan växa och utvecklas:
1. Skattesystemet får inte skada drivkrafterna för företagande.
2. Skattesystemet får inte hindra att företaget överlåts.
3. Skattesystemet måste utgå från att småföretagaren inte skiljer mellan sin egen ekonomi och småföretagets ekonomi.
Den nya regeringen driver nu 1980-talets skattepolitik i repris med minskande drivkrafter för företagande som resultat. Vi menar att skattepolitiken helt måste läggas om för de små och medelstora företagen, jämfört med den politik som den socialdemokratiska regeringen för.
5.2 En ändamålsenlig lagstiftning
För att samhället skall fungera och kunna tillhandahålla goda möjligheter för företag att växa måste lagstiftningen fungera. Statens uppgift är att sätta upp tydliga ramar för verksamheterna. Inom dessa ramar måste företagen ges möjlighet att agera fritt och utvecklas självständigt. Inget annat ekonomiskt system kan skapa bättre förutsättningar för företagen och mer välstånd än en fri marknadsekonomi som får verka inom ramen för en tydlig lagstiftning.
Ekonomisk brottslighet är ett allvarligt problem som underminerar förutsättningarna för seriösa företagare. Den borgerliga regeringen vidtog en rad åtgärder för att hålla ordning på de företeelser som ibland kallas företagandets bakgård. Det kan gälla skattebrottslighet, annan brottslighet och olika former av otillåtna dispositioner i syfte att sätta regelsystemet ur spel, beteenden som ytterst är hot mot marknadsekonomin och hela näringslivet, eftersom de ofta innebär att ett företags problem förs över på dess leverantörer.
Obeståndslagstiftningen är en viktig del av de ramar som måste finnas för näringsverksamhet. Det är samtidigt av stor betydelse att denna lagstiftning är tydlig och att dess effekter går att förutsäga. Oklarheter på detta område leder till att färre vågar satsa på egen näringsverksamhet.
Aktiebolagsformen måste ge ett bra skydd för dem som åtar sig stora förpliktelser när de driver företag. Ett alltför stort ansvar innebär att drivkrafterna för företagande minskar. Ett s.k. ansvarsgenombrott i aktiebolagen skulle innebära att möjligheterna helt eller delvis upphävs för att i aktiebolagsform driva näringsverksamhet och därigenom i förväg kunna bedöma de ekonomiska riskerna för ägarens personliga förmögenhet. Om ansvarsgenombrott införs i lagstiftningen kan man därför räkna med att människor kommer att betänka sig i än högre grad än vad redan gäller innan de startar nya företag eller investerar i redan befintliga företag. Risken är stor att redan planer på ansvarsgenombrott hämmar företagsamhet.
En annan viktig fråga i detta sammanhang är förmånsrättsordningen vid konkurser. I dag är reglerna sådana att statens fordringar i en konkurs prioriteras framför bl.a. leverantörsfordringar. I samband med många konkurser kan detta få mycket allvarliga effekter och rasera många i sig välskötta och väl fungerande småföretag. En förändring i förmånsrättsordningen så att leverantörsfordringar prioriteras högre än skattefordringar kommer att leda till att vi får färre s.k. följdkonkurser i leverantörsledet.
Det är också viktigt att reglerna vid konkurser är sådana att rekonstruktioner av företag underlättas. En allmän strävan för företag i svårigheter bör vara att söka nya förutsättningar för att fortsätta driften i stället för att gå i konkurs. Avgörande för om företagsrekonstruktioner skall lyckas är att de anställda medverkar. De anställdas löneanspråk måste därför också prioriteras.
I särskilda motioner på justitieområdet utvecklar vi mer utförligt hur vi vill förändra förmånsrättslagstiftningen för att undvika onödiga konkurser och för att underlätta företagsrekonstruktioner.
5.3 Ompröva skadliga regleringar
Lagstiftningen skall ange ramarna inom vilka företagen får agera. Politiken skall stanna vid att ställa upp mål för verksamheten. När lagstiftarna och politikerna övergår till att ange detaljerade regler för hur enskilda företag skall agera leder det till att möjligheterna att driva företag minskar.
I Sverige finns ett stort antal skadliga regleringar som bör omprövas. De hämmar konkurrens, de förhindrar entreprenörskap, de skapar onödig byråkrati och kontroll. Dessa regleringar medför mycket stora kostnader såväl för företagen som för samhällsekonomin.
Regelbördan tvingar småföretagaren, som oftast har små administrativa resurser till sitt förfogande, att ägna en stor del av sin energi åt arbetsuppgifter som inte har med den ursprungliga affärsidén att göra. I ett litet företag med få eller inga anställda finns inga administrativa resurser för att hantera uppgiftslämnande.
Ett speciellt viktigt område för avregleringsarbetet är den arbetsrättsliga lagstiftningen. Regeringen har återställt de ändringar som den borgerliga regeringen gjorde i syfte att göra lagen mer flexibel. I stället finns det behov av att gå vidare och föreslå ytterligare avregleringar på detta område. Vi redogör för våra förslag på det arbetsrättsliga området i en särskild motion.
Graden av regleringar i ett land, regleringsbördan, är en konkurrensfaktor. Det är viktigt att komma ihåg att vissa regler är nödvändiga för att sätta upp ramar för verksamheter, skydda miljön m.m. Avgörande är att reglerna inte hindrar tillväxt samt att de är stabila och tydliga så att de effekter som de resulterar i är möjliga att förutse. Lagstiftningen borde kompletteras med ett skyddande av näringsfriheten i grundlagen som en viktig markering för individens rätt att kunna utveckla sina egna idéer genom eget företagande.
5.4 Privatiseringar öppnar nya möjligheter
Kommuner och landsting är den del av den svenska ekonomin som expanderat snabbast sedan 1960-talet. Detta har fått till följd att en växande andel av ekonomin varit stängd för privata initiativ.
Under senare år har det dock blivit alltmer uppenbart att kommunerna brottas med ekonomiska problem. Diskussioner om avregleringar, privatiseringar och konkurrensutsättningar har förekommit, men det verkliga förnyelsearbetet låter fortfarande vänta på sig. För 1995 är det, enligt Kommunförbundet, bara 20 procent av kommunerna som minskar sina kostnader mer än tre procent.
I kommun och landsting bedrivs ofta verksamhet i förvaltningsform, vilket ger redovisningsproblem och kan leda till fel prissättning och osund konkurrens. Det är därför viktigt att kommunal verksamhet bolagiseras så att samma konkurrensförhållanden skapas som i motsvarande privata verksamhet. Därefter bör de konkurrensutsatta bolagen säljas till lämpliga och kompetenta ägare. En möjlighet som alltid skall beaktas är försäljning eller överlåtelse till personalen.
Tyvärr finns tydliga tendenser till att denna process upphör vid bolagiseringssteget. Antalet kommunala bolag ökar stadigt. Detta är dock en skenförändring av den kommunala verksamheten om den inte följs av privatisering.
En öppning för privata initiativ i kommuner och landsting skulle ge chansen för en mängd småföretagare att utveckla och expandera egna verksamheter. Inte minst gäller detta för tjänstesektorn. Flera aktörer inom de verksamhetsfält som i dag är stängda för privata alternativ kommer att leda till effektiviseringar och pressade kostnader. Ett öppnande av den kommunala sektorn skulle innebära särskilda möjligheter för kvinnors nyföretagande eftersom andelen kvinnor bland de yrkesverksamma i dessa branscher är hög.
5.5 Underlätta för nya idéer
En bra näringspolitik måste bygga på goda grundläggande förutsättningar för företagande. Riskkapitalförsörjningen skall skötas av marknaden utan inblandningen av staten. Skattesystemet skall ge goda förutsättningar för en sådan riskkapitalförsörjning. Utöver detta bör staten även ta ett ansvar för information, rådgivning, skapande av kontaktytor och i vissa fall olika typer av lån.
Det är viktigt att stödet till företagandet bygger på pluralism. De olika bolag, informationsresurser, fonder m.m. som finns tillgängliga skall alla utnyttjas. Tankar på att centralisera stödverksamhet, rådgivning m.m. leder fel. Ett centralt organ för dessa funktioner skulle öka godtyckligheten i bedömningarna. ALMI får inte bli ett organ dit alla beslut centraliseras. Det riskerar att leda till att ALMI gynnar sina egna konsulter när det gäller uppdrag, beredning av lån m.m.
Flera institutioner med olika typer av kompetens har lättare att tillsammans tillgodogöra sig den information som krävs för att göra rätt prioriteringar. Detta ökar effektiviteten i stödåtgärderna och kväver inte marknaden för rådgivare och konsulter.
En viktig uppgift för staten är att underlätta kommunikationen mellan nyföretagare och myndigheter. Den så kallade startlinjen utgör ett bra exempel på hur man med små resurser kan driva en uppskattad informationsverksamhet för dem som planerar att starta egna företag. Det är också viktigt att underlätta utbytet av idéer mellan uppfinnare, innovatörer och dem som arbetar med rådgivning och stöd.
Det system för mentorskap som börjat införas i syfte att underlätta för företagare som vill få sin verksamhet att växa bör byggas ut. Äldre företagare med erfarenheter är ofta bäst skickade att ge råd till dem som planerar att starta egen verksamhet. Här finns en stor kunskapsresurs som bör utnyttjas bättre. Det är samtidigt viktigt att man skiljer på mentorverksamheten och ordinarie konsultverksamhet för att inte kväva den privata konsultmarknaden. Mentorn skall vara ett bollplank för idéer och en rådgivare som delar med sig av erfarenheter.
6 En politik att bygga vidare på
Vi vill fortsätta att utveckla den småföretagarpolitik som drivits under de gångna åren. Företagsskattesystemet måste förenklas och göras mer konkurrenskraftigt. Ett riskkapitalavdrag bör införas. Vi vill också förnya och förenkla den svenska arbetsrätten för att få en flexiblare arbetsmarknad med ökad rörlighet och förbättrade möjligheter att driva företag.
Vi vill att näringsfriheten ges skydd i grundlagen. Konkurslagstiftningen bör förändras och statens förmånsställning gentemot leverantörer bör tas bort. Vi vill också arbeta för en stärkt etik i näringslivet. Systemet med mentorskap bör vidareutvecklas i samarbete med näringslivet. För att förbättra möjligheterna till företagande anser vi att det är nödvändigt att privatiseringar, avregleringar och avmonopoliseringar kommer till stånd i såväl den statliga som den kommunala sektorn. För småföretagen är det speciellt viktigt att förbättra möjligheterna för privata initiativ i den kommunala sektorn.
6.1 Inför riskkapitalavdrag
De försämringar i företagsskattesystemet som skett efter valet kommer att leda till negativa effekter på företagandet. I en moderat partimotion om den ekonomiska politiken beskriver vi hur det konkurrenskraftiga företagsskattesystem som skapades under den förra mandatperioden kan bevaras och förbättras.
Riskkapitalförsörjningen bör dessutom förbättras genom att en avdragsmöjlighet införs i skattesystemet för medel som satsas som eget kapital i småföretag. Mindre företag har sämre möjlighet att erhålla riskkapital än större företag som har tillgång till börsen. Småföretaget blir därför en sämre organisationsform än nödvändigt när det gäller att utveckla nya idéer och uppfinningar. Samtidigt är vi beroende av att fler småföretag ges möjligheter att växa och utvecklas. Regeringen bör snarast utreda förutsättningarna för ett riskkapitalavdrag.
6.2 Aktivera Avregleringsdelegationen
Avregleringsarbetet bör fortsätta i den riktning som pekats ut av den borgerliga regeringens avregleringsdelegation i skrivelsen 1994/95:22. Regeringen bör snarast aktivera avregleringsarbetet genom att låta en speciell delegation inventera tänkbara avregleringar. Även representanter för småföretagarna bör sitta med i en sådan delegation.
Ett rullande avregleringsarbete bör införas som innebär att alla regleringar på företagsområdet omprövas löpande varje mandatperiod.
6.3 Minska uppgiftsskyldigheten
Arbetet för små och medelstora företag måste underlättas. Det är speciellt viktigt att byråkratin minskas för dessa företag eftersom de drabbas av en relativt sett större arbetsbörda än vad stora företag gör. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med ett förslag till begränsad uppgiftsskyldighet för mindre företag.
6.4 Fler anbudsupphandlingar
Privatiseringsarbetet kan drivas vidare och skapa ny vitalitet och ökad konkurrens inom flera sektorer. Kommunerna bedriver en allt större del av verksamheten i egna bolag. Den totala andelen verksamhet som bedrivs i egen regi inom kommunerna måste minskas till förmån för privata alternativ. Kommunerna måste öppnas för konkurrens från privata företag.
En obligatorisk upphandlingslag för kommunerna skulle tvinga fram ett ökat konkurrenstryck och en ökad möjlighet för privata initiativ på marknader som nu är stängda. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med ett förslag till nya bestämmelser om skärpta upphandlingskrav för kommuner och landsting.
6.5 Uppmuntra småföretagandet
Ett mötestorg bör skapas där uppfinnare, innovatörer, nystartare, småföretagare, ALMI, NUTEK, Industri- och nyföretagarfonden och nyföretagarcentrum m.fl. kan utbyta information med varandra. Genom detta kan nätverk utvecklas som förbättrar effektiviteten i de samlade insatserna. En särskild innovationsmässa kan vara en väg att konkret förverkliga ett sådant mötestorg. Uppbyggandet av gemensamma databaser kan också vara en väg att skapa ett mötestorg för aktörerna på detta område. Regeringen bör återkomma med förslag på hur skapandet av ett mötestorg mellan dessa aktörer kan etableras.
Tendenser att koncentrera alltför mycket uppgifter till en enda institution, exempelvis ALMI, skall motverkas. Det leder ofrånkomligen till mindre mångfald, mindre konkurrens och sämre förutsättningar för andra aktörer.
Systemet för mentorskap för småföretagare som vill få sina företag att växa bör utvecklas vidare så att det omfattar hela Sverige. Regeringen bör snarast inleda detta arbete.
Vi anser att staten bättre måste betona betydelsen av tillväxt i de små och medelstora företagen. Tillväxtpriser till växande företag enligt den modell som infördes av den borgerliga regeringen är ett bra sätt att framhålla goda förebilder inom småföretagarvärlden och peka ut framgångsvägar. Regeringen bör fortsätta att använda tillväxtpriser i detta syfte.
6.6 Obeståndsfrågor
Regeringen har den 8 december 1994 givit tilläggsdirektiv till Aktiebolagskommittén att utforma regler om s.k. ansvarsgenombrott och därvid ta ställning till vilka olika företeelser som bör föranleda ansvarsgenombrott och även i övrigt söka precisera förutsättningar för att ansvarsgenombrott skall komma i fråga.
Ansvarsgenombrott ökar risken för den enskilde som driver företag. Risken är stor att redan regeringens uppdrag till Aktiebolagskommittén verkar hämmande på investeringsviljan. Att detta är olyckligt är alla ense om.
Ansvarsgenombrott aktualiseras när gäldenärsbolagets skulder överstiger tillgångarna. Gällande lagstiftning innehåller åtskilliga regler som syftar till att förhindra att denna situation inträffar. Reglerna är sanktionerade genom straff och skadeståndsbestämmelser. De riktar sig mot gäldenärsbolagets företrädare och ej mot dess ägare i denna egenskap. Ägaren drabbas främst av återbetalningsskyldighet enligt bestämmelserna om olovlig vinstutdelning. Det är viktigt att detta system fungerar väl. Det ankommer vidare på Aktiebolagskommittén och Redovisningskommittén att lämna förslag till förbättringar man bedömer behövs. Lyckas det minskar behovet av regler om ansvarsgenombrott.
Lyckas det inte aktualiseras Insolvensutredningens förslag till omarbetning av konkurs- och ackordslagarna. Detta förslag syftar till att undvika konkurs och främja rekonstruktion av gäldenärsföretag. Erfarenheten visar att rekonstruktion i åtskilliga fall är möjligt tack vare ägarnas beredvillighet att tillskjuta ytterligare medel eller att göra andra eftergifter. Bestämmelser om ansvarsgenombrott kan komma att försvåra önskvärda företagsrekonstruktioner genom att öppna möjligheter till säraktioner från enskilda borgenärer.
Frågan om ansvarsgenombrott har således åtskilliga aspekter utöver dem som Aktiebolagskommittén skall beakta. Frågan har diskuterats länge och utretts av Betalningsansvarskommittén. Först om det visar sig att den lagstiftning som Aktiebolags- och Redovisningskommittéernas arbete i övrigt leder till är otillräckligt bör frågan om ansvarsgenombrott tas upp till diskussion. Enligt vår mening bör därför ytterligare utredningsarbete nu inte läggas ned på denna fråga. Vi anser att Aktiebolags- och Redovisningskommittéerna bör få sådana direktiv att frågan om ansvarsgenombrott inte utreds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av riskkapitalavdrag,1
2. att riksdagen hos regeringen begär att den aktiverar avregleringsarbetet i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag till en rullande prövning av regleringarna på företagsområdet i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minska uppgiftsskyldigheten för företagarna,
5. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag på obligatorisk upphandlingslag för kommunerna,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrade kontakter mellan de aktörer som stödjer nyföretagandet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskerna med koncentration av uppgifter till ALMI,
8. att riksdagen beslutar att systemet med mentorskap skall utvecklas vidare i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen beslutar att frågan om s.k. ansvarsgenombrott inte skall utredas.3
Stockholm den 20 januari 1995 Per Westerberg (m) Mikael Odenberg (m) Chris Heister (m) Ola Karlsson (m) Sten Tolgfors (m) Carl Erik Hedlund (m) Jan Backman (m) Lennart Hedquist (m) Inga Berggren (m) Peter Weibull Bernström (m) Lennart Fridén (m) Olle Lindström (m) Karl-Gösta Svenson (m) Stig Rindborg (m)
1 Yrkande 1 hänvisat till SkU. 2 Yrkande 5 hänvisat till FiU. 3 Yrkande 9 hänvisat till LU.